Halla-ahon jeesus kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella

Kuuntelin Jussi Halla-ahon joulutervehdyksen. Se alkaa hurskaalla muistutuksella, kuinka vietämme jouluna Herramme Jeesuksen Kristuksen armorikasta syntymäjuhlaa. (Jännää muuten, miten etnonationalistisia kaikuja töräyttelevän puolueeen puheenjohtaja on niin kiinnostunut juutalaisen pakolaisperheen esikoispojasta.)
”Vaikka Jeesuksen jumalallinen alkuperä ei vakuuttaisikaan, Jeesus opetti meille ihmisenä olemisesta sekä sanoillaan että teoillaan. Jeesus pilkkasi ulkokultaisia ihmisiä, jotka pöyhkeilivät hyvellisyydellään, hän höykytti kirjanoppineita ja opetti, että lakien tarkoitus on palvella ihmistä eikä päinvastoin.”, Halla-aho sanoi.
Tälle voisin ehkä näin syntymäluterilaisena sanoa aamenet.

Tosin Jeesus ei muistaakseni sanonut, että ”käyttäkää omia aivojanne ja kuunnelkaa omaa sydäntänne”. Päin vastoin. ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut.”
”Kuunnelkaa sydäntänne” ei ole ihan sitä mitä Jeesus sanoi, pikemminkin se kuulostaa pieneltä nyökkäykseltä Qanon-suuntaan.
Laista, sen noudattamisesta ja noudattamattomuudesta lisää täältä. (Asia ei ole niin yksioikoinen, nääs.)

Jeesus toki sanoi, että sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten. Hän sanoi sen kirjanoppineille, jotka mollasivat Jeesusta siitä, että hän oli parantanut kroonisesti sairaan sapattina.

Pohtiessaan, mitä Jeesus tekisi ja sanoisi tänä päivänä, Halla-aho siirtyy projisoimaan; hän ei puhu enää Jeesuksesta vaan jeesuksesta. Kun tekee kovasti mieli käyttää Jeesusta keppihevosena omille ajatuksille, puheeseen tarttuu astian makua. Puhe palvelee omaa ja kohdennetun yleisön korvasyyhyä.
Raamatuntutkija Niko Huttunen arvioi puhetta ansiokkaasti Kirkko & kaupunki -lehdessä.

Halla-aho uskoo, että jeesusta rassaisi hyvesignalointi ja monikulttuuri- ja ilmastorummutus.
”Hän sivaltelisi sanan säilällä tabuja, instituutioiden loukkaamattomuutta vartioivaa itsensä jalustalle nostanutta papistoa kuten Ylen ja Helsingin Sanomien toimittajia, ihmisoikeusprofessoreita, rasismitutkijoita, tiedostavia rap-artisteja sekä vihervasemmistolaisia poliitikkoja.”
Niin. Jeesus eli monikulttuurisessa ympäristössä ja puhui todennäköisesti monia kieliä. Jeesuksen kotimaan kautta kulki Via maris, tärkeä kauppareitti, joten eri kulttuurien kohtaamiselta ei voinut välttyä. Vertauksessaan laupiaasta samarialaisesta Jeesus valitsee esikuvalliseksi hyväntekijäksi vieroksutun ”väärään” etniseen ryhmään kuuluneen miehen. Raamatussa Jeesus antoi seuraajilleen kehotuksen viedä sanomaa hänestä maan ääriin, kaikille kansoille. Kristinusko ei ole nationalistinen projekti, vaan hyvinkin globaali.
Entäs sitten se kehitysapu?
”Lähetä leipäsi vetten yli, sillä ajan pitkään sinä saat sen jälleen. Anna osa seitsemälle, kahdeksallekin, sillä et tiedä, mitä onnettomuutta voi tulla maahan.” Näin Vanhan testamentin Saarnaaja.

”Ilmastorummutus” ja Jeesus. Raamatussa kehotetaan viljelemään ja varjelemaan luontoa. Siinä kehotetaan myös rakastamaan lähimmäistä niin kuin itseä. Lähimmäiset etäällä ja lähellä, tässä ajassa ja tulevaisuudessa, kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista. Mitä muutos tuo tullessaan, sitä emme tarkasti voi ennustaa, mutta en haluaisi olla nyt lapsuuttaan ja nuoruuttaan elävien kengissä muutaman vuosikymmen kuluttua. Kai tulevat sukupolvetkin ovat meidän lähimmäisiämme.

Halla-aho tietää myös, että jeesus ei tykkäisi nykytaiteesta.
”Hän kävisi ehkä nykytaiteen museossa potkimassa pöydät nurin ja älähtäisi, etät tämän pitäisi kauneuden ja estetiikan tyyssija, mutta te olette tehneet siitä töhrijöiden temppelin. Papiston reaktio olisi yhtä raivokas kuin kaksi tuhatta vuotta sitten. Jeesusta haukuttaisiin insituution nakertajaksi ja eripuran lietsojaksi. Jeesus ottaisi pilkan vastaan entisellä tyyneydellä: katsoisi taivaalle ja huokaisi: anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät.”

Tähän kohtaan Halla-aho on varmasti rakentanut miinan, mutta minä kävelen siihen arvokkaasti. Muistutan, että äskettäin myös Jari Ehnrooth kritisoi nykytaidetta, joten tämä lienee nyt trendi. Vielä arvokkaammin ja tietoisemmin kävelen miinaan muistuttamalla natsien suhteesta ”rappiotaiteeseen”.

”Perussuomalaiset ei ole uskonnollinen puolue, mutta nojaamme vahvasti kristilliseen arvopohjaan monessakin mielessä. Arvostamme omaa kulttuuriamme ja yhteiskuntajärjestystämme, joka rakentunut kristilliselle perinteelle.”
Eli lähimmäisenrakkaudelle? Toisen posken kääntämiselle? Toden puhumiselle?

”Suhtaudumme nuivasti kirjanoppineeseen papistoon, joka sormea heristäen kertoo kansalle, mitä mieltä sen kuuluu olla, mitä sanoja se saa käyttää ja mitä ruokaa saa suuhunsa panna. Tämä on vahvasti protestanttinen luterilainen asenne.”
Vahvasti protestanttinen luterilainen asenne on kuulkaa verojen maksaminen lähimmäisen hyväksi. Pohjois-Saksan luterilaisten kaupunkien köyhäinkassat olivat alkuna myös pohjoismaisille hyvinvointivaltiolle.

Ja lopuksi varoituksen sana yhdestä protestanttisten kirkkojen erityispiirteestä – siitä että kirkkojen opetuksella on perusteltu nationalismia.
”Kritiikittömyys esivaltaa kohtaan on ollut luterilaisuuden sokea piste. Kun kansallisaate nousi Saksassa 1800-luvulla, Luther valjastettiin sen esikuvaksi. Samoin natsien noustessa valtaan Luther asetettiin heidän arvojensa esitaistelijaksi. Luterilaista isänmaallisuutta ei saa käyttää ahdasmielisen muukalaisvastaisen kansallistunteen nostattamiseksi.”

* * * * * *

Tänään on loppiainen. Kuuntelin eri versioita Kolmen kuninkaan marssista.
”Seimen luo nyt astuu vieraat nuo ja lahjat lapselle nyt kalliit tuo.
Se musta tietäjä mirhan tuo ja ruskea taas suitsuketta antaa,
Vaan valkea kruununsa kultaisen nyt laskee eteen lapsen pienoisen.”

Halla-ahon jeesus olisi saanut vain kruunun. Musta tietäjä olisi kuljetettu säilöön epäiltynä ulkomaalaislain rikkomisesta ja lahja olisi takavarikoitu häneltä, koska ”se on kuitenkin varastettua tavaraa”. Ruskean tietäjän suitsuketta olisi nuuskittu tarkkaan ja se olisi määritelty huumeeksi ja sen lahjoittaja rikolliseksi. Selliin vaan ja palautuslennolle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu