Kevyemmät verot, työtä palveluihin

Suomen ensimmäinen itsenäinen vuosisata oli teollisuuden huikean nousun ansiota. Viennin kilpailukyky on vaurastumisemme avainasia tänäänkin. Teollisuus ei kuitenkaan ratkaise korkean rakenteellisen työttömyyden ongelmaa. Sen testasimme 2000-luvun nousussa. 1990-luvun massatyöttömyys ei oikein sulanut. Nyt on käytävä toisin.
Nyt on aika leventää hartioita erityisesti siinä kohtaa, missä ne ovat olleet kapeita. Tehdään koronan jälkeiseen Suomeen palvelutalouden uusi alku.
Kiistaa ei ole korona-vuodesta vaan suunnasta sen jälkeen
Korona-vuosia kannattaa pehmittää ottamalla valtion velkaa. Siitä ei ole kiistaa. Siitä ei ole kyse, kun vertaillaan opposition vaihtoehtobudjetteja hallituksen esitykseen.
Sen sijaan kysymys on siitä, millaisen uuden alun haluamme Suomelle koronan jälkeen. Hallituksen suunnitelmat keskittyvät julkista sektoria kasvattaviin uudistuksiin. Velkakierteen hallitus tasapainottaisi joskus vuosikymmenen lopussa. Tällaisen polun päässä julkisen sektorin osuus Suomen taloudesta paisuu. Kokonaisveroaste jää pysyvästi korkeammalle tasolle koronan jälkeen.
Paisutammeko julkista vai yksityistä sektoria?
Marinin hallituksen suunnitelmalla päädymme julkisen sektorin paisumiseen, myös suhteessa Suomen talouden kokoon. Sille on vaihtoehto. Sitä tarkoitamme Kokoomuksen vaihtoehtobudjetilla.
Keventäisimme keskituloisen suomalaisen palkkaveroja 500 eurolla vuodessa. Lisäksi tuplaisimme kotitalousvähennyksen Ruotsin tasoon. Laajentaisimme sen korjaus- ja huoltotöihin. Panostaisimme staattisesti laskien yli 1,2 miljardia euroa ensi vuonna siihen, että suomalaisilla olisi enemmän mahdollisuuksia ostaa toistensa työtä palveluina.
Perussuomalaiset sanovat olevansa veronkeventäjiä, mutta me esitämme palkkaverojen keventämistä ja kotitalousvähennyksen laajentamista viisinkertaisella mittakaavalla heidän vaihtoehtobudjettiinsa nähden. Emme tee sitä lisävelalla, vaan vähentäisimme velkaantumista miljardilla eurolla jo ensi vuonna. Perussuomalaisten vaihtoehdossa velkaantuminen osuu kymmenien miljoonien eurojen tarkkuudella samaan kuin hallitus.
Kotitalousvähennys ei ole rikkaiden herkku vaan rahan suuntaamista työpaikkoihin
Palkkaveroissa ja kotitalousvähennyksessä ei ole kyse rikkaiden herkusta. Kyse on siitä, että tällä hetkellä keskituloisen täytyy tienata yli 400 euroa lisää bruttopalkkaa, jotta olisi varaa ostaa palveluna työ, jonka tekijälle jää 150 euroa käteen. Verokiila haukkaa siis kaksi kolmasosaa välistä. Onko tässä mitään järkeä? (Ks. Oheinen aika tyrmäävä kuvio)
Keitä palvelusektorin kapeus kirpaisee eniten? Itse asiassa heitä, joilla on liian vähän töitä, kun palvelutyö on Suomessa liian kallista teetettäväksi.
Veroja voi keventää ottamatta lisää velkaa
Ehdotamme veroelvytystä, mutta emme lisävelan varaan. Karsimme kannustinloukkuja aiheuttavien tulonsiirtojen tasoa maltillisesti ja löydämme muita säästöjä. Siksi vaihtoehtobudjetissamme määrärahat ovat noin 2 miljardia euroa hallituksen esitystä pienemmät, vaikka panostamme esimerkiksi koulutukseen hallitusta enemmän pysyviä menolisäyksiä. Tästä 2 miljardin euron nettosäästöstä käytämme karkeasti toisen miljardin kokonaisveroasteen keventämiseen ja toisen miljardin hallitusta pienempään velanottoon, siis staattisesti laskien.
Miljardeja ynnäillessä vielä oleellisempaa on se, mitä vaihtoehtomme tarkoittaisi 3-5 vuoden päähän. Silloin ei puhuta staattisista laskelmista, vaan dynaamiset vaikutukset astuvat kuvaan. Esitämme vaihtoehdossamme työllisyysuudistukset, joiden avulla työssä olevien määrä kasvaisi Suomessa yli 100 000 henkilöllä. Työpaikkojen ja ostovoiman kautta saisimme yhteensä noin 4 miljardia euroa tasapainoisemman vuosittaisen julkisen talouden.
Korona lykkää tuloksia mutta miksi se lykkäisi päätöksiä?
Työllisyyttä lisäävät uudistukset on tehtävä, jotta pelastamme hyvinvoinnin Suomessa ylivelkaantumiselta ja vähennämme pitkäaikaistyöttömiksi tuomittujen määrää. Korona ei ole hyvä syy lykätä näitä päätöksiä. Päätökset vaikuttavat joka tapauksessa muutaman vuoden viiveellä. Ja muutaman vuoden päästä me tarvitsemme ne vaikutukset näkyviin kipeästi. Tehdään päätöksiä nyt ja turvataan hyvinvoinnin perusta.
Remppafirmat osaavat kyllä tässä kartellien luvatussa maassa nostaa taksojaan enemmän kuin kotitalousvähennys. Jokainen remppafirma ottaa ensimmäisenä esiin kotitalousvähennyksen, kun palveluitaan tarjoaa.
Ei jatkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Markkinatalous tuo kyllä kilpailua, jos remppafirma tekee ”liian” hyvää tulosta.
Toisekseen hyvin pärjäävä remppafirma käyttää voittonsa veroihin, kulutukseen ja investointeihin. Kansantalous kasvaa. Sama raha pyörii
yhteiskunnassa useamman kierroksen, kun sitä ei heti imaista veroina pois kulutuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei meillä ole toimivaa markkinataloutta. Kotitalousvähennys ei vähennä asiakkaan remppalaskua.
Ilmoita asiaton viesti
Ai, meinaat sitten, että Kekkosen ajan suunnitelmatalous on voimissaan edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Nopea ajatus, selvittämättä taustoja lainkaan: onko kotitalous-vähennys helppo ja kustannustehokas keino lisätä työpaikkoja?
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti kustannustehokkaampiakin keinoja työllisyyteen löytyy; esimerkiksi tusinan verran kokonaisuuksia tästä meidän vaihtoehtobudjetistamme: https://www.kokoomus.fi/toivon-polku-kokoomuksen-vaihtoehtobudjetti/ .
Mutta palvelutyön verokiilan keventäminen on vähän pidemmässä juoksussa minusta välttämätön keino rakenteellisen työttömyyden laskemiseen. Kaikki eivät voi työskennellä teollisuudessa eivätkä asiantuntijatehtävissä. Sieltä syntyy bruttokansantuotetta, mutta automaation myötä teollisuus työllistää yhä pienemmän osan ja vaatii yhä tarkempaa osaamista. Raha täytyy saada kiertämään palveluissa, jotta jokaisella on mahdollisuus mielekkääseen rooliin ja omien elinmahdollisuuksiensa rakentamiseen työn kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Verokiila taas jälleen ja vanha patenttiratkaisu, kotitalousvähennys… Tutut on virret, lapsena jo laulettiin.
Eikö mitään uutta? Onko järkeä oppositiosta hokea niitä samoja teesejä, mitä Ben Zyskowicz & co on hokenut viimeiset 25 vuotta?
Tutkimuksissa on osoitettu, että kotitalousvähennys on eriarvoistava. Toisaalta voidaan kysyä, pelastuuko kansantalous vaihtamalla Westendin terassilautoja valtion tuella?
Ilmoita asiaton viesti
”Tutkimuksissa on osoitettu, että kotitalousvähennys on eriarvoistava.” Missä tutkimuksessa näin on todettu? Toisaalta, mitä pahaa eriarvoisuudessa voisi olla, sehän on ihan luonnollista.
Ilmoita asiaton viesti
Kotitalousvähennys voi marginaalisesti tuottaa työtä, mutta täyspäiväisen työsuhteisen työn sijaan ennemmin silpputyötä, joka monesti tulkitaan yrittäjyydeksi tunnetuin harmein toimeentulolle, jos ei ole hyvin vahva asiakaskanta. Artikkelin kuvassa on esitetty työsuhteisen työn verokiilarakenne, mutta harva yksityinen keikkatyön teetättäjä alkaisi työsopimussuhteeseen työn tekijän kanssa, vaan ennemmin asia hoituu Y-tunnuksella tai laskutuspalvelulla. Tämä on yksi monista syistä, miksi vasemmistopuolueissa kotitalousvähennykseen suhtaudutaan vähintään nihkeästi.
Ilmoita asiaton viesti
Olihan kuvan kaaviossa mukana arvonlisävero, mikä osoittaa tekijän toimivan yritysmuotoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Totta turiset
Ilmoita asiaton viesti
Kotitalousvähennys on parempituloisten etu. Itse olen sitä käyttänyt joku vuosi sitten maksimirajoilla. Kotitalousvähennys annetaan valtion verosta. Pientuloiset eivät sitä saa, kun eivät valtion veroja maksa. Muutoinkin tuloja ja varallisuutta pitää olla niin paljon, että pystyy maksamaan tarvikkeet. Kotitalousvähennys koskee vain työkustannuksia. Juuri nyt minulla ei ole mitään remontoitavaa, enkä kotiapuakaan tarvitse, joten kotitalousvähennyksellä ei ole merkitystä. Vaikka olenkin siitä hyötynyt, en pidä järjestelmää oikeudenmukaisena.
Ilmoita asiaton viesti
Voi pikku Kai sentään, jos ymmärtäisit jotain kansantaloudesta…
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/muutama-kirjoitus-talouden-perusasioista-opi-perusasiat-se-ei-riita-mutta-opi-ne/
Ethän sinä näitä tietenkään lue, koska ne ovat perususkomustasi vastaan. Mutta laitan linkin siltä varalta, että jos joku muu haluaa ymmärtää, miten talous oikeasti toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Tämmöisessä ”kalleisotalomaisessa” ekonometriassa usein unohtuu, että kaikki tuotteet sisältävät verokiilan. Jos meille viime vuosituhannella rakennettiin metsäteollisuuskombinaatti, tulivat kattilat, hiertämöt, paperikoneet ja suunnittelu kotimaisista firmoista. Korjuu ja kuljetukset kotimaisella työllä ja energia ynnä puut omilta kapitalisteilta. Paperin kustannuksissa oli aika lailla pirkanmaalaisten metallimiesten verokiilaa ja meni kuitenkin kaupaksi kunnes kysyntä tyrehtyi.
Ns. verokiilassa on enemmän ansionvakuutusmaksuja kuin tuloveroja joten kiilan kaventaminen voitaisiin aloittaa alentamalla ansiosidonnaisia lakisääteisiä etuuksia siirtämällä niiden kustannus tasaisemmin verotukseen ja tukiin tai antamalla palkansaajan itse valita varainkäyttönsä.
Kotitalousvähennys kohdistuu valikoituihin palveluihin, siitä hyötyvät keskimäärin maksukykyiset ja se itse asiassa pohjimmiltaan suosii kotimaista työtä EU-säädösten hengen vastaisesti. Missä direktiivejä niin tarkasti vahtivat virkamiehet nukkuvat ynnä perustuslakivaliokunta?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkkoja havaintoja! Harva tosiaan huomaa, että itse asiassa eläkemaksujen moninkertaistuminen on eniten nostanut verokiilaa viimeisen 25 vuoden aikana. Mutta minkäs teet niille? Pääongelma on hankalassa vaiheessa oleva ikäpyramidi ja samalla tuottavuuskasvun hidastuminen.
Toki myös teollisuus maksaa paljon veroja. Varsinkin metsäteollisuus, jonka raaka-aineet tulevat pääosin Suomen metsistä suomalaisella työllä. Ja suomalaisen työn verokiila on toki yksi haaste myös kotimaisille alihankkijoille pärjätä suhteessa halvempien maiden tuontikomponentteihin.
Mitä kotitalousvähennykseen tulee, niin on toki totta, että sen käyttämisen hyöty keskittyy keskimääräistä parempituloisille, joskin ei tarvitse minnekään korkeimpaan desiiliin mennä. Mutta jos tämä porukka ei osta suomalaista palvelutyötä kotitalousvähennyksellä, niin enemmän rahaa ohjautuu tuontitavaroihin ja pimeänä maksettuihin palveluihin. Jälkimmäisissä tekijä jää eläketurvan, ansiosidonnaisen ja usein myös täyden vakuutusturvan ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Olen hieman puhdasoppinen siten, että maksujen tulisi kohdentua oikein ja neutraalisti, sillä en oikein jaksa uskoa poliittisen ohjauksen siunauksellisuuteen kuin suurissa linjoissa.
Esimerkiksi eläkejärjestelmää on hankala muuttaa, koska suuret ikäluokat jättivät maksamatta suuren osan luomastaan eläkevastuusta. Maksajaksi joutuu se ikäluokka, joka purkaa järjestelmän.
Ei siis pidä luoda menoautomaatteja ilman rahoitusta tai sellaisia ansiosidonnaisia etuuksia, jotka hyödyttävät saajiaan kohtuuttomasti, kuten ansiosidonnainen leskeneläke tai työttömyyseläke, joka sentään saadaan poistetuksi.
Meillä on lomautusjärjetelmä, jota kehutaan joustavaksi, mutta kustannukset maksetaan palkansaajien pussista. Kun tällainen järjestelmä on, sitä tulisi käyttää myös julkisella puolella, vaikkapa Ylen urheilutoimittajiin covid-aikana.
Metsäteollisuuden verotaakkaa liioitellaan. Jos metsäyhtiöillä on ollut varaa ylikorkeisiin palkkoihin tulisi sitten ainakin kantohinnoista tinkiä, jotta omistajillekin jäisi jotain, ainakin sen verran, mikä on metsäyhtiöiden energiatuotannon laskennallinen tuotto vapailla markkinoilla.
Kotitalousvähennyksen ongelma on sen suuntautuminen vain tietyntyyppisiin palveluihin. Vastaavan verohyödyn voisi välittää vaikka pienyrittäjien alv-rajaa nostamalla, tuskin eduskunnan tietopalvelun sisu-mallikaan eroa huomaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Kai! Suomessa taidetaan ostaa ja tuottaa palveluita verrokkimaita vähemmän. Verokiila on kasvanut liian suureksi.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ymmärrä koko verokiilaa. Kaikille pitäisi olla selvää, että suuremmista tuloista pitää maksaa veroja suurempi osuus kuin pienistä.
Ilmoita asiaton viesti
Pointti verokiilassa on se, että se on jo keskituloisella ja pienituloisellakin yhteensä sen verran suuri, että vähentää sekä palvelutyön tarjontaa että kysyntää paisuttaen rakenteellista työttömyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Kai Mykkänen puhuu järjestään palkkaverosta.
Hakusanalla “palkkavero” löytyy Finlexistä tasan yksi osuma. Tämä:
29.6.1976/562
Laki Pohjoismaiden Investointipankin, Pohjoismaiden kehitysrahaston ja Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiön palveluksessa olevien henkilöiden verottamisesta
Hakusanalla “vero” löytyy Finlexistä 79 osumaa.
Hakusanalla “tulovero” löytyy Finlexistä 17 osumaa.
Palkkavero terminä näyttää olevan melko tuntematon termi verolainsäädännössä.
Miksi Kai Mykkänen käyttää termiä “palkkavero” vaikka tulovero olisi se oikea??
Sillä tuloveron alentamista tässä loppujen lopuksi on kyse.
Vuoden 1969 Suomen Asetuskokoelmasta löytyy vuoden 1970 valtion tuloveroasteikko.
Tuloveroasteikko on puhtaasti matemaattinen työkalu, joten ei ole merkitystä että valuuttana 1970 oli markka, kun se nykyään on euro.
Viimeisten vuosien tuloveroasteikko löytyy Finlexistä.
Niiden tulojen kohdalla, jotka ylittävät 200000 vuodessa verotettiin vuonna
1970 – 53%
2015 – 31,75%
2020 – 31,25%
Tuloverojen alennus näiden tulojen kohdalla vuodesta 1970 vuoteen 2015 on hiukan yli 40%.
Tuloverojen alentaminen muissa tuloryhmissä edellyttää myös edellä mainittujen, 200000 vuodessa ylittävien, tulojen verotuksen alentamista.
Valtion verotuloista tuloverojen merkitys on nykyään huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi arvonlisäveron. Arvonlisäveron alentaminen edesauttaisi palvelutotantoa paljon enemmän. Mutta se puolestaan edellyttäisi todennäköisesti että tulovero pitäisi korottaa.
Tähän viitanen voidaan kysyä.
Milloin Mykkäsen ja kokoomuksen mielestä tuloverot on alennettu tarpeeksi??
Milloin Mykkäsen ja kokoomuksen mielestä tuloverot on alennettu jopa liikaa??
Ilmoita asiaton viesti