Valtiontalouden perusasiat

Kun valtion velanotto jatkaa kasvuaan, eikä päättäjiämme näytä kiinnostavan suunnanmuutos sen osalta, on syytä palauttaa mieleen ne valtiontalouden perusasiat.

On vain kaksi tapaa vaurastuttaa kansakuntaa:
1) Vienti
2) Turismi

Nämä ovat nimittäin ainoat keinot tuoda uutta rahaa valtion alueelle ja siellä toimiville yrityksille. Kaikki muu on pitkälti nollasummapeliä, jossa raha liikkuu valtion sisällä toimijalta toiselle, yleensä vaurastuttaen niitä, jolla varallisuutta jo on. Valtiota toki kiinnostaa verojen korottaminen ja yritystoiminnan lisääminen, sillä valtio ottaa osansa jokaisesta transaktiosta.

Lainsäädännöllä voidaan toki vaikuttaa valtiontalouteen, kuten tiukentamalla veroparatiiseihin varallisuutta ohjaavien yritysten kohtelua tai purkamalla sääntelyä, joka haittaa uusien yritysten syntymistä, mutta nekään eivät tuo uutta vaurautta valtion rajojen sisälle, ellei kyse ole viennin tai turismin lisäämisestä.

Hampusta valtiontalouden veturi

Cannabis sativan, eli hampun hyödyntäminen on edelleen se suoraviivaisin keino tuoda vaurautta valtion alueelle. Sen hyödyntämisen edistäminen ei vaadi verovaroin tehtäviä investointeja, vaan riittää että lainsäädännöstä puretaan hyödyntämisen esteet, jolloin yrittäjät mielellään ja omilla varoillaan rynnistäisivät avautuville markkinoille.

Nykylainsäädännön problematiikkaa kuvaa hyvin se, että kun kotimainen hampun viljelijä ei voi käyttää kasvin arvokkainta osaa, eli kukintoa sen mitättömän pienen THC-pitoisuuden vuoksi, ulkomailla valmistetut vastaavat tuotteet ovat sallittuja myyntiartikkeleita. Näin se vauraus jonka kotimaiset yritykset voisivat saada menee väistämättä ulkomaille.

Vaikka tämä ei kuulostaisi automaattisesti ongelmalta hampusta rakennus- tai muuta materiaaleja valmistaville yrityksille, se kuitenkin pitää hampun raaka-ainehinnan korkealla ja siten varmistaa etteivät nekään yritykset pärjää hintakilpailussa ulkomaisille yrityksille. Tämä haittaa suoraan vientiä.

Turismin osalta on selvää, että laillistamisen tai vaikkapa vain käytön ja kotikasvatuksen dekriminalisoinnin myötä kiinnostus Suomimatkailuun lisääntyisi, etenkin Ruotsista, jossa kieltolaki ja siihen liittyvä stigma on piirun verran Suomea ankarampi. Dekriminalisointi ei siis pelkästään veisi pimeitä varoja järjestäytyneeltä rikollisuudelta, vaan toisi uutta varallisuutta kaikkialle palvelusektorille – majoituksentarjoajille, ravintoloille sekä tietenkin muille matkailu- ja virkistyspalveluita tarjoaville tahoille.

Koska kieltolaki koskettaa suoraan koko talouttamme, cannabis sativan kieltolain purkaminen on se kaikkein tärkein korjattava asia. Mikään muu työllisyystoimi tai yrittäjille suunnatut kannustuspaketit ei voi tuoda vastaavasti uutta vaurautta yhtä helposti. Samalla on hyvä muistaa, että tilanne on jatkunut jo yli 50 vuoden ajan. Se ei ole pelkästään kurjistanut ihmisoikeuksia ja lisännyt työttömyyttä, vaan se on myös suora syy sille, miksi Suomi verottaa niin ankarasti.

Ja juuri siksi myös sinun hyvä yrittäjä on uskallettava, kaikesta aiheeseen liittyvästä stigmasta huolimatta, avoimesti kannattaa kieltolain purkamista.

Tapani Karvinen
Hamppupuolue ry

k4rv1n3n
Muut Kotka
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Datanomin veri vei viestintään, mutta selkeästi paljon muutakin on tullut duunattua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu