Kotouttamisen Qatar- ja EK-mallit

Kotouttamisen pitäisi yhteiskunnassamme olla jatkossa nykyistä selvästi tehokkaampaa. Onneksi on kehitetty varteenotettavia kotouttamismalleja, jotka saattaisivat hyvin soveltua maamme olosuhteisiin, ja osaa niistä jo meillä käytetäänkin. 

Kotouttaminen voisi olla Qatar-tyylistä: ökyrikkaassa emiirikunnassa kotoutujat työskentelevät jalon urheilun vuoksi paahteessa päivästä ja vuodesta toiseen ilman sairaanhoitoa muonituksen ollessa hyvin heikko, ja heidät majoitetaan hökkeleihin. Tätä tehokasta kotouttamismallia kohti jotkut Suomessa mieluusti askeltaisivat. USA:ssa malli tosin kiellettiin vuonna 1865.

Kotouttaminen voisi olla myös nepalilaista. Tässä mallissa yrittäjä junailee sukulaisiaan Suomeen työskentelemään 13 tuntia vuorokaudessa ja seitsemän päivää viikossa, lainaa heiltä rahat itselleen, ei maksa heille palkkaa ja eristää heidät täysin yhteiskunnasta. Kotoutujat saavat majoituksen yrittäjän kellarista. Bonuksena tällaisessa mallissa on vihjailu siitä, että sukulaisten kaltaisia on karkotettu Suomesta. Mallin ero Qatar-malliin nähden on majoitusluokka.

Niin sanottu kotouttamisen nopea EK-malli taas tarkoittaa sitä, että juuri koneella Filippiineiltä tulleet hoitajat rahdataan heti kenttämuodollisuuksien jälkeen busseilla työpaikoille.

Suomen Palloliiton punnittu kotouttamismalli korostaa sitä, että muslimityttöjen on pelatessaan ehdottomasti saatava pitää hijabia päässään, vaikka muualla maailmassa tytöt ja naiset kamppailevat kaduilla yrittäessään päästä eroon hijabista ja siitä, mitä se edustaa. Poliisi harkitsee vakavasti rakentavansa yhtä järkiperäisen mallin kotouttamiseen kuin Palloliitto.

Lasten ja nuorten kouluterveydenhuollossa harjoitetussa kotouttamismallissa tähdennetään sitä, että silmät on ymmärtäväisesti suljettava maahan muuttaneiden perheiden tytöille entisessä kotimaassa tehdyiltä sukuelinten silpomisilta.

Lasten ja nuorten peruskoulussa seurattava kotouttamismalli painottaa turvallisen arjen välttämättömyyttä kehittyvälle polvelle: tarpeetonta huomiota ei tule kiinnittää kesken lukuvuoden luokasta häviäviin maahanmuuttajalapsiin, jotka on lähetetty ”tavoille oppimaan” ja/tai silvottaviksi entisiin kotimaihin. Ollaan vaan niin kuin ennenkin, kun koittaa seuraava vanhempainvartti.

Monien kotouttamisen ammattilaisten soveltaman, maahanmuuton tyrskyissä koetellun kotouttamismallin ydinidea on se, että 20-vuotiaalle, BMW:stä haaveilevalle, nousevasta maasta lähtöisin olevalle miehenalulle kerrotaan, että kun hän ensin opiskelee lukemaan ja kirjoittamaan, sitten peruskoulututkinnon, sen jälkeen ammatillisen koulutuksen ja siihen vielä sitten jotain lisää, hän saattaa päästä 30-vuotiaana työhön, josta saa palkkaa 3 000 euroa kuukaudessa miinus verot ja muut maksut, siis nettona suorastaan päälle 2 000 euroa. Tämän jälkeen on aivan varma, että snabba cash ei välähdäkään miehenalun mieleen.

Kaikki kotouttamisen ammattilaiset eivät kuitenkaan sovella yhtäkään edellä esitellyistä kotouttamismalleista. Ammattilaisia on näet monenlaisia. Jotkut heistä eivät kotouttaessaan halua nostaa esiin Suomen hyviä puolia, jotta nousevista maista tulleet kotoutujat eivät pahastuisi ja masentuisi. Tällaisessa mallissa on tietysti vaarana se, että kotoutujat ymmärtävät kotouttamisen ammattilaisten arvostavan edustamaansa hyvinvointiyhteiskuntaa ja suosittavan kotoutujille samaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön käyttämän kotouttamismallin armosta nykyisin on niinkin, että kotouttamisen ammattilaiset eivät enää ole suomalaisia: tällöin heillä on varmasti erittäin syvällinen ymmärrys suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista, ja tämän nyansseineen he myös sujuvasti kotoutujille välittävät.

Niin kuin olette voineet edeltä lukea, niin siitä, mitä kotouttamisen halutaan Suomessa olevan ja tarkoittavan, vallitsee maassamme erittäin laaja ja syvä yksimielisyys. Sen pohjalta poliitikkojemme on hyvä tehdä maamme tulevaisuutta koskevia suuria ratkaisuja.

+3
jyrkisipila
Helsinki

Olen valtiotieteilijä ja toiminut maahanmuuttotyössä koulutusalalla 1990-luvun alusta lähtien. Työssäni olen kohdannut noin 3 500 eri puolilta maailmaa eri syistä Suomeen muuttanutta ja ohjannut heitä heidän opiskeluperiodinsa ajan. Näistä ihmisistä ehkä puolet on ollut muslimeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu