Vihdoin syntyi kuluttaja, joka on tuottajille tärkeämpi elävänä kuin kuolleena

Kauan sitten, ihmiskunnan kultaisella ajalla, ihmisten välillä ei ollut varallisuuseroja. He keräilivät ja metsästivät matkansa varrelta kaiken tarvitsemansa satoja tuhansia vuosia. Ihmisiä oli hyvin vähän, mutta heillä oli hyvä itsetunto ja vakaa askel sekä paljon aikaa laulaa ja ilakoida. Noin 11 tuhatta vuotta sitten alettiin viljellä maata, joka tuotti ylijäämää. Pelto tuotti talouskasvua ja varmaa korkoa sen väkivaltaa käyttävälle omistajalle. Aateliset saivat vuosisatoja perusteetonta vaurautta syntymänsä ja olemassaolonsa perusteella. Lukemattomat miljoonat orjat ja talonpojat tekivät kaikki työt saamatta muuta kuin mäjähtäviä ruoskaniskuja kasvoihin ja kaikkialle kehoonsa.

Ranskan vallankumous vuonna 1789 oli älykkäiden porvareiden verinen näytös, jolla he murskasivat velttojen aatelisten kaikki etuoikeudet. Alkoi kapitalismin aikakausi. Varallisuuserot kasvoivat entisestään, mutta talonpoika raatoi nyt peltonsa menettäneenä tunkkaisessa tehtaassa saaden minimipalkkaa. Moni tehdastyöläinen jäi kaipaamaan aatelisia, sillä suurporvariston riisto ja kuri oli paljon tappavampaa ja väkivaltaisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Porvariston pyrkimysten sivutuotteena ilmestyivät kommunismi ja natsismi ja eräitä muita ideoita. Kaksi maailmansotaa käytiin porvareiden valmistamilla koneilla, joilla kymmeniä miljoonia työläisiä siirrettiin elävistä kuolleisiin heidän itsensä voimatta vaikuttaa asiaan millään tavalla.

Vihdoin syntyi kuluttaja, joka on tuottajille tärkeämpi elävänä kuin kuolleena. Minimipalkkaa ei enää tarjota vaan minimipalkkalakia, jolla varmistetaan joidenkin työtä tekevien minimitulot. Ja sehän on muutenkin ollut koko järjestäytyneen aikakauden ajan sama minimi juuri näille tyypeille. Muut työtä tekevät neuvottelevat palkkansa ja ehtonsa kykyjensä ja taitojensa mukaan. Kuka korvaa porvarit, kun heidän kauppansa on käyty? Ehkä ihminen päätyy taas poimimaan maasta marjoja ja metsästämään hyönteisiä ravinnokseen. Sillä muuta ei ole enää tarjolla maan päällä olleen sivilisaation jäljiltä.

+1
KaiBackman
Vasemmistoliitto Helsinki

Olen toiminut Helsingin Vasemmiston piirihallituksen jäsenenä vuosina 2017 - 2019. Olen Vasemmistoklubin jäsenen. Toimin Vasemmistoliiton eläinpoliittisessa työryhmässä. Olen Vasemmistoliiton puoluevaltuuston varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu