Nenä-maha-letkun arvoinen uutinen 

Maha-nenä-letku. (Public domain)

Se on tukala tunne, kun maha jymähtää jumiin useammaksi päiväksi. Kun verenpaineetkin alkavat nousta, herää huoli, mitä suolistossa oikein tapahtuu. Sitten ei ehdikään muuta kuin huutamaan pyhää Georgea hätiin, ja soittamaan ambulanssin.

Terveisiä Jorvin vatsapuolelta. Ohutsuolen mutka oli luiskahtanut vanhaan leikkaushaavaan kehittyneestä tyrästä ulos ja kuroutunut umpeen. Paineen purkamiseksi mahalaukku tyhjennettiin nenä-maha-letkulla. Sen paikalleen laittaminen on huomattavan epämiellyttävää, mutta helpotus paineen laskiessa on sen arvoista.

Erikoisena sivuvaikutuksena on ollut makuaistin sekoaminen. Suuri osa mauista aistitaan nenän kautta, ja kun maha-nenä-letku rikkoi syöpälääkkeiden valmiiksi rasittamia limakalvoja, jotain tapahtui. Tämä on ainakin vallitseva teoria sille, miksi kaikki, jopa vesi, maistuu ”väärälle.” Ja mitä voimakkaampi maku, sitä voimakkaampi myös väärä maku. Ruokahalulle tämä on ollut ristiriitaista eli minulla on kyllä nälkä, kunnes panen jotain suuhuni. Onneksi ilmiö on ilmeisesti viikon kestettyään heikkenemässä.

TT-kuvasta selvisi, missä tukos on, eikä kirurgi tarvinnut edes veistä työntäessään suolen käsin paikalleen. Pian tulikin sitten kiire vessaan, kun mutkan taakse pakkautunut tavara lähti liikkeelle. Hetken kuluttua radiologilta tuli toinen lausunto TT-kuvasta. Hän oli suolia tutkiessaan huomannut maksassa olevan jotain ylimääräistä ja oli verrannut kuvaa edelliseen TT-kuvaan. Maksan etäpesäkkeet olivat kutistuneet, merkittävästi, ja jättäneet jälkeensä kalkkeumia.

Syömäni lääkeyhdistelmä siis toimii! Laboratoriotulokset ja oma vointi olivat antaneet viitteitä lääkityksen vaikuttavuudesta, mutta TT-kuvasta sen pystyi vasta varmuudella näkemään. Olen ilmeisesti ainoa ihminen maailmassa, joka syö juuri tätä lääkeyhdistelmää, ja se puree juuri minun syöpääni. Tai kuten lääkäri totesi: ”Sinun syövälläsi on mielenkiintoinen biologia.” Elämme mielenkiintoisia aikoja, myös lääketieteessä.

Välillä havahtuu siihen, että alkuperäisen ennusteen mukaan minun pitäisi tällä hetkellä olla kylmiössä odottamassa tuhkausta. Minua hoitavat lääkärit ja hoitajat ovat olleet puolestani niin iloisia, että hyvät uutiset eivät ilmeisesti tässä vaiheessa ole todellakaan itsestään selviä.

Kasvainten kutistuminen voi selittää myös toistuvat lämmönnousut (max 37,7C)  ja tulehdusarvojen nousut. Kuolleiden syöpäsolujen hajoaminen voi aiheuttaa tulehduksen kaltaisen reaktion. Muuta selitystä ei ole löytynyt. Ja se selitys tuntuu erittäin mukavalta. Sitä suorastaa riemuitsee aina kun kuumemittari näyttää yli 37 asteen lukemia.

Olen viikon päivät miettinyt, voiko tämä olla tottakaan. Siitä on sen verran kauan, kun olen viimeksi saanut tämän taudin suhteen hyviä uutisia. Jo se, että saan nähdä tämän kesän, on voitto! Dialyysit onnistuvat ainakin osan kesästä maksusitoumuksella Kotkan keskussairaalassa, joka on vain seitsemän ja puolen tiekilometrin päässä kesämökiltämme.

Pitää vaan saada elimistö tasapainoon suolitukoksen jäljiltä. Painoa katosi muutamassa päivässä lähes kymmenen kiloa. Vanhat pieneksi jääneet vaatteet ovat nyt löysiä. Verenpaineet ovat vastaavasti niin alhaiset, että dialyysihoitaja halusi minun säätävän tuolini hoidon ajaksi makuuasentoon. Ja silti minulla on dialyysikoneen analyysin mukaan kehossa ylimääräistä nestekuormaa. Eli oli enemmän kuin perusteltua, että kotidialyysi pantiin tauolle kunnes elimistö sopeutuu näihin uusiin lääkkeisiin.

Sain myös työkyvyttömyyseläkepäätöksen eli minun ei enää oleteta kuntoutuvan takaisin työelämään. Jospa nämä Kelan, Kevan ja verottajan paperityöt tästä vähitellen helpottaisivat. Olen miettinyt monta kertaa, miten pulassa näiden viranomaisten kanssa olisin, jos olisin huonommassa kunnossa. Ja virheet voivat tulla kalliiksi. 

Toipiloimisen katveessa muistelmien kirjoittaminen etenee. Olen päässyt jo eduskuntavuosiin ihmettelemään, miksen koskaan saanut puhemieheltä lappua tai puhuttelua t-paitojeni vuoksi. Julkisuudessa toinenkin puhemies kiinnitti huomiota miesedustajien t-paitoihin nimiä kuitenkaan mainitsematta.

Pohdin vuonna 2003 eduskuntaan päästyäni, pitäisikö minun pukeutua perinteisemmin. Totesin lopulta, että tällaisena äänestäjät ovat minut eduskuntaan valinneet, ja ainakin omasta mielestäni tyylini oli siisti. Solmio ei ole välttämätön vakaalle ja arvokkaalle käytökselle. Tosin jotkin Bettie Page -paitani saattoivat koetella arvokkuuden rajoja. Niistä sain kuitenkin eniten positiivista palautetta. 

Muistelmien lisäksi olen kirjoittanut omistuksia Posliinikissa-novellikokoelmiin. Niitä voi edelleen tilata muun muassa tukiyhdistyksen Holvi-kaupasta

31.3.2021 julkaistussa blogissa kerroin siihen mennessä kertyneistä 12 894 euron hoitokustannuksista. Sen jälkeen on kertynyt seuraavat hoitokustannukset eli yhteensä 23 951€. Summat tarkempia kuin kuvaukset:

Laboratorio 23,70
Laboratorio ja lääkkeen maahantuonti 505,25
Lääkehoidon seuranta 282,00
Laboratorio 236,60
Laboratorio 183,00
Lääkesuunnittelu  217,70
Lääkeohjeistus ja seuranta 234,70
Vastaanotto ja laboratoriot 2 263,00
Vastaanotto, Biopsense cfDNA, lääkesuunnittelu ja seuranta 1 684,00
Lääkkeen maahantuonti 252,95
Laboratorio, Biopsense cfDNA 752,95
Afinitor 2 467,13
Afinitor 2 428,53
Lääkkeitä 30,88
Yhteensä 11 057

+18
jyrkikasvi
Vihreät Espoo

Ex-pelijournalisti, ex-tutkija, ex-kansanedustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu