Ukraina-teemaiset neulegraffitit kuin hääpuku

Sinikeltaiset virkkaustyöt ilmestyvät jälleen Jyväskylän kävelykadulle ja kirkkopuistoon sekä Jyväskylän Kesän tapahtumapaikoille. Tempaus on osa Jyväskylän Kesää, jonka teema on tänä vuonna empatia. Neulegraffitit ilmestyivät katukuvaan 3.7. ja ovat esillä koko heinäkuun ajan. Ne muistuttavat siitä, että Ukrainan ahdinko jatkuu, samoin avun tarve.

Neulegraffitimme ovat kuin hääpuku: jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua, jotain sinistä. Materiaaleissa on hyödynnetty kirpputoreilta löydettyjä valmiita pitsejä ja liitetty niihin värikkäin virkkauksin sanoma, joka muistuttaa Ukrainasta. Uuden ja vanhan yhdistäminen on kunnianosoitus perinteiselle käsityötaidolle ja säästeliäisyydelle. Neulegraffitien virkkaaminen on mieltä vapauttavaa puuhaa, sillä perinteiset säännöt eivät tässä lajissa kiristä.

Tapahtuman järjestäjät toivovat, että töitä kuvataan ja jaetaan sosiaalisessa mediassa esimerkiksi seuraavilla hästägeillä: #ApuaUkrainaan, #YarnbombingforUkraine, #AutaUkrainaa.
Virkkaustöitä voit vilkaista täältä.

Eräänlaista käsityöaktivismia on sekin, kun lukuisat suomalaisnaiset ovat neuloneet ukrainalaisille sotilaille sukkia ja liipasinlapasia. He kokoontuvat virtuaalisesti mm. Neulomuksia Ukrainaan -facebookryhmissä ja järjestävät myös paikallisia neulekokoontumisia.
Jyväskyläläiset toimijat kuten Apua Ukrainaan ry ovat lähettäneet materiaalista apua Ukrainaan heti sodan alkamisesta lähtien. Jyväskylässä asuvat ukrainalaiset kuten Aurora4UA ovat järjestäneet lukuisia myyjäistapahtumia avun rahoittamiseksi.

Vaikuttamista koukuin, puikoin ja pistoin

Naisten kantaa ottavilla käsitöillä on vahvat juuret historiassa. Niistä kertoo Karin Erlandsson kirjassaan Sininen lanka – mitä tiedän neulomisesta.
Esimerkiksi vakoilu ja tiedustelutiedon eteenpäin viestiminen on voitu pukea ”viattomalta” näyttävään neulomiseen. Ranskalainen madame Levangle neuloi viattoman näköisenä kotinsa ikkunan ääressä ja silmäili samalla satama-aluetta, joka oli ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaisten hallinnassa. Kun hän näki jotain epäilyttävää, hän naputteli jalallaan koodin lattiaan. Alakerrassa läksyjä tekevä lapsenlapsi purki koodin ja kirjoitti viestin välitettäväksi eteenpäin. Madame välitti myös neulekoodeja (oikeiden ja nurjien silmukoiden sijoittelun avulla). Siten siirtyi tietoa joukkojen sijoittelusta ja määristä.
Kantaa on otettu myös radikaalein ristipistoin, joissa perinteiset huoneentaulut ovat saaneet uuden kuosin ja sanoman.

USA:ssa syntyi vuonna 2003 craftivismi: sille on keskeistä käsityön näkyminen julkisessa tilassa, yhteisöllisyyden luominen, kannan ottaminen ja keskustelun herättäminen. Esimerkkejä craftivismista ovat mm. sotauhrilapaset, joihin kuvioitiin neulomispäivä ja Irakin sodan uhrien lukumäärä. USA:sta neulegraffitit – yarn bombing – ovat levinneet maailmanlaajuiseksi tekstiilitaiteen muodoksi.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan eri puolilla maailmaa kaduille ilmestyi auringonkukkia ja sinikeltaisia käsitöitä hästägeillä #yarnbombingforUkraine.

HUOM! Jyväskylän Kesän keskusteluohjelmat ovat kuultavissa ja nähtävissä tallenteina täällä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu