Maanviljelijät kyntää asfalttia

Vuosisatojen maaviljelyhistoria on muuttumassa, kun Euroopan Unioni on muuttamassa Euroopan maanviljelyä yhä kannattomampaan suuntaan. Syyt ovat monenlaiset, toiset tahtovat estää eri kaasujen vapautumista ilmaan, toiset tahtovat myydä kalustoa halpatyömaihin ja kolmannella on täysin ideologiset syyt, joita on helppo ohjata ulkopuolisella rahoituksella. Eurooppa alkaa vaikeuttaa maanviljelyä erilaisten rajoitusten sekä direktiivien kautta, näin tehden viljelystä kannattamatonta ja mahdotonta. Tähän on onneksi muut eurooppalaiset tuottajat ottaneet kantaa voimalla ja tarmolla.

Asia on ollut isosti esillä kaikissa Euroopan maiden medioissa, suomessa tämä on jäänyt kovin pienelle, vaikka vaikutukset ovat suomessakin kauas kantoiset. Onko suomen viljelijöiden vaikuttamishalut tippunut, kun heitä ei olla kuunneltu pitkiin aikoihin? Vähemmästäkin apatia iskee, kun työllä niittää vaan kiittämättömyyttä.

Puolalaiset, unkarilaiset ja slovakialaiset tukkivat teitä, kun ukrainalainen halpa vilja tulikin tällä kertaa Eurooppaan eikä Afrikkaan tai Lähi-Itään johon se on ennen mennyt. Näiden maiden on mahdoton kilpailla viljan hinnan kanssa, jota subventoidaan isoista rahastoista. Belgian farmarit saartoivat 900 traktorin voimin Brysselin keskustan ja yhden Euroopan suurimmista satamista sekä ruiskuttivat lehmän lantaa niin parlamentin talojen seiniin. Myös polttopulloja ollaan heitelty sekä renkaita poltettu kaduilla yltyneissä mellakoissa.

Irlantilaiset farmarit nousseet barrikadeille varsinkin Euroopan ulkopuolisen tuonnin lisäämistä vastaan. Niin irlantilaiset kuin muutkin eurooppalaiset tuottajat miettivät, että miksi Euroopan tuottajat joutuvat vähentämään hiilidioksidipäästöjään ja rajoittamaan kasvatusta, kun muut tuottajat eivät joudu tekemään mitään? Onneksi irlantilaiset ovat saaneet omat jonot suoriksi ja perustaneet Irlannin maanviljelijöiden puolueen, jonka manifestiin kuuluu oman tuotannon säilyttäminen ja haitallisen maahanmuuton vähentäminen. Yksi tähti lisää Euroopan kansallisaatteellisten puolueiden taivaalle.

Maanviljelijöiden toimilla on ollut jo nyt hieman vastakaikua. Saksa on halukas osittamaan ja keventämään päästövähennyksiä, jotta se voisi myydä traktoreita ja muita maatalouskoneita etelä Amerikan ja Afrikan maihin. Ranska on tätä osiointia vastaan. Ranskalaiset ovat puolestaan olleet kuukauden rauhassa, kun heidän pääministeri Attal antoi maanviljelijöille 400 miljoonan euron tukipaketin, jotteivat he enää kyntäisi Pariisin asfalttiteitä. Tämä tietenkin otetaan yhteiseurooppalaisesta, tarkkarajaisesta ja kertaluontoisesta tukipaketista.

Eurovaalit ovat tulossa jo vauhdilla ja toivottavasti nämä uudistukset laitetaan jäihin tai torpattaan ennen kuin tehdään mitään järjetöntä ja korjaamatonta. On itsestään selvää, että ihmiset tarvitsevat myös tulevaisuudessa ruokaa ja mitä lähempää se tulee, sitä parempaa se on ihmisille ja ympäristölle. Euroopan ulkopuoliselle ruoalle pitää tulevaisuudessa olla isompi tulli, jotta kuljetuspäätöt kompensoidaan ja saadaan Euroopan oma maanviljely turvattua.

Jyri Astokari

Ps

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu