Pahuuden läsnäolon mahdollisuus on ihmisyhteisöissä kasvussa

Pahuuden läsnäolon mahdollisuus ihmisyhteisöissä pitäisi olla kaikkien ihmisten kirkkaassa tietoisuudessa Auschwitzin tapahtumien valossa. Kuitenkin ihmispsyyken tiedostamatonta materiaa tunkeutuu todellisuuteen toteuttaen politiikassa, uskonnossa ja koko elämässä kaikki mahdolliset kauheudet, joita vielä monet tahot vahvistavat. He siis päästävät tahallaan pahuuden irti, vieläpä nauravat ja nauttivat siitä. Mitään tolkun ihmistä ei ole olemassa, se on sellaista naiivia puhetta. On olemassa vain ihminen ilman etuliitettä, siten olemme itse vastuussa kaikesta, mitä täällä maan päällä tapahtuu. Turha puhua jumalista, niitä ei ole olemassa, me sen kaiken pahan teemme itsellemme. Se kaikki paha on taas tulossa takaisin, johon ihmiset eivät ymmärrä varautua.
Ihmismielen rakenne tekee vaikeaksi toimia pakottomasti yhteisen hyvän eteen itsekkään oman edun sijasta.

Ihmiskunnan parhaita pyrkimyksiä edustavat ne ihmiset, jotka yrittävät kaventaa ihmisen ja muiden elävien olentojen eettistä ja moraalista kuilua. Jos emme laajasti tätä tunnusta ja toimi sen mukaisesti, ihmisen maailmanloppu on pian vallitseva tosiasia. Korkeakulttuurin ja luonnon välinen vastakkainasettelu on purettava vähitellen, luonto ei ole mikään varasto, josta ihmiskunta voi ottaa mielin määrin mitä huvittaa.

Koko maailma oli joutua pieni hetki sitten fasistisen diktatuurin hallinnon piiriin. Tarvittiin koko maailman demokraattisten hallitusten kaikki voimavarat, jotta ihmiskunta välttyi pimeyden voimien pysyviltä kauhuilta. Kaikkein kummallisinta on, että ihminen itse teki sen itselleen vapaaehtoisesti, litisti kymmeniä miljoonia ihmisiä tahallaan veriseksi mytyksi, murskasi Euroopan kaupungit sorakasoiksi. Ja nyt se suuri myytti on taas nostamassa ruman päänsä kaikkien nähtäville, ja laattamaiset massat hurraavat.

Työläisten koko historian ajan heidän asemansa on ollut joko kaoottinen tai hengenvaarallinen, eikä keskiluokka ole muuta kuin vähän paremmin palkattuja ja koulutettuja työläisiä. He eivät omista pääomia, joten viimeisessä kädessä heihin kohdistuu pääomapiirien ja eliitin vaatimukset tuottaa tavalla tai toisella voittoa yhä enenevässä määrin. On selvää, että vauraan keskiluokan edut ja hyvät työsuhteet ovat menneisyyttä, se oli vain historiallinen suvanto. Jatkossa keskiluokka joutuu kohtaamaan kapitalistien kasvot lähietäisyydeltä, he joutuvat kohtaamaan työläisenä olemisen ankean arjen koko mitalta.

Kummallisten mielikuvien perässä juoksevat suuret määrät ihmisiä, ikään kuin he haluaisivat juosta pakoon itseään ja totuutta omasta ihmisyydestään, tavanomaisuudestaan ja keskinkertaisuudestaan. Varallisuuserot luovat vaarallista empatian puutetta toisia ihmisiä kohtaan. Ihminen ei tunnista enää toista ihmistä tasavertaiseksi lajitoverikseen, jos tämän sosioekonominen asema on tyystin erilainen. Siksi toisen ihmisen oikeudet saatetaan kiistää. Monet tavallisista lippalakeista äänestävät vastoin yhteiskunnallista asemaansa, vaikka nauttivat vasemmistolaisen ajattelun ja politiikan hedelmiä hyvinvointiyhteiskunnan sosiaaliturvasta, tulonsiirroista ja kaikesta muusta yhtäläisestä, lakisääteisestä hyvästä. He haluavat hinnalla millä hyvänsä erottua varattomista, työttömistä ja monista muista ihmisistä. Terveen yhteisöllisyyden vähetessä fasismin vaara muodossa tai toisessa kasvaa.

KaiBackman

Olen toiminut Helsingin Vasemmiston piirihallituksen jäsenenä vuosina 2017 ja 2019. Olen Vasemmistoklubin johtokunnan jäsenen. Toimin jäsenenä Vasemmistoliiton puoluehallituksen asettamassa eläinpoliittisessa työryhmässä sekä Helsingin Vasemmiston turvallinen tila-työryhmässä. Olen Vasemmistoliiton puoluevaltuuston varajäsen. Kaikki kirjoitukseni edustavat omaa mielikuvitustani, mielipidettäni ja utopiaani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu