Kynttilä Taherin muistolle

Kaikkien meidän jaksamisellamme on rajansa. Taherin, 22-vuotiaan afganistanilaisnuoren raja tuli vastaan kuluneella viikolla, negatiivisten turvapaikkapäätösten ja passiepäselvyyksien jälkeen.
Maahanmuuttoviraston mielestä hän olisi mainiosti voinut mennä sodan ja terrorin keskelle, maahan, jossa häntä on kidutettu ja jossa hänellä ei ole mitään verkostoja.

Kynttilät syttyvät tänään torstaina Uusikaarlepyyssä Taherin muistolle. Sinäkin voit sytyttää kynttiläsi virtuaalisena netissä, ja jakaa sitä kansanedustajille ja viranomaisille.

Taher on asunut Uusikaarlepyyssä kolmisen vuotta, käynyt koulun, oppinut suomea ja työskennellyt pienyrityksessä puuseppänä. Hänen ystävänsä, verkostonsa ja uusi ”sukunsa” ovat Suomessa – Afganistanissa hänellä ei ole ketään.

Taher on yksi niitä alaikäisinä Suomeen vuonna 2015 tulleita nuoria, jotka kuuluvat vainottuun hazaravähemmistöön.
Suuri osa heistä on asunut perheineen Iranissa. Siellä heidän tilanteensa paperittomina on ollut huono. Nuoria poikia on pakkovärvätty muun muassa  julmaan ja järjettömään sotaan Syyriassa.
Taher tosin tuli Suomeen suoraan Afganistanista

– Toisen negatiivisen turvapaikkapäätöksen jälkeen hän ei enää jaksanut taistella eikä toivoa, kertovat hänen suomalaiset tukihenkilönsä Österbotten-lehdessä. Samassa artikkelissa hänen työnantajansa kehuu taitavan afgaaninuoren työpanosta.

*************
EDIT.
1. Taheria oli kidutettu Afganistanissa, niin että kidutusjäljet olivat edelleen nähtävissä. Maahanmuuttovirasto ei uskonut, että hän joutuisi edelleen kidutuksen uhriksi.
Kidutusjäljistä voit lukea tästä.
2. Taher oli kääntynyt kristinuskoon. Tirsa Forsell Maahanmuutovirastosta väittää, että edes matalan profiilin kristittyjä ei karkoteta Afganistaniin. Taaskaan se ei pitänyt paikkaansa.

**************

Vastaanottokeskuksissa asuu nyt tuhansia toivonsa menettäneitä ihmisiä, jotka pelkäävät – Taherin tavoin – että poliisi voi koska tahansa tulla hakemaan heidät säilöön ja pakkopalauttaa vainon ja terrorin keskelle. Itsemurhayritykset eivät ole harvinaisia – kuulin juuri nuoren miehen yrittäneen epätoivoista ratkaisua kaksi kertaa, koska paluu Afganistaniin on hänelle täysi mahdottomuus. Lisäksi kaikki se kidutus ja tappaminen, jota hän oli nähnyt Afganistanissa, on traumatisoinut häntä.

Suomi pystyisi parempaan. Meidän ei ole pakko olla julmureita. Lauantaina 14.9. afgaaninuoret ja heidän suomalaiset tukihenkilönsä järjestivät mielenosoituksen, jossa vaadittiin pakkopalautusten lopettamista. Kaaos Afganistanissa syvenee, siviiliväestö on terrorin kohteena, ja palauttamalla turvapaikanhakijoita Afganistaniin Suomi rikkoo palautuskieltoa.
Mielenosoituksessa käyttivät puheenvuoroja afgaanien lisäksi muun muassa kansanedustajat Eva Biaudet Veronika Honkasalo, Inka Hopsu, Hussein Al-Taee ja Erkki Tuomioja – kaikki hallituspuolueiden edustajia. Myös presidentti Tarja Halonen lähetti tervedyksen ja vaati pakkopalautusten lopettamista. Heidän lisäkseen puheenvuoroja käyttivät eri pakolais- ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajat.

Tiedän, että pakkopalautukset liittyvät Afganistanin ja Euroopan unionin vuonna 2016 solmimaan palautussopimukseen. Afganistan on sen jälkeen suistunut entistä pahempaan terrorin ja väkivallan kierteeseen. Afganistanissa on parisen miljoonaa maan sisäistä pakolaista, ja talebanit ovat vallanneet maassa lisää alaa. Afganistanin pakolaisasioista vastaavat ministerit ovat lukuisia kertoja vedonneet Euroopan maihin, että palautukset lopetettaisiin, sillä valtiolla ei ole pienimpiäkään mahdollisuuksia huolehtia palautetuista. He jäävätkin tyhjän päälle, ilman verkostoja ja ilman työmahdollisuuksia, piileskelemään ja odottamaan uutta mahdollisuutta paeta.
Maahanmuuttoviraston kylmä tervehdys afgaaneille on: olet nuori ja terve mies, voit hyvin elättää itsesi työlläsi Afganistanissa. Lyhyt lause, monta valhetta. Työn löytäminen on kiven alla, ja harva pakkopalautettu on traumaattisten kokemustensa jälkeen enää terve.

Pääministeri Antti Rinne on sanonut, että hän luottaa enemmän Suomen viranomaisten arvioihin kuin esimerkiksi Amnestyn tai UNHCR:n arvioihin Afganistanin turvallisuustilanteesta. Hämmästyttävä arvio, kaiken sen jälkeen, mitä me turvapaikanhakijoiden tukihenkilöt olemme ruohonjuuritasolla nähneet.
Nyt Suomi valitettavasti rikkoo palautuskieltoa ja toteuttaa rauhan ajan suurinta ihmisoikeusrikkomusta.

 

(Avoin kirje pääministeri Antti Rinteelle ja kaikille ministereille.)

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu