Toivon kipinöitä
Olen… hämmentynyt. Viime blogini jälkeen olen saanut valtavan määrän puheluita, sähköposteja ja muita viestejä. Myötätuntoa, kannustusta ja avuntarjouksia. En osannut kuvitella, miten monia minun elämäntilanteeni, syöpähoitojen lopettaminen ja saattohoitotuomio kosketti.
Sosiaalinen media näytti kauniimmat kasvonsa juuri, kun olin menettänyt toivoni.
Olen yrittänyt vastata kaikille henkilökohtaisesti, mutta uusia viestejä ja puheluita on tullut nopeammin kuin olen ehtinyt vastata vanhoihin. Pyydän anteeksi kaikilta, joiden viesteihin en ole vielä ehtinyt reagoida.

Viikossa on tapahtunut paljon. Ihmiset ovat koonneet adresseja ja ilmoittaneet olevansa valmiita auttamaan ja tukemaan viime blogissa mainitsemani lupaavan uuden syöpälääkkeen, enfortumabi vedotiini-ejfv:n (kauppanimi Padcev) hankkimisessa Yhdysvalloista. Sillä kun ei ole vielä myyntilupaa Euroopassa.
Vasta nyt ymmärrän, mitä kiitollisuus oikeasti tarkoittaa.
Viikon kuluessa on selvinnyt muun muassa se, että Padcevin Euroopan edustaja valmistelee myyntiluvan hankkimista myös Eurooppaan. Se vie kuitenkin nopeallakin aikataululla “muutaman kuukauden”. Se on minulle liian myöhäistä.
Sekin on selvinnyt, että eräs yksityinen sairaala pystyy hankkimaan lääkettä omien yhteyksiensä kautta Suomeen jo nyt, mutta hoito maksaa alustavan arvion mukaan noin 20 000 euroa kuussa. Niin moni on kuitenkin ilmoittanut haluavansa auttaa minua, myös taloudellisesti, että uskalsin varata lääkäriajan.
Lääkäri suositteli syövän mutaatioiden kartoittamista geenianalyysin avulla ennen hoitopäätöstä. Sen tulosten avulla pitäisi ainakin jossain määrin pystyä arvioimaan eri lääkkeiden yksilöllistä vaikuttavuutta. Aikaa ei enää tässä vaiheessa syövän kehitystä riitä kokeiluille, ja Padcevinkin vaikuttavuus sokkona on “vain” 40–50%.
Vaikka palliatiivisen hoidon yksiköstä tultiin jo kotikäynnille, pieni toivonkipinä on alkanut jälleen hehkua.
Runsaan viikon kuluttua minulla pitäisi olla syöpäni mutaatiokartoituksen tulokset sekä niihin perustuva arvio syöpäni heikkouksiin osuvasta lääkkeestä, tai onko sellaista ylipäätään olemassa. Kaikki rakkosyövät kun eivät ole samanlaisia. Siksi lääke, joka parantaa yhden, ei vaikuta toiseen. Runsaan viikon päästä tiedän myös sen, mikä on kyseisellä lääkkeellä annetun hoidon kustannusarvio.
Käytämme odotusajan valmistautumalla hoitoon ja sen rahoittamiseen. Olemme järjestäytymässä verkostoksi, jotta toiminta muodostaisi yhtenäisen kokonaisuuden. Harkinnassa on muun muassa säätiön perustaminen, jotta nyt tehtävä työ kantaisi pitkälle tulevaisuuteen myös sen jälkeen, kun akuutti tilanteeni on tavalla tai toisella ratkennut. Syövän torjunta ja digitalisaation edistäminen eivät lopu tähän. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan, lähetä sähköpostia osoitteeseen autajyrkia@gmail.com ja kerro, mitä haluaisit tehdä.
Sekä syövän mutaatioiden kartoitus että Padcevin tyyppiset monivaiheiset syöpälääkkeet edustavat uutta hoitoteknologiaa. Teknologian kiihtyvä kehitys näkyy myös terveydenhoidossa. On kuvaavaa, että erästä minulle luettavaksi suositeltua vuonna 2018 julkaistua tutkimusta valiteltiin jo vanhentuneeksi.
Ei ihme, että perinteinen sääntely, esimerkiksi lääketurvallisuusviranomaiset, eivät tahdo pysyä kehityksen tahdissa mukana. Ilmiö on tuttu myös muilta teknologian aloilta. Se, joka saa ensimmäisenä teknologian sääntelyn prosessit toimimaan, on markkinoilla etulyöntiasemassa.
Jyrki, kiitos – hieno kirjoitus – ja tärkeää yksityistä ja yleishyödyllistä pohdintaa samalla 🙂
En halua mitenkään latistaa hyvää fiilistä ihmisten auttamishalussa ja haluan olla totta kai mukana auttamassa, mutta liitän tähän nyt Suomen rahankeräyslaista linkin, josta voi tutustua siihen kehykseen, jonka sisällä valitettavasti joudumme liikkumaan asian ratkaisemiseksi:
31.3.2006/255
Rahankeräyslaki
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060255
Ilmoita asiaton viesti
Uskon että tässä kohtaa on tärkeämpää toimia kuin noudattaa lain nyansseja. Akuutti tilanne ei anna tilaa hidastelulle.
Toivotaan joka tapauksessa parasta Jyrkille ja että hoito saadaan vielä järjestymään.
Ilmoita asiaton viesti
Esko, kun tehdään keräysasiassa heti alunpitäen lain mukaan, se säästää aikaa ja päästään aikaisemmin hyvään toivottuun lopputulokseen 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Rahankeräyslaki tuli valitettavasti minullekin mieleen. Suomen rahankeräyslain haitallisuudesta on muistuteltu päättäjiä vuosien mittaan useaan otteeseen, mutta mitään tuntuvaa järkevöintiä ei ole tapahtunut. Rahankeräyslupien saamista voi joutua odottamaan jopa puoli vuotta.
Olisi typerää ja traagista haaskausta joutua toteamaan, että Jyrki Kasvi kuoli, koska Suomen rahankeräyslaki ei antanut periksi.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri siksi tuosta tekstistä puuttuu yksi lause, jota en valitettavasti voi kommenttiinkaan kirjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyihän tässä käydä näin. Metsä vastasi, kun sinne huudettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä juttu. Toivotaan että kipinät sytyttävät nuotion !
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin on elämää, on myös toivoa. Siunausta ja jaksamista tässä koitoksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole yhteystietoja, mutta Suomen pelialan superrikkaat ovat ainakin henkisesti sinulle velkaa suomalaisen tietokonealan kulttuurin varhaisesta tukemisesta.
Ilkka Paananen ja muut apuun!
Ilmoita asiaton viesti
Jyrki, ota kristillinen sairaan voitelu! Mun ystäväni, joka oli syövän takia tuomittu kuolemaan kahden kuukauden päästä, parani kokonaan tämän voitelun avulla!
”Jos joku teistä sairastaa, kutsukoon tykönsä seurakunnan vanhimmat, ja he rukoilkoot hänen edestään, voidellen häntä öljyllä Herran nimessä.
15 Ja uskon rukous pelastaa sairaan, ja Herra antaa hänen nousta jälleen; ja jos hän on syntejä tehnyt, niin ne annetaan hänelle anteeksi.
16 Tunnustakaa siis toisillenne syntinne ja rukoilkaa toistenne puolesta, että te parantuisitte; vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras.
17 Elias oli ihminen, yhtä vajavainen kuin mekin, ja hän rukoili rukoilemalla, ettei sataisi; eikä satanut maan päällä kolmeen vuoteen ja kuuteen kuukauteen.
18 Ja hän rukoili uudestaan, ja taivas antoi sateen, ja maa kasvoi hedelmänsä.” (Jaakob 5.)
Tuo synnintunnustus kannattaa ottaa mukaan, niin teki tämä minun parantunut ystäväni ja niin teen itsekin aina kun tätä voitelua käytän! Ei siksi, että sairas olisi syntisempi kuin muutkaan ihmiset, vaan vain siksi, että Jaakob näyttää liittävän tuon tunnustamisen tuohon lupaukseen paranemisesta, ja onhan se suuri lupaus!
Kannattaa pyytää joku luotettava ja vakaa pastori tämä tekemään, ei ketään huutaja-kaataja-hurmahenkeä, jotka usein erityisesti paranemiseen keskittyvät. Heidän toimintansa on usein epäraitista ja se saattaa vain pahentaa tilannetta. Sairaalapastorikin voi olla ihan hyvä valinta, ja ainakin helpohkosti saatavilla. Minä voin sinulle myös jonkun järjestää tämän voitelun antamaan jos et itse jaksa, nakkaa vaikka yksityisviestillä! 🙂 siinä voitelussa piirretään vain öljyllä risti otsaan ei ole sen kummemmasta kokovartalovoitelusta kysymys. Kannattaa ottaa tämä mahdollisimman pian!
Rukoilen puolestasi 🙏🙏🙏
Ilmoita asiaton viesti
”Rahankeräyslupa tarvitaan Suomessa pääsääntöisesti aina, jos rahaa kerätään vastikkeetta yleisöön vetoamalla.”
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001892396.html
—
”Kuinka paljon voi lahjoittaa verovapaasti?”
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/lahja/milloin-pit%C3%A4%C3%A4-maksaa-lahjaveroa/kuinka-paljon-voi-lahjoittaa-verovapaasti/
Ilmoita asiaton viesti
Kaikenlaisia trolleja täällä liikkuu. Tarkoitan tätä nimimerkkiä Salla Karimies
Ilmoita asiaton viesti
Oman vakaumuksensa piirissä tarjoaa parasta mitä hänen mielestään on olemassa. Kunnioitan sitä, vaikka en agnostikkona hänen maailmankuvaansa jaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluit Jyrki mielestäni eduskunnasskin tolkun edustajiin, pragmaattisiin älyköihin, joita siellä ei ole liikaa.
Katsoitko eilisiltaisen Donner-privaten ja jatkokeskustelut?
– Jos, niin mitä pidit ja mitä edesmeennestä Donnerista ylipäänsä?
Danny kertoi jo tähän mennessä eläneensä neljän miehen (”tavisten?”) elämän.
Olen sitä mieltä että hänen täytyy elää vielä ainakin parin, jotta yltää Donnerin pitkään, monipuoliseen ja värikkääseen elämään?
Ilmoita asiaton viesti
Dannyn ja Donnerin rinnastaminen tuntuu minusta vähän rienaavalta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta.
– Toiset korostaa itse tekemisiään ja neljän miehen elämäänsä, kuten Danny ja Soini.
Toisten ei tarvitse-heidän elämästään jää suuri jälki vuosikymmeniksi…
Ilmoita asiaton viesti
Lienee ihan mielenkiintoisena olla koetapauksena lääketieteen eturintamassa. Vaikka Agensys onkin näemmä testannut sitä muualla ja saanut sen hyväksytyttyä, niin ainakin sinulla olisi ehkä mahdollisuus olla ensimmäinen potilas EU:ssa?
Jokin Suomen byrokratian porsaanreikähän on aina mahdollistanut kokeellisten hoitojen suorittamisen, muusta laista viis. Joten ei se mahdotonta pitäisi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttavuustutkimukset ovat usein tapa saada uutta kokeellista lääkettä, mutta minun tapaukseni on sen verran erikoinen, että en useimmissa tapauksissa kelpaa. Trialissa tutkittavien potilaiden on oltava sellaisia, etteivät muut sairaudet tai esimerkiksi dialyysihoito sotke aineistoa.
Ilmoita asiaton viesti
Koska täällä oli keskustelua joukkorahoituksesta – rahankeräyslain puitteissa on mahdollista Mesenaatin kautta järjestää joukkorahoitus ilman että tarvitaan puolen vuoden hyväksymisprosessia; se vaatii kuitenkin hieman erilaisen ajattelu-ja lähestymistavan. Mesenaatti on käytännössä verkkokauppa, jossa myydään tuotteita. Tuotteiden hinta pitäisi olla perusteltavissa joten kuten tietyllä uniikkiarvolla tai tunnearvolla ostajalle. Esimerkiksi, voit myydä viiden euron kiitoskortteja, tai sitten kalliimman henkilökohtaisen tervehdyksen. Voisin kuvitella, että olisi mahdollista kerätä vaikka 20 tuhannen arvosta mesenaatissa lääkehoitoa varten, joista vastikkeena osallistujat saavat jotain uniikkia mitä ei muualta saa – tämä siis sen lähinnä vain sen vuoksi, jotta tuotteille saataisiin tarpeeksi arvoa, jotta tavoitettu rahasumma täyttyisi, ja samalla rahankeräyslain raameissa pysyttäisiin. Onnistuin itse keräämään pelialasarjakuvalleni rahoituksen valmistamiseen ja painattamiseen vuosia sitten. Kampanja oli ainakin omassa tapauksessani hyvin työläs siinä mielessä, että vastikkeet piti suunnitella ja toteuttaa hyvin, pelkkiä valmiita kirjoja etukäteen myymällä ei olisi saatu tarpeeksi tuottoa. Mutta sitten oli mahdollista tehdä kirja omistussigneerauksella, tai omistuspiirroksella, tai oli mahdollista laittaa henkilökohtainen tervehdys tai rahoittajan henkilö mukaan kirjan tarinaan huomattavasti korkeampaan hintaan. Mainittavan arvoista on, että kaikki kalleimmat optiot, nekin jotka kuvittelin etteivät ikinä menisi kaupaksi, myytiin loppuun. Tässä ehkä jotain harkitsemisen arvoista? Ps. Kannattaa vielä ottaa huomioon, että Mesenaatti tarvitsee tilin Holviin, joka ottaa sitten pienen prosentin loppuhinnasta.
Ilmoita asiaton viesti