Syöpäseulontaa koronaseulonnan poistuessa

Näinä koronan päivinä voimme todeta, että testaaminen on ilmeisen tärkeää jotta kuolonuhrit saadaan pidettyä matalina ja tarttumisketju on saatu poikki. Testeissä ei totisesti olla säästelty, jotkut ovat käyneet niissä vain rauhoittaakseen omat luulotautinsa. Nämä testaukset maksaa tietysti veronmaksaja, mutta niin maksaa myös muut testit mitä tehdään julkisella puolella. Testejä tehdään siksi että sairauksia voidaan estää, vähentää kärsimystä tai todeta sairaus ennen kuin on liian myöhäistä. Ennaltaehkäiseviä testauksia eli seulontoja on lisätty vuosikymmenien aikana huomattavasti.

Miksi sitten vain tiettyjä seuloja sekä tutkimuksia suositellaan ja määrätään toteutettavaksi? Eikö julkisen terveydenhuollon päämäärä ole turvata kaikkea veronmaksajien terveys ja pitkä elinkaari? Miksi miehille yleisiä syöpiä ja sairauksia seulota lähellekään niin kovalla pieteetillä kuin naisten? Syövän seulonta on nopeaa ja halpaa verrattuna siihen, että syöpä löydetään levinneessä tilassa ja potilas vaatii monia eri hoitomuotoja ja useita leikkauksia.

Miehille yleisimpiä syöpiä on suolistosyövät ja eturauhassyövät. Nämä kummatkin ovat salakavalia, koska eivät oireile erityisemmin, ennen kuin ovat liian laajalle levinneitä. Siksi aikainen toteaminen on elintärkeää, että etäpesäkkeitä ei pääsisi syntymään. Vain jotkut miehet testataan kun käyvät jostain syystä urologilla. Tiedotus ja valistus ovat vain alkua. Testaukset ovat realistinen ja ainut järkevä ratkaisu.

 

Miehet kuolevat huomattavasti aikaisemmin kuin naiset eivätkä pääse nauttimaan ansaitsemistaan eläkkeistä yhtä pitkään kuin naiset. Välillä tuntuu siltä että tämä ei haittaa ketään muuta kuin itse eläkkeelle jääviä miehiä. Se on julkiselle taloudelle ilmeisesti tahtotila, koska eläkkeen saajia on näin huomattavasti vähemmän. Kyykkäisikö meidän jo nyt sakkaava eläkejärjestelmä jos myös miehet alkaisivat elämään yli 80 vuotiaiksi. Suolistosyöpiä seuloo Jyväskylä, Kaarina, Muurame, Orivesi, Oulu, Paimio, Sauvo, Säkylä, Tampere, Ylitornio, Kustavi ja Posio. Miksei tulevaisuudessa myös Pori?

Jyri Astokari

Kuntavaaliehdokas

Porin Perussuomalaiset

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu