Sähköistä liikuntaa

CC 2.0 BY SteelSeries

eSports on nopeasti haastanut perinteiset urheilulajit nuorten penkkiurheiluna. Alle 30-vuotiaiden miesten keskuudessa eSports on jo kaikkein suosituin seurattava urheilulaji.

Mitä muuta urheilulajia katsomassa olette nähneet yhtä paljon nuoria kuin esimerkiksi Arctic Invitational -turnauksessa Hartwall Areenassa?

Miksi? Ehkä siksi, että useimmilla nuorilla on omakohtaista kokemusta tietokonepelaamisesta. Mitä tahansa lajia on hauskempi seurata, kun on harrastanut sitä itse. Silloin ymmärtää aivan eri tasolla, mitä kentällä tapahtuu. Sen sijaan perinteisiä lajeja kuten jääkiekkoa tai jalkapalloa ovat pelanneet vain niitä erikseen harrastavat nuoret.

Enää ei ole juurikaan nuoria, jotka olisivat pelailleet esimerkiksi jääkiekkoa ihan vaan huvikseen, aikansa kuluksi. Kaikki eivät enää edes tunne koripallon tai jalkapallon sääntöjä, mutta CS:n ja LoLin säännöistä sen sijaan on omakohtaista kokemusta.

Kansanterveyden kannalta urheiluseurat ovat tehneet meille karhunpalveluksen keskittymällä huippulahjakkuuksiin, joilla on mahdollisuuksia ammattilaisuralle. Ennen wanhaan paikallisiin urheiluseuroihin (vasemmistolla ja oikeistolla omansa) kuuluivat ja tapahtumiin osallistuivat käytännössä kaikki nuoret, nykyään vain aktiiviurheilijat.

Ja onhan se pakko myöntää, että eSports-otteluissa sattuu ja tapahtuu enemmän kuin perinteisessä urheilussa. Esimerkiksi, kun Serral poimi StarCraft 2:n MM-finaalissa Blizzconissa Statsin tukialuksia kuin marjoja puurosta, siinä olivat äänijänteet kovilla niin selostajilla kuin kotikatsomoissakin.

Täytyy toivoa, että eSports-fanit ottavat mallia idoleistaan. Fyysisestä ja henkisestä suorituskyvystä huolehtiminen on keskeinen osa menestyvien eSports-tähtien valmentautumista. Säännöllinen liikunta auttaa jaksamaan pitkät peliturnaukset finaalin ratkaisuhetkiin asti. Ja se liikunta saa olla myös hauskaa.

jyrkikasvi

Ex-pelijournalisti, ex-tutkija, ex-kansanedustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu