Pelastetaan leikkipuistot

Porissa ollaan siinä tilanteessa huonokuntoisten leikkipuistojen kanssa että niitä pitää alkaa purkamaan koska rahaa ei ole jokaisen kunnostamiseen, saati uudistamiseen. Jotkut leikkipuistot ovat pitkällä laitakaupungilla, alueilla joissa ei asu niitä käyttävää väkeä. Näissä tapauksissa ehkei kannattavinta ole pitää leikkipuistoa tyhjillään, kunnossapidon riippakivenä. Toiset leikkipuistot ovat lapsirikkailla alueilla huonossa kunnossa niiden suuren kulutuksen vuoksi ja nämä ovat tietysti kunnostettava ja uudistettava. Nämä ovat vain ääripäitä ja suurin osa puistoista tippuu johonkin näiden alueiden väliin.u

Puistoja ei pitäisi omasta mielestäni vähentää rahanpuutteen vuoksi, varsinkaan kun verovaroja voidaan laittaa toisiin asioihin. Veroja ei kuitenkaan pidä nostaa. Ehdotukseni on nykypäiväinen ja paikallista toimintaa kannustava eli joukkorahoitus ja yhteisövastuu.

Ehdotukseni voidaan jakaa kahteen osaan. Investointi rakentamiseen sekä uudistamiseen sekä yhteisön työnteko itsensä parantamiseen. Nämä eivät ole toistaan välttämättä tarvitsevia asioita vaan kummatkin tavat voivat toimia omillaan. Ehdotukset eivät myöskään poista kunnan vaikutusta puistojen osalta vaan ovat osa rakennetta.

Uusissaa rahaa vaativissa asioissa olen miettinyt mallia jossa yhteisö esim. kylä tai kaupunginosa keräisi sisältään (näin tahtoessaan) rahaa kolehdilla, sponsoreilla ja muilla hyväntekeväisyydellä. Joukkorahoituksella jossa yksittäinen summa voi olla eurosta ylöspäin on ollut suuressa käytössä ympäri maailmaa erilaisissa projekteissa. Pienistä puroista voi tulla suuri joki. Joukkorahoituksen avulla ihmiset saavat suoraan vaikuttaa oman alueen rakentamiseen ja kunnostamiseen. Alueella vaikuttavat yrittäjätkin olisivat varmasti mukana projekteissa jotka näyttävät sen että ovat osa yhteisöä ja vielä varmemmin jos tämä kohdistuu lapsiin.

Niinuin monissa projekteissa, työntekijöiden palkka ja muut henkilöstökulut ovat suurin menekki. Uskon että yhteisön jäsenet olisivat mielellään ylläpitämässä yhteistä omaisuutta jos he saisivat siihen vapaat kädet. Ilkivallan osa voisi laskea kun tietää että sinne joutuu itse menemään noukkimaan rikkinäisiä kaljapulloja ja siivoamaan sylkeä liukumäestä. Nurmikon leikkuu, maalaus ja roskisten tyhjentäminen tuntuisivat huomattavasti paremmilta kun tietää että silloin kun itse menee lasten kanssa puistoon, on kaikki hyvässä kunnossa. Kyläläiset ja muut asukasyhteisöt hyötyisivät tästä kasvojenkohotuksesta valtavasti myös asuntojen hintojen nousulla ja halukkuudella muuttaa alueelle. Näissä puistoissa ja yhteisissä tiloissa olisi myös erittäin helppo järjestää mukiloita ja tapahtumia.

Jyri Astokari

Perussuomalainen

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu