Saattohoidossa

Virtsarakon syöpäni diagnosoitiin keväällä 2003. Sen jälkeen se on erilaisista hoidoista huolimatta vähitellen edennyt ja levinnyt uroteeliin eli virtsateiden limakalvoille. Vuosien kuluessa on muiden hoitojen lisäksi jouduttu poistamaan virtsarakko, perna ja molemmat munuaiset. Kotihemodialyysihoidon avulla olen kuitenkin pystynyt jatkamaan elämääni, kunnes maksaan ilmestyi etäpesäkkeitä, joihin edes tehokkaimmat käytössä olevat platinapohjaiset sytostaatit eivät ole tehonneet. Runsas viikko sitten hoidot lopetettiin, ja sain lähetteen saattohoitoon.

Toistaiseksi vointi ja maksa-arvot ovat hyvät, mutta sitä mukaa kun terveen maksakudoksen tilalle kasvaa syöpäkudosta, tilanne heikkenee. 

Public Domain by hg6996

Virtsarakon syöpä ei ole syövistä yleisimpiä. Silti siihen sairastuu Suomessa vuodessa noin 1 300 ja kuolee noin 340 henkilöä. EU-maissa sairastuu vuodessa noin 140 000 ja kuolee yli 40 000 henkilöä.

Aivan viime vuosina virtsarakon ja uroteelin levinneisiin syöpiin on löydetty uusia lupaavia hoitoja. Esimerkiksi Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA myönsi joulukuussa 2019 nopeutetusti myyntiluvan uudelle lääkkeelle, enfortumabi vedotiini-ejfv:lle (kauppanimi Padcev), jonka hoitovaste on ollut vaikuttavuustutkimuksissa 40-50%. Yksi tutkimuksista jouduttiin keskeyttämään, koska jo alustavat tulokset olivat niin hyviä, että olisi ollut epäeettistä jatkaa kontrolliryhmän hoitoa vanhoilla lääkkeillä.

Sen sijaan EU:n lääkevirasto ei ole myöntänyt enfortumabi vedotiini-ejfv:lle myyntilupaa, ei nopeutetusti eikä normaalisti.

Jos enfortumabi vedotiini-ejfv:llä olisi myyntilupa, sen käyttöä harkittaisiin juuri tällaisessa tilanteessa, kun muuta vaihtoehtoa ei enää ole. Ilman myyntilupaa valmistaja ei sitä kuitenkaan Eurooppaan myy, ja kiertotietä hankittuna lääke olisi mahdottoman kallista. 

Laitoin lottokupongin vetämään.

Koska myyntilupa puuttuu, kuolen ennusteen mukaan joskus alkukesästä, yhtenä tämän vuoden 340:ä suomalaisesta ja yli 40 000 eurooppalaisesta rakkosyövän uhrista. 

Jotkut meistä kuolevat turhaan.

jyrkikasvi
Vihreät Espoo

Ex-pelijournalisti, ex-tutkija, ex-kansanedustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu