Köyhien kolikot Akatemialle

Medialla on taas epämiellyttävät kissanpäivät, kun joutuvat uutisoimaan Suomen hallituksen toilailuista ja erimielisyydestä vähemmistöhallituksen hegemoniassa. Tällä kertaa, kuten aina, on epäonnistumiset rahoituksissa ja budjetoinnissa. Valtion suuri velkaantuminen jatkuu mutta vaalit häämöttävät ja kunnilta aletaan kohta kinumaan takaisin rahoja, joita avokätisesti annettiin koronan aikana.

Budjetointiin kohdistunut uutinen on keskustan Kurvisen puolustama 40 miljoonan “leikkaus” Suomen Akatemian rahoitukseen. Vihreät ovat “tiedepuolueena” pitäneet kovaa melua asiasta, tämän ymmärtää koska onhan heidän äänestäjät yleensä korkeakoulutettuja tai akateemisesti suuntautuneita. Akatemian vähentyneeseen rahoitukseen vaikuttaa Veikkauksen huono tulos, onhan kaikki koneet olleet kiinni, eikä näin mummot, peliongelmaiset tai vähäosaiset ole voineet lahjoittaa vähäisiä rahojaan jaloon jakoon.

Viime vuonna Akatemia kuitenkin sai 90 miljoonaa lisävaltuuksia. Vihreiden kiukustuminen johtuu siis oikeasti siitä, että Valtion budjetista ei korvata tätä Veikkauksen menetystä. Kaiken tämän kukkuraksi, on hallitus itse ollut sopimassa asiasta ja laittanut sopimisen ajankohdaksi vuoden 2024. Tämän hallituksen vastuu kuitenkin loppuu harmillisesti vuonna 2023 ja tuleva hallitus harvoin jatkaa asioiden käsittelyä. Veikkaus tietysti voisi ohjata enemmän rahaa omasta tahdostaan, se ei vaan tee niin.

Suomen Akatemia jakaa veronmaksajien varoja parhaaksi näkemällään tavalla. Viime vuonna hämmennystä aiheutti dosentti Oula Silvennoisen saama poikkeuksellisen suuri tutkimusrahoitus kansanmurha projektiin 434 000€ ja Veronica Honkasalon saama 280 000 euron apuraha monikulttuurista seksuaalikasvatusta koskevaan tutkimukseen. Veronica Honkasalo on myös tunnettu kyltistään, jossa tahtoo maksaa enemmän veroja, se on ymmärrettävää koska Akatemian antama rahoitus on verovapaata. Apuraha on verovapaata ilman ylärajaa, kun sen maksaja on esimerkiksi valtio, kunta, Suomen Akatemia tai muu julkisyhteisö.

Lainaus Suomen Akatemiassa toimineelta Taloustieteen professori Matti Sireniltä. “Suomen Akatemialla on niin mielettömästi rahaa, että se sinällään on jo ongelma. Akatemialla on jo jonkinasteinen rahoitusmonopoli, mikä tarkoittaa sitä, että hakijoiden on mukauduttava Akatemian kulloinkin omaksumiin prioriteetteihin ja mieltymyksiin. On muistettava olla poliittisesti korrekti ja muistettava joka käänteessä korostaa monitieteellisyyttä ja monikulttuurisuutta sekä kaikkia muita muodissa olevia mantroja.”

Toisin sanoen Akatemia ohjaa veronmaksajien häviämää rahaa juuri sinne mistä ei tule yhtään taloudellista hyötyä. Talous ja teknologia jotka mahdollistaisivat suomen talouskasvun ovat toissijaisia, kun tieteen alttarilla palvotaan toistamattomia humanistisia tieteitä. Tällä en tietenkään tarkoita sitä että kaikki Akateemikot kylpisivät rahoissa, vain ne muutamat valitut ja valaistuneet.

Jyri Astokari

Ps

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu