Nyt heti markkinoimaan Suomea työ- ja asuinpaikkana

Suomen väkiluvun ennustetaan lähtevän laskuun vuonna 2031, jos syntyvyys pysyy nykyisellä tasolla. Ja vuonna 2040 väkiluku kasvaa enää Uudenmaan maakunnassa – mutta vain muuttovoiton ansiosta. Pahinta tässä kaikessa on se, että nuoria on jatkuvasti vähemmän kuin vanhuksia.

Koko järjestelmäämme uhkaa romahdus. Hoiva ja hoito ja monet muut yhteiskunnan palvelut uhkaavat supistua tai jäädä kokonaan saamatta.

Yksi ratkaisu tähän hyvin vakavaan ongelmaan on se, että Suomi käynnistää laajan työperäisen maahanmuuton. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. EU-alueella ja muualla Euroopassa Suomea kohtaan asuinmaana ei tunneta kovin suurta kiinnostusta. Eikä Suomen valtio markkinoi Suomea loistavana paikkana elää ja tehdä työtä.

Pitää aloittaa voimakkaat markkinointiponnistelut Euroopassa ja sen ulkopuolella niin pian kuin mahdollista!

Markkinointi pitää kohdistaa valmiisiin ammattilaisiin. Ja työvoiman tarveharkinnasta pitää luopua. Ja kaikki maahantuloon liittyvä byrokratia täytyy karsia ehdottomaan minimiin.

Samanaikaisesti pitää nostaa Suomessa asuvien maahanmuuttajien työllisyysastetta. Matala työllisyysaste on ongelma ennen kaikkea Suomesta suojelua ja turvaa saaneiden kohdalla. Heidän matalaan työllisyysasteeseensa on monia heistä ja yhteiskunnasta johtuvia syitä. Heikko koulutus on niistä yksi esimerkki. Heidän keskimääräistä koulutustasoaan pitääkin kohottaa. Ja heidän täkäläisten kielten taitoaan parantaa. Heitä pitää myös velvoittaa edistämään paremmin omaa kotoutumistaan. Vanhanaikaisesta perinteestä pitää nykyistä nopeammin siirtyä modernin suomalaisen yhteiskunnan jäseneksi: naiseksi joka käy työssä ja elättää osaltaan perhettään; mieheksi joka ei rajoita eikä anna etnisen yhteisön tai uskonnon rajoittaa puolisonsa työntekoa.

Tietysti pitää myös parantaa sekä lapsiperheiden elinolosuhteita että yksinhuoltajien ja näiden lasten elämää.

Verotus on oiva keino kohdistaa yhteiskunnalliset voimavarat uudelleen.

jyrkisipila

Olen valtiotieteilijä ja toiminut maahanmuuttotyössä koulutusalalla 1990-luvun alusta lähtien. Työssäni olen kohdannut noin 3 500 eri puolilta maailmaa eri syistä Suomeen muuttanutta ja ohjannut heitä heidän opiskeluperiodinsa ajan. Näistä ihmisistä ehkä puolet on ollut muslimeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu