Kesko ja Sok on korppikotkia

Kaksipäisen korppikotkan kynsissä

Yksi isoin byrokratian ja järjettömien sääntöjen viidakko on aina suomessa ollut alkoholin myynti ravintoloissa ja baareissa. Suomalainen pystyapina kun on eurooppalaisia serkkujaan tyhmempi, eikä osaa säännöstellä kulutusta tai sen seurauksia. Virkavalta ei ole missään tilanteessa tahtonut auttaa tätä lakien villiä länttä. Kuin hovin kuulas palvelija, toistelee että kuninkaan hepeneet ovat maan hienoimmat ja ihmisten huvittuneet katseet ovat vain mutaa tonkivan rahvaan kateutta. Jo ennen koronasulkuja oli mökäöljyn myyjille tarkistus, luvat ja muut valvontaviranomaisten vaatimat toimet korkeita, varsinkin kun ne tulevat pienen yrittäjän harteille. 

Kun tiukkaan tilinpitoon tulee tulopuolelle nolla sulkujen aikana tai koronakevyinä aikoina puolet yleisestä tulosta, on selvää, ettei liiketoiminta voi toimia. Sulkuja alkuaikoina kerrottiin veronmaksajien kustantavat nämä toimet yritystukina. Kahden vuoden aikana yritystukia kuitenkin on jaettu hatarin perustein ja varsin härskin sidosryhmäperusteisesti. Kaikki voimme kuvitella asioiden eron silloin kun pieneltä yrittäjältä vedetään hana kiinni ja isolta ketjulta laitetaan ovi säppiin. Pieni keikahtaa nopeasti koska ketjun turvaa ei ole.

Mutta tämähän onkin meidän yhteiskunnallisen markkinataloutemme suunta ollut koko ajan. Missä on pienet kaupat, bensikset tai grillit? Kaikki nämä ovat saaneet jäädä lanan alle ja tilalle on pönkätty hieno betonikuutio, jonka päällä on suomen kahden eri kauppaketjun logo. Kun laitakaupungin kauppa menee toiseen omistukseen, ei se enää pysy paikallaan vaan laitetaan lappu luukulle ja siirretään se lähemmäs asutuskeskusta ja toisen suurmyymälän viereen ottamaan tältä osan heidän asiakkaistaan. 

Nämä kaikille tutut korppikotkat ulottavat vielä kyntensä maan jokaiseen yritysalaan, sillä aina tarvitsee löytää jokin kasvupaikka. Suomen kuihtunut taloustilanne kuitenkin suosii poikkeuksetta kasvotonta ketjua ja ajaa tahtomattaan pienen yrittäjän pois pelistä. Näin käy myös baarien ja pubien. Kun konkurssien suoja-aika on menossa umpeen, tulee historiasta tuttu konkurssisuma. Siksi nämä kaksi ketjua on jo hyvissä ajoin ostamassa konkurssikypsiä baareja ja ravintoloita pilkkahintaan. Hallitus on tehnyt vallanvaihdon kadehdittavan hienosti. 

Ensin estetään liiketoiminta ja kun kuihtuneet yritykset ovat valmiina ostoon, tulee veljekset ostamaan rötiskön pois. Kauhulla yrittäjät voivat odottaa koska oma yritysala lähtee kahden kaupan monopoliin mukaan. Tämä olisi ollut estettävissä mutta poliittista tahtoa ei jostain syystä ole löytynyt. Olisiko syy tähän se, että nämä kaksi ketjua antavat huomattavan määrän tuotoistaan takaisin sidosryhmille? Mutta sehän olisi miltei korruptiota ja suomessa ei sitä todistettavasti ole.

Jyri Astokari

Ps

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu