Puukko euroopan politiikassa

Eurovaalit ovat ohi ja uusi uljas aika alkaa Brysselissä, vai alkaako? Suomessa Perussuomalaiset kokivat odotettua kylmemmän vastaanoton, kun muualla Euroopassa kansallismieliset saivat varsin ruhtinaallisen äänisaaliin. Äänestyksen heikkouteen voi johtaa usea asia mutta yksi kantavimmista on kiinnostuksen puute, joka johtuu pienen suomen varsin heikosta vaikutusmahdollisuudesta. Ennen äänestyspäivää otin asian puheeksi läheisessä paikallisessa ja asia ei kiinnostanut paikalla ketään. Monet kertoivat, että esimerkiksi Korona-ajan tukipaketti on jo näyttänyt sen, että suomea voidaan heitellä kuin kuoriämpäriä kun Välimeren velkamaat ottavat kermat päältä. Parlamenttiin nousi paljon uusia konservatiivisia edustajia tai niin kuin media heitä kutsuu “äärioikeistolaisia”.

Äärioikeisto termi on ollut nousussa 2010 luvun ja nyt se elää kulta-aikaa, kun eurooppalaisen median mukaan kaikki, jotka äänestivät eurovaaleissa maahanmuuttokriittisiä sekä Euroopan perusideaa puolustavia puolueita ovat ääri- tai laitaoikeistolaisia. Maanantain Sk:n kolumnissa oli raikkaalta tuntuvaa käsittelyä tästä varsin harhaanjohtavasta käsitteestä. Monia näitä “äärioikeistolaisia” puolueita voi yhdistää vain eurooppalaiset arvot ja juuri maahanmuuttokriittisyys, muuten he voivat ajaa aivan erilaisia poliittisia asioita. Tällaiset poliittiset termit ovat hyvin veteen piirrettyjä, sillä ne voivat tarkoittaa mitä tahansa mutta se on niiden tarkoituskin. Niiden tarkoitus on vain leimata tietty poliittinen liike pahaksi ja epämiellyttäväksi, sellaiseksi, jota kenenkään ei kuuluisi kannattaa, saati tehdä yhteistyötä heidän kanssansa.

Yksi vaikuttavimmista asioista, joka varsinkin saksassa ja ranskassa aiheutti AFD:n ja RN:n vaalivoiton oli poliittisesti latautunut väkivalta eli terrori. Saksassa tapahtui Mannheimin puukotukset hieman ennen äänestystä, jossa kohde oli juuri AFD:n poliitikko. Ranskan Bordeaux’ssa samankaltainen tapahtuma sattui jo huhtikuussa. Saksan poliisi on ilmoittanut, että puukotuksia on vuonna 2022 ollut peräti 60 päivässä ja Ranskassa 120. Näissä numeroissa on myös puukolla ryöstäminen ja oivan Orwellilaisesti nimetyt ”puukko tapahtumat”. Näistä ongelmista on pakko pystyä puhumaan ilman leimaamista ja loukkaantumista.

Maahanmuuttajien väkivallassa otetaan aina esiin tekoon johtaneet syyt, olivat ne sitten rasismi, ulkopuoliseksi tunteminen tai mielenterveyspalveluiden puute. Kun tekijä onkin kantasuomalainen mies, niin tarkastellaan vain seurauksia kuten rasismi, mutta ei syitä esimerkiksi tulevaisuuden toivottomuus, median miesviha tai työttömyys. Media on huomattavasti taipuvaisempi uskomaan vain toisista hyvää, mutta kun tekijä ei olekaan “sorrettu” niin ennakkoasenteet tulevat esiin. Valitettavasti tätä esiintyy käännettynä myös toisilla ihmisillä, ja ollaan valmiita tuomitsemaan ennen mitään näyttöä. Ehkä tähän asiaan vaikuttaa median vääristämät otsikot ja uutisten piilottaminen, kun tekijä on suojellussa asemassa oleva.

 

Jyri Astokari

Vara-valtuutettu Ps

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu