Kun nettomaahanmuutto moninkertaistuu, kotouttaminen uhkaa loppua
Vuonna 2022 nettomaahanmuutto Suomeen oli Tilastokeskuksen mukaan 34 780 henkilöä. Entä jos se kaksin- tai kolminkertaistetaan, niin kuin puolueet ovat puhuneet? Jos netto olisi 70 000 tai 105 000 henkilöä vuodessa? Vuoteen 2030 mennessä 490 000 – 735 000 henkilöä.
Se olisi hyvin todennäköisesti nykymuotoisen kotouttamisen loppu.
On ymmärrettävää, että suomalainen yhteiskunta tarvitsee tekijöitä. Maamme huoltosuhde näet heikkenee koko ajan. Elätettävien määrä työssäkäyviä kohden kasvaa päivä päivältä.
Tekijöitä halutaan ulkomailta. Siellä on paljon nuorta väkeä.
Kukaan ei vaan tunnu miettineen, mitä nettomaahanmuuton kaksin- tai kolminkertaistaminen merkitsee. Se merkitsee nykymuotoisen kotouttamisen loppua. Suomen valtiolla ei ole varaa laittaa kotouttamiseen 8 000 euroa muuttajaa kohden, 300 miljoonan sijasta 600 miljoonaa tai liki miljardi euroa vuodessa (luvut eivät ole tarkkoja vaan vain havainnollistavat asiaa).
Jotain täytyy tehdä, jos nettomuuttoa merkittävästi nostetaan ja kotouttamista halutaan jatkaa. Pitää kääntyä tekijöitä tarvitsevien tahojen puoleen. Yritysten ja kuntasektorin täytyy osallistua kotouttamisen kustannuksiin.
Rahoitus ei ole kuitenkaan koko ongelma. Osa ongelmaa on kotouttajien puute. Suomessa ei ole riittävästi koulutettuja ja kokeneita s2-opettajia eikä yhteiskunta-, työelämä- ja kulttuuritaitojen opettajia tupla- tai triplasuuruista muuttajamäärää varten. Eikä heitä saada muutamassa vuodessa.
Näiden kaikkien muuttajien kotouttamiseen täytyy varata noin vuoden pituinen ajanjakso siitä, kun he tulevat maahan. Lyhyemmässä ajassa kielitaito ei oikeasti kehity, ja tiedot Suomesta jäävät hyvin pinnallisiksi. Ainakin tämän ajan julkisen sektorin ja yritysten täytyy turvata heidän toimeentulonsa. Tämäkin vaatii selvästi lisää rahaa nykytilanteeseen verrattuna.
Jos yrityksiä ja kuntasektoria ei saada kotouttamiskumppaneiksi eikä näitä rahoja löydy, mutta väkeä tulee silti vuosittain kaksin- tai kolminkertainen määrä nykyiseen nähden, seurauksena on pikkuintioiden, china-, iraqi- ja somalitownien ja muiden vastaavien syntyminen, omalakisten rinnakkaisyhteiskuntien muodostuminen, Suomen alueiden ja eri yhteisöjen yhä syvempi eriytyminen toisistaan, vastakkainasetteluita eri väestöryhmien välillä ja – Suomen muuttuminen räikeäksi luokkayhteiskunnaksi.
Kyllähän on jo pitkään yritetty kotouttaa, kantasuomalaisia uuteen kuosiin 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Minusta se on aina ollut huonoa terminologiaa, kun on sanottu, että kantaväestön pitää kotoutua tai meitä pitää kotouttaa. Itse kuvaisin asiaa niin, että Suomi muuttuu maahanmuuton vaikutuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on ponzi-huijauksesta. Tulijat eivät paranna huoltosuhdetta mutta kuluttavat resurssit.
Nythän ei saa sanoa miksi lastensairaala on täynnä, miksi ihmiset saavat huonoja synnytyskokemuksia, miksi koulussa ei opita jne. Mistä mahtaa johtua resursipula?
Ilmoita asiaton viesti
No niin ei saa päästää käymään. Suomen pitää saada nettohyötyä.
Ilmoita asiaton viesti
On käynyt jo, pääkaupunkiseudulla. Ja pahempaa seuraa.
Ilmoita asiaton viesti
Kotouttaminen ja kielen oppiminen ei onnistu virkailijoiden toimesta.
Tarvitaan ns maahanmuuttajan sponsori tai kummi henkilö, joka sitoutuu pitämään huolta muuttajan asioista ja opettamaan hänelle suomen kieltä omalla ajallaan.
Silloin kun ulkomaan kansalainen tekee oleskelulupa hakemuksen esim avioliiton tai vastaavan johdosta migri vaatii tällaisen sponsorin ja sitoumuksen maahanmuuttajan vastaanottajalta.
Tällaisesta minulla on hyvät kokemukset ja samoin tuttavilla, jotka ovat naineet ulkomailta vaimon itselleen.
Minun tapauksessa nain leski rouvan, jolla oli jo kolme lasta. Lapset oppivat suomen kielen noin 6 kk niin että saattoivat jatkaa normaalissa peruskoulun luokassa. Vaimoni oppi kielen noin vuodessa ja suoritti kahden vuoden kuluttua suomenkielen tasotestin ja haki sitten kansalisuuden. Myöhemmin opiskeli lähihoitajaksi jonne pääsykokeeseen kuuluu myös haastattelu suomenkielellä, jotta voidaan todeta kyky seurata suomenkielistä opetusta.
Tärkeimpänä pidän kummin tai tukihenkilön apua. Se on tehokkain tapa oppia suomenkieltä ja suomalaisen yhteiskunnan perusasiat.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä, mistä kirjoitat, todella auttaa paljon maahan muuttaneita kotoutumaan. Mutta kyllä koulutusjärjestelmälläkin pitää olla asiassa iso rooli, jotta koko tulijoiden joukko voidaan kotouttaa. Kaikki heistä kun eivät tule tänne puolisoiksi vaan jo valmiin perheensä kera.
Ilmoita asiaton viesti
Totta puhut. Meidänkin tapauksessa sponsorin ja Mustasaaren antaman tukihenkilön vaikutus oli lyhytaikainen ja alkusysäyksen antajan rooli. Hyvän alun jälkeen koululaitoksemme on hoitanut asinsa melko hyvin. Lapseni ovat käyneet peruskoulun lisäksi Lukion. ammattikorkeakoulun ja nuorin on Yliopistossa.
Alku aina hankalaa, mutta lopuksi kiitos seisoo. Juuri tuon alun hankaluuksien hoitaminen voisi olla kummien ja vapaaehtoisten sponsoreiden työ. 6kk alkuvauhti voisi olla nuorten kohdalla riittävä ennen peruskoulua. Aikuiset tarvitsevat pidemmän alku kiihdytyksen.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, yksilöiden välillä on kielenoppimisessa huomattavia eroja. Ne liittyvät esimerkiksi koulutustaustaan. Nuoret tietysti yleensä oppivat kieliäkin nopeammin kuin vanhemmat. He ovat herkässä oppimisiässä, eikä heillä ole sellaisia pidäkkeitä estämässä oppimista kuin monesti aikuisilla.
Ilmoita asiaton viesti
Vaimoni työpaikoilla melkoinen osa naisista on mennyt naimisiin suomalaisen kanssa ja osa jo eronnutkin. Tämä siis hoitoalalla. Balteilla taitaa olla jo aviomies omasta maastaan, samoin unkarilaisilla. Mainitsemani maahanmuuttajat ovat menestyneet Suomessa ja ovat lahjakasta väkeä muussakin kuin työtehtävissä. Yksikään ei elä KELA:n tukien varassa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kansa lisääntyy laiskanlaisesti, niin se korvataan toisilla kansoilla. Eikö se näin mene?
Ilmoita asiaton viesti
Syntyvyyden Suomessa pitäisi toden totta äkkiä nousta. Ehkä tarvitaan lapsi- ja perheystävällisempää politiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lasten lukumäärää rajoittaa tehokkaasti vanhempien halu menestyä työurallaan ja sitä kautta saavuttaa nouseva elintaso. Lapset tulevat kalliiksi vielä aikuistuttuaan, täytettyään 18v. Tukemista riittää vielä kahdenkymmenen ikävuoden jälkeenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt olisi hyvää slaavilaista väkeä tarjolla meille Suomeen, kunhan vain avaamme rajat. Minunkin Iso-Isäni kävi hakemassa vaimonsa Pietarista 1910 ja tässä tulos. Hyvin on suku jatkunut 3 tytärtä ja kaksi poikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa saa sanoa. Jokainen voi vapaasti kertoa mielipiteensä mistä vain, mutta esim. maahanmuutosta keskusteleminen meillä tyssää usein heti alkuunsa, kun ääripäät äityvät. Toinen laita maalaa piruja seinille ja manaa maailmanloppua. Toinen laita ei halua asiasta edes keskustella, vaan tuomitsee jo maahanmuuttokeskustelunkin rasismiksi.
Blogistin kaltaisia maahanmuuttoa asiapohjalta lähestyviä keskustelijoita tuolta ääripäiden väliltä löytyy aivan liian vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Parasta olla moninkertaistamatta!
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan, että pienempi määrä riittää. Mutta kyllä väkeä ulkomailta tarvitaan: hoiva- ja hoitotyöhön, ravintola- ja majoitusalalle, puhtaanapitoon, vartiointitehtäviin, vähittäiskaupan tehtäviin, julkisen liikenteen töihin jne.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo ovat löysiä puheita. Ei tuollainen maahanmuuton lisäys ole millään muotoa realistinen, eikä tule toteutumaan, vaikka vasemmisto ja Kokoomus tekisivät kaikkensa sen eteen.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitukseni ei ollut pohtia, onko tuollainen nettomaahanmuutto mahdollinen vai ei vaan lähinnä miettiä, mitä seuraisi, jos niin kuitenkin tapahtuisi. Puolueethan ovat puhuneet maahanmuuton voimakkaasta lisäämisestä ja nettomuuton kaksin- tai jopa kolminkertaistamisesta. Pitkälle olen samaa mieltä siitä, että ainakaan nettomuuton kolminkertaistaminen tuskin on mahdollista, monestakaan syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillisiä politikkojen haaveita, joilla ei ole mitään reaalista kokemuspohjaa.
Siirtotyöläiset voivat tulla hetkeksi poimimaan mansikoita tai tomatteja, mutta perustaa perhe täällä Suomessa ja kouluttaa lapset ammatteihin on melkoinen urakka kun tullaan vieraasta kulttuurista ja eri säännöillä toimivasta yhteiskunnasta.
Avain tekijä menestykseen on saada jo lapsena usko itseensä ja halu voittaa kaikki vastukset joita aina tulee jokaisen kohdalle.
Äitini opetus jos et onnistu jossai: älä masennu äläkä anna periksi, vaan yritä uudelleen ja yritä paremmin ja vihaisemmin, niin onnistut.
Olen noudattanut Äitini neuoa ja opettanut sen lapsilleni. Neuvo on hyvä ja se on toiminut: sisulla läpi vaikka millaisita pääsykokeista tai vaikeuksista.
Ilmoita asiaton viesti