Yksinäisellä vanhalla ihmisellä täytyy olla hyvä ja luotettava vapaaehtoinen ystävä

Vanhoja ihmisiä, erityisesti omia vanhempiaan, on käytävä säännöllisesti tapaamassa vastavuoroisuus periaatteella. Heitä pitää kuunnella, kannustaa sekä pitää heille seuraa. Vanhalla ihmisellä täytyy olla kuoleman lähestyessä olla vierellään toinen ihminen, jonka kanssa hän voi jakaa elämänsä viimeiset hetket.

Ajatelkaa itseänne samassa tilanteessa joidenkin nopeasti kuluvien vuosikymmenten jälkeen. Saatatte olla leski, jolla on liikuntakykyä jäljellä vain muutaman metrin liikkumiseen. Olette kuukausia, vuosia aivan yksin pienessä asunnossanne, huoneessanne. Ja vaikka teillä olisi verisukulaisia, he eivät tule teitä tapaamaan, kuuntelemaan ja viettämään kanssanne aikaa.

Ehkä he tilaavat sinun laskuusi pitopalvelusta kakkukahvit aina viiden vuoden välein ja asettavat teidät kuvattavaksi albumeitaan varten. Sitten häipyvät taas omille teilleen. Sinä jäät taas täysin hiljaiseen yksinäisyyteen kuuntelemaan seinäkellon tikitystä. Ja katsoessasi ikkunasta ulos, näet vain vanhan variksen lentävän asuntosi yli ehkä viimeisen kerran.

Se mitä yksinäisyys ihmisille ylipäätään tarkoittaa, se kaikki kalpenee vanhuuden yksinäisyyden rinnalla. Liikkumattomuus, ystävällisen, läsnä olevan seuran puute, kaikenlainen kyvyttömyys, voimattomuus, raihnaisuus, toivoton kamppailu elossa olemisen paineen puristuksessa, sairaudet ja kyvyttömyys päättää omista asioista, ovat vanhan ihmisen viimeisen elämäntaipaleen pysyväluonteisia, viheliäisiä vitsauksia.

Ihmisen olisi syytä olla ylpeä, jos hänellä on lähellään vanha ihminen, jota hänellä on mahdollisuus kunnioittaa läsnäolollaan. Jokaisella yksinäisellä vanhalla ihmisellä täytyy olla hyvä ja luotettava vapaaehtoinen ystävä.

0
KaiBackman
Vasemmistoliitto Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen toiminut Helsingin Vasemmiston piirihallituksen jäsenenä vuosina 2017 - 2019 sekä turvallisemman tilan työryhmässä 2019 - 2020. Olen Vasemmistoklubin johtokunnan jäsenen. Toimin myös jäsenenä Vasemmistoliiton eläinpoliittisessa työryhmässä. Olen Vasemmistoliiton puoluevaltuuston varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu