Kun nettomaahanmuutto moninkertaistuu, kotouttaminen uhkaa loppua

Vuonna 2022 nettomaahanmuutto Suomeen oli Tilastokeskuksen mukaan 34 780 henkilöä. Entä jos se kaksin- tai kolminkertaistetaan, niin kuin puolueet ovat puhuneet? Jos netto olisi 70 000 tai 105 000 henkilöä vuodessa? Vuoteen 2030 mennessä 490 000 – 735 000 henkilöä.

Se olisi hyvin todennäköisesti nykymuotoisen kotouttamisen loppu.

On ymmärrettävää, että suomalainen yhteiskunta tarvitsee tekijöitä. Maamme huoltosuhde näet heikkenee koko ajan. Elätettävien määrä työssäkäyviä kohden kasvaa päivä päivältä.

Tekijöitä halutaan ulkomailta. Siellä on paljon nuorta väkeä.

Kukaan ei vaan tunnu miettineen, mitä nettomaahanmuuton kaksin- tai kolminkertaistaminen merkitsee. Se merkitsee nykymuotoisen kotouttamisen loppua. Suomen valtiolla ei ole varaa laittaa kotouttamiseen 8 000 euroa muuttajaa kohden, 300 miljoonan sijasta 600 miljoonaa tai liki miljardi euroa vuodessa (luvut eivät ole tarkkoja vaan vain havainnollistavat asiaa).

Jotain täytyy tehdä, jos nettomuuttoa merkittävästi nostetaan ja kotouttamista halutaan jatkaa. Pitää kääntyä tekijöitä tarvitsevien tahojen puoleen. Yritysten ja kuntasektorin täytyy osallistua kotouttamisen kustannuksiin.

Rahoitus ei ole kuitenkaan koko ongelma. Osa ongelmaa on kotouttajien puute. Suomessa ei ole riittävästi koulutettuja ja kokeneita s2-opettajia eikä yhteiskunta-, työelämä- ja kulttuuritaitojen opettajia tupla- tai triplasuuruista muuttajamäärää varten. Eikä heitä saada muutamassa vuodessa.

Näiden kaikkien muuttajien kotouttamiseen täytyy varata noin vuoden pituinen ajanjakso siitä, kun he tulevat maahan. Lyhyemmässä ajassa kielitaito ei oikeasti kehity, ja tiedot Suomesta jäävät hyvin pinnallisiksi. Ainakin tämän ajan julkisen sektorin ja yritysten täytyy turvata heidän toimeentulonsa. Tämäkin vaatii selvästi lisää rahaa nykytilanteeseen verrattuna.

Jos yrityksiä ja kuntasektoria ei saada kotouttamiskumppaneiksi eikä näitä rahoja löydy, mutta väkeä tulee silti vuosittain kaksin- tai kolminkertainen määrä nykyiseen nähden, seurauksena on pikkuintioiden, china-, iraqi- ja somalitownien ja muiden vastaavien syntyminen, omalakisten rinnakkaisyhteiskuntien muodostuminen, Suomen alueiden ja eri yhteisöjen yhä syvempi eriytyminen toisistaan, vastakkainasetteluita eri väestöryhmien välillä ja – Suomen muuttuminen räikeäksi luokkayhteiskunnaksi.

jyrkisipila
Helsinki

Olen valtiotieteilijä ja toiminut maahanmuuttotyössä koulutusalalla 1990-luvun alusta lähtien. Työssäni olen kohdannut noin 3 500 eri puolilta maailmaa eri syistä Suomeen muuttanutta ja ohjannut heitä heidän opiskeluperiodinsa ajan. Näistä ihmisistä ehkä puolet on ollut muslimeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu