Tuottavuus ei pelasta Suomea ilman työllisyyttä
Suomi on kasvattanut talouttaan ja vaurauttaan maailman nopeimpiin kuuluvalla tahdilla viimeisen 150 vuoden aikana. Viimeiset 10 vuotta olemme kuitenkin polkeneet paikallaan ja jääneet tuntuvasti muiden pohjoismaiden tahdista. Euroopan komission ennusteen mukaan Suomen talouskasvu jäisi puoleen muiden pohjoismaiden tasosta myös alkaneella vuosikymmenellä. Valtiovarainministeriön mukaan ero johtuu ennen kaikkea työpanoksen kehityksestä.
Voi kysyä ovatko talouskasvu ja työ enää itseisarvoja. Tarvitsemme kuitenkin molempia, jos haluamme rahoittaa hoivapalvelujen rajusti kasvavan tarpeen ilman veroasteen merkittävää nousua. Siihen ei tarvita suurempaa luonnonvarojen käyttöä, vaan entistä arvokkaampia tavaroita ja lisää aineetonta arvonlisää.
Talouskasvu edellyttää lisäystä työpanoksessa tai työn tuottavuudessa. On houkuttelevaa keskittyä tuottavuuteen. Silloin voi puhua osaamisesta (työpanoksen laatu), tutkimuksesta ja tuotekehityksestä (teknologian taso) sekä investointituista (pääoman määrä). Ne ovatkin tärkeitä yhteiskunnan vaurastumiselle. Tämän kirjoituksen pointti on kuitenkin se, että tuottavuus ei ratkaise työllisyyttä ja ilman työssäkäyvien määrän lisäämistä emme ratkaise julkisen talouden alijäämää, vaikka tuottavuus kuinka kasvaisi.
Nokia-vuosien kasvu ei sulattanut työttömyyttä
SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen on pukenut aktiivisimmin sanoiksi pääministeripuolueen talouspoliittista linjaa, mitä sinänsä arvostan. Sen mukaan elinkeinotuilla vauhditettu talouskasvu hoitaa työttömyyden, velan ja hoivavastuiden rahoituksen. Tuottavuusvetoinen kasvu on kyllä avain suomalaisten vaurastumiseen. Minusta sen vauhdittamiseksi tarvitaan enemmän yrittäjyyden ja riskinoton tukemista kuin suunnitelmataloutta (katso tarkemmin https://www.verkkouutiset.fi/tuki-yrittamiselle-ei-suunnitelmataloudelle/#7557585f ). Mutta tuottavuusvetoinen kasvu ei pelasta valtiota ja kuntia, jos työssäkäyvien osuus Suomen väestöstä laskee. Ei siis edes onnistuessaan.
Tuottavuuskasvu ilman työmarkkinauudistuksia on jo testattu 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Nautimme silloin nopeasta tuottavuuden, viennin ja talouden kasvusta. Nokian vetämä Suomi vaurastui ennätysvauhtia. Samalla työttömyys pysyi sitkeästi muita pohjoismaita ja 1980-luvun Suomea korkeammalla.
Tuottavuusvetoinen kasvu ei auttanut riittävän monia ihmisiä nousemaan tukiloukuista omille jaloilleen 2000-luvun parhaina aikoinakaan. Onneksi työikäinen väestö vielä tuolloin kasvoi, eikä viimeisten elinvuosien hoivatarve vielä imenyt kasvavaa osaa työvoimasta. Kasvualoille löytyi tekijöitä ja hyvinvointiyhteiskunnalle rahoitusta, vaikka työttömyys painoikin sitkeästi.
Hoiva sitoo kasvavan osan supistuvasta työpanoksesta
100 vuotta sitten Suomen väestön määrä ikäluokittain näytti oikeasti pyramidilta. Lapsia oli paljon. Vanhuusikään asti selvisi harva ja vain lyhyeksi aikaa. Hyvinvointivaltio rakennettiin 1960-1980 -luvuilla poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa työikäisten määrä ja osuus suomalaisista kasvoi rajusti. Lapsia syntyi aiempaa vähemmän, eivätkä ikääntyvät ikäluokat olleet työikään tulevien kokoisia, vielä. Työpanoksen nopea kasvu rahoitti nopealta tuntuneen hyvinvointiyhteiskunnan laajentamisen.
2010-luvulla suuret ikäluokat jäivät eläkkeelle ja pienet tulivat tilalle. Työikäinen väestö supistui Suomessa ensimmäistä kertaa, noin 130 000 hengellä. Työvoiman määrä supistuu jatkossa hitaammin. Mutta uusi, sinänsä suuresta saavutuksesta johtuva haaste kärjistyy. Yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa yli 200 000 hengellä vuoteen 2030 mennessä. Elämme enemmän terveitä elinvuosia kuin koskaan ennen, mikä on hieno saavutus.
Ensi vuosikymmenellä myös viimeisiin elinvuosiin saapuu niin paljon aiempaa enemmän suomalaisia, että työvaltaisen hoivan tarve kasvaa rajusti. Yli 90-vuotiaiden määrä tuplaantuu. Sen hoivavastuun me haluamme hoitaa kunnialla. Siksi meidän on oikein valmistaa Suomi tällä vuosikymmenellä sellaiseen kuntoon, että hyvinvointiyhteiskunta ei tukehdu vastuisiinsa.
Verorahoitteinen hoiva sitoo pian moninkertaisen määrän työntekijöitä Nokia-vuosiin verrattuna. Muiden alojen työntekijöiden määrän täytyy vastaavasti supistua, jos työssäkäyvien määrä kokonaisuudessaan ei käänny kasvuun.
Avoimen sektorin tuottavuus valuu kaikkien alojen palkkoihin
Roboteista huolimatta ei näytä todennäköiseltä, että yksityinen markkinaehtoinen sektori voisi kasvaa, jos sen työntekijöiden määrä pienenee merkittävästi. Yllättävää kyllä rahallisen tuotoksen kasvu työntekijää kohden on itse asiassa laskenut länsimaissa ja erityisesti Suomessa. Yksityiset investoinnit tuntuvat kaikkoavan supistuvan työvoiman maista. Työvoiman saatavuus on jo nyt keskeisimpiä vaikeuksia, joista yritykset kertovat tuotannon laajentamisesta kysyttäessä. Ilman investointeja hidastuu myös tuottavuutta parantavien innovaatioiden käyttöönotto.
Sitä paitsi, hyvinvointivaltion pelastamiseen ei riitä, vaikka yksityinen sektori pystyisi sittenkin tuottavuusvetoiseen kasvuun supistuvan työvoiman oloissa. Hoivapalveluissa ihmistyötä vähentävän tuottavuuden mahdollisuudet ovat vääjäämättä pienet. On tarve nostaa eikä laskea vanhustenhoidon hoitajamitoitusta. Tästä huolimatta yksityisen sektorin tuottavuuden kasvu valuu ennen pitkää kaikkien suomalaisten palkkoihin, kuten oikein onkin. Tämäkin nähtiin jo finanssikriisiä edeltäneinä vuosina. Alojen välisten palkkaerojen kasvu voisi tätä lieventää, mutta emmehän me halua palkkahaitarin repeävän vaan pysyvän maltillisena.
Lisää työssäkäyviä vai korkeammat verot?
Tuottavuuden painottaminen talouden pelastamisessa johtaa siihen, että markkinaehtoisella sektorilla entistä harvempien työntekijöiden tulisi maksaa suurempi osa palkastaan veroina, jotta voidaan rahoittaa palvelut, kun kasvava osa työvoimasta tekee verorahoitteista hoivatyötä. Samalla vasemmisto haluaa ilmeisesti jatkaa 2010-luvun käytäntöä, jossa valtion työttömyysetuuksien, toimeentulotuen ja asumistuen summa kasvoi kymmenkertaista vauhtia Suomen talouden kokoon nähden. Olenko sitten yksinkertainen ekonomisti, mutta minusta yhtälö on mahdoton eikä päin seinää ajaminen ole hyvän tekemistä?
Keskiverto suomalainen maksaa jo nyt korkeampia palkkaveroja kuin ruotsalainen. Ero on kasvamassa kiihtyvästi. Ruotsissa kokonaan tukien varaan jätettyjen osuus on pienempi ja sikäläinen työvoima kasvaa merkittävästi. Osa maahanmuuttajaryhmistä on ongelmallisia, mutta maahanmuuttajienkin joukossa työllisyys on Ruotsissa Suomea parempi. Suurin osa tulijoista muuttaa töihin. Ruotsissa ihminen pidetään töissä todennäköisemmin kuin Suomessa.
Mitä pitäisi tehdä?
Hallitus kokoontuu puoliväliriiheen huhtikuun lopussa. Se on todennäköisesti tämän vaalikauden viimeinen hetki linjata tuntuvia uudistuksia, joilla työssäkäyvien veronmaksajien määrä käännetään Suomessa kasvuun. Nyt on aika keskustella hyvinvointivaltion pelastamisesta koronan jälkeisessä Suomessa.
Talouspolitiikan arviointineuvoston tuore raportti kuvaa, miten rakenteellinen työttömyytemme on juuttunut lähes kaksinkertaiselle tasolle 1980-luvun alkuun verrattuna (https://www.talouspolitiikanarviointineuvosto.fi/raportit/raportti-2020/ ). Samassa raportissa esitetyn arvion mukaan tuore työmarkkinatuen tason nosto heikensi työllisyyttä Suomessa yli 5000 henkilötyövuodella. Myös valtiovarainministeri Matti Vanhasen tilaama virkaraportti Suomen talouden tilasta pitää keskeisinä toimia, jotka vahvistavat työn vastaanottamisen kannustimia ja työvoiman liikkuvuutta (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162830 ). Nämä ongelmat eivät poistu sillä, että niistä ei haluta puhua.
Olen tässä esittänyt huoleni vasemmiston asenteesta puoliväliriiheen mentäessä. Mutta onhan meillä Keskusta-puolue. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kritisoi tuoreeltaan esitystäni tukiin puuttumisesta (MTV 6.2.). Keskusta on sittemmin julkaissut linjauksiaan puoliväliriiheen (https://keskusta.fi/ajankohtaista/uutiset/kohti-vauraampaa-suomea-keskustan-linjaukset-puolivali-ja-kehysriiheen/ ). Niiden mukaan ”Sekä ansioturvaa että työmarkkinatukea uudistetaan niin, että työttömyysjaksot lyhenevät ja avoimien työpaikkojen täyttyminen nopeutuu.”. Juuri tätä minäkin ajan takaa! Mutta mikä kelpaa, jos ei kelpaa maltillinen ehdotukseni toimeentulotuen asumiskulujen 7 prosentin omavastuun palauttamisesta, valtion työttömyysetuuden viimeisimmän korotuksen perumisesta ja asumistuen vuokranormin laajentamisesta Helsingin kaupungin alueesta koko työssäkäyntialueeseen?
Aavistelen, että hallituksen vastaus on luopua sovitellun päivärahan kokoaikatyön kiellosta. Se olisikin hyvä uudistus, josta taitoin valtiovarainministeriön kanssa peistä jo viime vaalikaudella. Hyvä, että ihminen tekee töitä, vaikka työ kannattaisikin vain sillä edellytyksellä, että se ei katkaise työttömyystukea kokonaan. Ei kuitenkaan kannata kuvitella, että tämä muutos auttaisi kovin monia siirtymään työttömyydestä pysyvään, ilman tukia tapahtuvaan työhön. Sellaisia arvioita ei ole missään. Ja vain markkinatyön lisääminen on keino palauttaa valtiontalous tasapainoon.
Työttömyysjaksojen päättymisessä on selvä piikki ansiosidonnaisen päättymisen kohdalla. Jos näitä työttömyysjaksoja saataisiin loivemmalla tuen porrastuksella lyhennettyä edes jonkin verran, puhutaan tuntuvasta avusta työssä olevien määrään. Toivottavasti Keskusta ei anna periksi ansiosidonnaisen porrastamisessa, jota se on sinänsä kannattanut. Merkit eivät ole erityisen hyvät. Asialle laitettu kolmikantatyöryhmä päättyi tuloksettomana. Vastuuministeri Anna-Kaisa Pekonen ilmoitti tanakasti, että asia ei etene hänen aikanaan.
Osaajia ja tekijöitä on houkuteltava maailmalta tuplasti se, mitä on viime vuosina tehty (katso linjauksiamme tarkemmin: https://www.kokoomus.fi/kokoomuksen-keinot-kansainvalisen-rekrytoinnin-lisaamiseksi-nyt-on-aika-houkutella-osaajat-suomeen/ ). Se on käytännössä välttämätön edellytys, mutta ei riittävä keino tässä kirjoituksessa asetetun hyvinvointi- ja hoivatavoitteen toteuttamiseen. En näe miten selviämme kunnialla nostamatta selvästi myös työssäkäyvien osuutta Suomessa asuvista.
Yllä mainitut toimenpiteet ovat vain esimerkkejä. Ne kertovat siitä, miten lukossa hyvinvointiyhteiskuntamme on edes pienehköjen muutosten suhteen samalla, kun kaikki periaatteessa myöntävät päin seinää ajautumisen olevan nykymenolla suuntana. Tukimuutoksia tärkeämpää on antaa tasavertaiset työpaikkasopimisen mahdollisuudet myös työnantajaliittoon kuuluville yrityksille, joita on selvä enemmistö kaikista yrityksistä. Ennuste puoliväliriiheen ei vaan ole paikallisessa sopimisessakaan hyvä. Asian päällä oleva kolmikantatyöryhmä ei ole saanut ehdotusta aikaan.
Rakenteellista työttömyyttä voidaan sulattaa myös työn kysynnällä silloin, kun se keventää kynnystä palkata sellaisia työttömiä, joita ei nykyään uskalleta palkata. On kevennettävä palkkaamisen kynnystä ja rohkaista ensimmäisten työntekijöiden palkkaamiseen. Hyvä alku olisi asettaa selkeä tavoite työnantajayritysten määrän kasvulle ja selvä ohjelma työnantajaksi ryhtymisen helpottamiseen!
Autetaanko köyhyydestä tuilla vai työllä?
Kaikkein tärkeintä on huomata, että kyse ei ole köyhyyden lisäämisestä! Onko Ruotsissa ja Tanskassa tylympi yhteiskunta, kun siellä on vähemmän työttömiä, suurempi työssä olevien osuus ja tiukempi sosiaaliturva? Ei. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa toteutimme yllä mainitsemani tukimuutokset. Ehdottamassamme budjetissa valtiolla olisi ollut tänä vuonna noin 2 miljardia vähemmän menoja, noin miljardin kevyemmät verot ja noin miljardin vähemmän velkaa. Olisiko budjettimme kasvattanut eriarvoisuutta? Ei ainakaan eduskunnan tietopalvelun mallinnuksen mukaan. Sen perusteella tulonjaon tasaisuutta kuvaava gini-kerroin olisi ollut sama kuin hallituksella, Meidän vaihtoehdolla sen verran moni olisi siirtynyt työttömyydestä palkkatöihin.
Keskustan puolivälilinjauksen tilanneanalyysi – ”suurten valintojen aika” – on oikea. Pitäkää kiinni siellä olevista lausahduksista: ”Näivettymisen tie on itseään ruokkiva negatiivinen kierre, johon ajaudumme, jos emme uskalla uudistua.”, ”veronkorotukset veisivät hapen talouskasvulta”, ”Tekemättömyyden kierre saatiin katkaistua hallituskaudella 2015-2019. Uudistusten tiellä on nyt jatkettava.” Toimenpideosiossa taas uskotaan liikaa valtiovetoisiin klusterikasvun hankkeisiin ja väistetään riittävän kokoluokan rakenteelliset kysymykset.
Rehellisyyteen ja kunnianhimoon tasokorotus niin vielä kannattaa yrittää! Kokoomus tulee omalta osaltaan sparraamaan esittämällä pian joukon omia ehdotuksiaan, joilla Suomea pitäisi kääntää puoliväliriihessä näivettymisen ja velkaantumisen tieltä kestävän toivon polulle! Tekemisen yhteiskuntaan päästään, kun maksimoidaan veronmaksajien määrää eikä verojen tai tukien tasoa.
Kai Mykkänen
Järkipuhetta !
———–
P.s. Kai Mykkänen taitaa olla ainut eduskuntaryhmän puheenjohtaja suurimmasta puolueista, joka täällä US:n blogipalstalla kirjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tavio kirjoittaa myös. Näillä kahdella onkin yhteisiä tavotteita, eikä aivan vähän olekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitat varmaan Suomen aktiivista EU- ja europolitiikkaa,
työperäistä maahanmuuttoa, oikeusvaltiota jne.Tosin tunnen vain K Mykkäsen näkemyksiä tältä osin, en juurikaan Tavion – näkemyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielessä oli jotain tuoreempaa kuten luottamus oikeusministeriin.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat oikeasta aiheesta, mutta lääkkeet ovat väärät tai puutteelliset.
Näillä eväillä ei mikään muutu. Tukien porrastus on yksi tyhjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko kohtuuton vaatimus, että arvoisa kommentoijja esittää
omat lääkkeet.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Hämäläisen kommentti todennäköisesti asiaa, se kannattaa sen perusteella mainita, ei olla mainitsematta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän asiasta haastat, mutta puhuminen ei enää toimi, kokoomuskin tarvitsee uuden Iiron, sillä tämä rakenteellinen laiskuus, rakenteellinen kateus, rakenteellinen suosikkijärjestelmä, jne… On romutettava. Jos tässä ajassa perustaisin yritystä ( kokemusta 5 perustamisesta ), harkitsisin tarkoin osoitetta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen julkistalouden kriisistä ei nykyisen hallituksen toimesta haluta tietenkään puhua. Seuraava hallitus on enemmän tai vähemmän ”nesteessä”, kun menojen karsimisen lisäksi tulopuolella on lisävelanoton sijasta muista tulonlähteistä jossakin määrin päätettävä.
Nopeasti vaikuttavista työllisyystoimista olisi per heti päätettävä, eikä
puhuttava 10-vuoden päästä vaikuttavista toimista. Siis noinko
helposti nykyisen hallituksen sanahelinällä voi äänestäjiä harhauttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus on tainnut olla viimeiset 30-vuotta hallituksessa yhtä kautta lukuunottamatta. Mitä on kokkarit saivat aikaiseksi? Käteisen ja Stubin EU-virkoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Omilla avuillaan A Stubb on professorina Firenzessä.
Sitran hallitus yli puoluerajojen kannatti J Kataista yliasiamieheksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkihan valtion ja kuntien isoissa viroissa ovat enemistöpäätöksillä sinne valittu, esim Yli-Viikari. Kuinkahan monta turhaa virastoa Suomessa on (Sitra, Business Finland, VTV ym.)?
Ennen Käteistä tuli vielä äänestettyä kokoomusta kun oletin sen olevan oikeistopuolue. Enää kokkarit eivät eroa juurikaan demareista.
Ilmoita asiaton viesti
VTV on tärkeä eduskunnan alainen verovarojen käyttöä valvova virasto, jonka pääjohtaja nimitys ei ole nyt onnistunut.
Sitra perustetiin v. 1967 Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuonna ja sillä on oma paikkansa moniarvoisessa yhteiskunnassa.
Business Finlandin kautta on koronapandemian aikana tuettu
monia yrityksiä, mutta ehkä tärkein tehtävä on auttaa yrityksiä vientikaupassa ja kansainvälistymisessä.
—–
P.s. Muuten olen sitä mieltä, että – puolueista riippumatta- minkään politiikon alatyylinen nimittely ja vielä suosituksen (+) antaminen toisten toimesta ei ole korrektia käytöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki virastot saadaan näyttämään tärkeiltä. Noita kolmea edellä mainittua ja monia muitakin virastoja ilman Suomi tulisi varmaan toimeen?
Onko niin, että kun tohtori ei pääse yksityspuolelle töihin, hänet sijoitetaan tutkijaksi johonkin valtion organisaatioon? Tutkijoita Suomessa kyllä riittää, mutta todelliset veronmaksajat alkavat huveta. Eihän se näin pitäisi mennä, vai mitä kokoomus?
–
PS. 5,5 milj. asukkaan Suomessa virkamiehiä ja viranhaltijoita 723000. 8,5 milj. asukkaan Sveitsissä virkamiehiä ja viranhaltijoita 265000. (Sveitsissä tulovero 10%).
Ilmoita asiaton viesti
Olen täällä sattumoisin kiroittanut blogin, että Suomen julkinen hallinto on ylimitoitettu 8 milj. väestömäärälle.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sjphki/suomen-julkinen-hallinto-ja-talous-mitoitettu-8-miljoonan-vaestolle/
Tarkistatko kuitenkin omat tietosi, paljonko valtiolla ja kunnissa on henkilöstöä.
https://www.kt.fi/tilastot-ja-julkaisut/henkilostotilastot
https://vm.fi/documents/10623/22687299/Valtion_henkil%C3%B6st%C3%B6_infograafi_2019.pdf/7a5a2c2f-c9ae-e6e3-27a8-4cda40645dbc/Valtion_henkil%C3%B6st%C3%B6_infograafi_2019.pdf
———
Olen harvoja henkilöitä, jotka täällä perustelevat, miksi Suomeen ei tule luoda maakunta-sotea:
1. Hyvinvointialueet (joksi lakipaketissa 21+1 alueita nimitetään) ovat heti valmiuksiltaan eriarvoisessa asemassa kykeneviä hoitamaan kunnilta siirtyviä sekä sosiaali- että terveyspalveluja. Tältä osin lakipaketti on jo kättelyssä perustuslain vastainen monilta osin.
2. Vuosisatainen kunnallisen itsehallinto ollaan ajamassa alas ja päätöksentekoa viedään monissa asioissa kauemmaksi kuntalaisia, vaikka kehityksen pitäisi olla päinvastainen (vrt. esim. Ruotsi ja Tanska ). Esim. Tanskassa kunnat hoitavat ihmisiä lähellä olevat palvelut. Molemmat maat ovat antaneeet “kyytiä” maakuntahallinnolle, johon Suomea nykyisen hallituksen pakkosyötöllä yritetään ajaa.
3. Kuntatalous monissa kunnissa heikkenee, vastoin lakipaketin perusteluja. – ei parane. Totuus tulee heti eteen, kun koronapandemian väliaikaiset ylimääräiset valtionavut jäävät kunnilta pois. Laskennallinen kustannusten ja tulojen siirto kunnista tulee varmuudella romuttamaan käyttötalouden monissa kunnissa. Tämä käytännössä testaamaton verotuksen siirto kunnilta valtiolle on pelkkä teoreettinen paperiesitys.
4. Henkilöstön (yli 200 000 henkilön) massakippaus kunnilta ja kuntaliitoilta valtiolle on valtava riski turvata henkilöstön riittävyys sosiaali- ja terveyspalveluissa tilanteessa, jossa alalta henkilökuntaa jo muutenkin pyrkii pois.
5. Rahoituksen ryöstö taloudellista toimeliaisuutta ylläpitäviltä suurilta kaupungeilta ja HUS:n resurssien kaventaminen on järjen köyhyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
2016 tilastotietoa julkisen sektorin työpaikoista. Olisiko 2021 saavutettu jo tuo 723000 työntekijää?
https://ek.fi/ajankohtaista/blogit/viikon-kysymys-kuinka-paljon-tyopaikkoja-on-julkisella-ja-yksityisella-sektorilla/
2017 Tilastokeskuksen tietoa. Julkinen sektori 674000 työntekijää
https://www.stat.fi/til/tyti/2017/13/tyti_2017_13_2018-04-12_tau_039_fi.html
Ilmoita asiaton viesti
”PS. 5,5 milj. asukkaan Suomessa virkamiehiä ja viranhaltijoita 723000. 8,5 milj. asukkaan Sveitsissä virkamiehiä ja viranhaltijoita 265000. (Sveitsissä tulovero 10%)”
Tässä on syy kovaan verotukseen ja työn matalaan tuottavuuteen, mutta mikään puolue ei uskalla sanoa sitä ääneen.
Ilmoita asiaton viesti
Siis näin, ketään se ei hetkauta, niinkauan kun saa velaksi makoilla. Noihin lukuihin on lisättävä myös ei työlliset, niin koko kuva alkaa olla pläkki, siis sitä populaatiota elätetään loppujen, ns. ” vähänonnellisten ” toimesta, ei hyvältä näytä.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisimman korkea työllisyysaste tuo verotuloja hyvinvointivaltion ylläpitämiseen-ja pyörittämiseen, mutta edistääkö oikeasti työllisyyttä esim. kannustinkepit, kannustintoimet ja muut työttömien rankaisutoimet ja kaikkein heikompiosaisten avustuksista ja tulonsiirroista ”säästämiset” ja ”leikkaamiset?
SAMAAN AIKAAN: Tilapäisiksi tarkoitetut, suur-yritystenkin yritystuet, varoja-maksuhelpotukset ovat kuulemma pysyvä,saavutettu etu johon ei voi kajota?! ( Totesi ”selvitysmies”-Pekkarinenkin.
Ministeri Kulmunin yritystukiryhmä puolestaan yritti poistaa listaamattomien yritysten osinkojen veroedun, MUTTA
Keskustan ja Rkp:n ryhmistä tehtiin selväksi ettei ko osinkojen veroetuun saakoskea (?!)
On myös melkoista porvaripolitiikkaa, että hyvätuloiset ja etuoikeutetut voivat kikkailla tulojaan pääomatuloiksi, joiden veroprosentti lähentelee työttömän peruspäivärahan pariakymmentä prosenttia (?!) – Muutaman tonnin kuussa tienaavaa verotetaan kovemmalla progressiolla?
Ylipäänsä agressiiviseen verosuunnitteluun-ja kiertelyyn-jopa veroparatiisien kautta eivät porvaripuolueet ”pysty”, eikä halua puuttua (?!)
…Sitten kun nämä yrittäjä-miljonäärit ja vastaavat, sekä heidän ”renkinsä” innostuvat politiikasta, sitten jopa pääministerin palkkioilla askarrellaan taas kaikkein heikompien toimeentulon kimpussa ja
mm. helpotellaan ”omien” ja ” sidos-ja taustaryhmien verotusta….”
…ja esiinnytään televiossa ”vakuuttavasti ja vastuullisesti-jopa hartaalla aksentilla…”
Ilmoita asiaton viesti
Tällainen toimintaympäristöpatologia voi merkitä paljon. Jos vaikuttavuutta merkitsevästi, asioiden solmuuntuessa, niin oikeastaan jos ongelmia ei käsitellä yhteisöpatologioina, käsittelyt menee ohi, oli miten hienoa talouspuhetta tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kerran suuryhtiömme lisäävät väkeä vain ulkomailla, ainoa vaihtoehto Suomen talouden pelastajaksi ovat 300 000 pk-yritystämme. Nehän jo nyt luovat suurimman osan uusista työpaikoista.
Ongelma on vaan siinä, että pk-yrityksillä ei ole nyt mahdollisuutta tai halua enempää kasvaa, investoida ja työllistää.
Kyse on siis siitä, että pk-yritysten olosuhteita pitää radikaalisti parantaa, ennen kuin ne siihen suostuvat.
Näitä parannuskeinoja ovat:
1) Maailman jäykimmät työmarkkinamme pitää täydellisesti reformoida vastaamaan nykyisen työelämän todellisuutta.
2) Varsinkin 1-3 ensimmäisen työntekijän palkkaamiskynnys / -riski on tehtävä huomattavasti pienemmäksi.
3) Riski-yrittäjien verotus pitää muuttaa kasvua ja vaurastumista suosivaksi.
Kannattaa muistaa, että esim. Virossa yhtiövero on 0 prosenttia…
4) Suomi on yrittäjälle epäystävällinen, raippaverottava ja arvaamaton / vaaralinenkin maa.
Vielä on muistissa 90-luvun sumaarisen menettelyn kautta aiheutetut tarpeettomat konkurssit ja yrittäjien itsemurhat.
Tässä suhteessa Suomessa pitää tulla muutos, ettei yritysten ja osaajien maastamuutto nykyisestä kiihdy…
Ilmoita asiaton viesti
Tässä puheenvuorossa on asiaa.
Ei blogistikaan väärässä ollut, mutta kansansuosiota vaaleissa tavoittelevan puolueen edustaja ei tietenkään voi julkisesti esitellä toimivia keinoja, vaikka ne olisivat oikeita ja tehokkaita.
Kun tavoitellaan äänestäjien suosiota on viisasta puhua vain isotuloisten ja keskituloisten verotuksen alentamisesta, vaikka se ei johda muuta kuin suurempaan valtiontalouden alijäämään. Sosialipuolen ja julkisen sektorin menoleikkauksista ei sovi puhua jos aikoo menestyä vaaleissa, koska julkisen sektorin ja sosialipuolen palveluista nauttivat suomessa sekä köyhät että rikkaat, jos vain itse haluavat niitä palveluita käyttää.
Suomesta ei löydy puoluetta joka esittäisi yritysten verotaakan pienentämistä, vaikka se olisi ainut tehokas ja toimiva keino johon valtiovalta pystyy vaikuttamaan. Valtio voi yrittää vaikuttaa myös työmarkkinapolitiikkaan, joka on toinen tehokas ja toimiva kanava tilanteen parantamiseksi, mutta valtiovallalta puuttuvat valitettavasti valtuudet puuttua työmarkkinaosapuolten neuvotteluprosessiin.
Ilmoita asiaton viesti
Sepolla on varmaan asiaa, ja suuntaa, tosin kattavuuvajetta sen verran, että terveyteen ei kovin suuria edellytyksiä, laajasti.
Kyseessä nimenomaisesti on laaja-alaisuuteen liittyvä ongelma, ja merkitys syntyy isona siitä, että maa sisältää paljon käytettävissä olevan potentiaalin haaskaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Siis kohta 4 on tosi, mutta mitään muutosta ei tule, kuin pakosta ja tekijäsukupolvet ( riskinottajat ) ovat eläköitymässä, eikä näistä sänkyynsyötetyistä ole avuksi, siis valtaleikkiä voi enää pelata vain velkarahalla, niinkauan kun sitä saa 🤗
Ilmoita asiaton viesti
Riskinottamisen voi liittää selkeämmin pelaamiskulttuuriin.
Jos riskinottoa on joskus ollut, positiivisena ja terveenä, se ei tarkoita, että samaa voisi ilmetä, ainakaan samalla tapaa toteutettuna.
Painotuksessa on jotain omituista, sisältää ehkä paljon löydettävää.
Ensinnnäkin, riskiä ei riskialueeksi nimetyillä välttämättä ole, riskipuheesta huolimatta. Samalla, riski voi olla vääjäämätön, peruselämään kuulumaton järjestely.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ehdottaisin semmoista JÄRKI ratkaisua kuin. Pitkäaikais työttömille tarjottaisiin mahdollisuutta ulos kannustin loukku tuki helvetistä.
Jos esim 10 vuoden tarkastelu jaksossa 3 työ vuotta ollut jollain.
Eikö voitaisi perustuloraha esim 600€ antaa kokeiluun tämmöisille ?
Kaikki tuet veks ja tyyppi sais omillaan olla ja duunata.
Mutta joo, toi on niin hyvä idea jotta Suomen byrokratian rattaista ei mene läpi siksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ideasi liitää tähän: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kaimykknen/tuottavuus-ei-pelasta-suomea-ilman-tyollisyytta/#comment-3385284
… on sillä alueellista säätöulottuvuutta, yleishyödyllisyyttä tukemaan.
Saataisiin esim suuret tuensaajat pois kalleimmin tuetuilta alueilta (Pääkaupunkiseutu), tai ainakin luotua kannustus suuntautumaan muualle, eikä koko kansan kustannettavaksi.
Pääkaupunkiseututuki, muulta maalta, taitaa olla aika omituinen. En tiedä miten merkittävä. Näitä lienee, erilaisina, ja siinä kun yleisvaikuttavuutta on, tulisi olla yleisvastaavuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kai kirjoittaa hyvin niistä todellisista vaaroista, jotka edessä on, ja myös niiden ratkaisuista työ x tuottavuus. Juuri kuin kokemus ja tiede ovat todistaneet asioiden olevan.
Onnistumiselle on oltava mittari, ja paras ja ainoa todellinen mittari on kysyntäpuolella: työn kysyntä.
Työn kysynnän taas saa nousemaan vain kilpailukyvyn parantaminen, paremmat ja hinnaltaan ja laadultaan oman alansa parhaat tuotteet, olivat ne sitten palvelua tai tavaraa, investointi- tai kulutustuotteita.
Paha susi piilee siinä, että tämä maali liikkuu koko ajan karkuun. Menekki sekä täällä kotimaan markkinoilla että vientimarkkinoilla vaatii jatkuvia parannuksia tuotantoon, vain asiakkaiden säilyttämiseksi. Ja sehän ei meille enää riitä, niin paljon yli varojen on jatkuvasti täällä ”onnellisten maassa” eletty.
Maali liikkuu karkuun, mutta edelle on päästävä.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen linja on hakea tuottavuusloikka duunarien tilipussista kuten aina. Suomessa ei ole liian suuret sosiaalietuudet vaan liian pienet duunarien ansiotulot ja pätkätyöt yms.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen duunari hyötyisi eniten terveestä taloudesta!
Typerää ruikuttaa duunarien pienestä tilipussista ja pienistä sos.eduista, kun ei ole mitä jakaa. Suomi on elänyt velkarahalla viimeiset 10 vuotta. Ennemmin tai myöhemmin lainahanat menee kiinni, ellei jotain tehdä ja silloin käy kaikille huonosti.
Kai Mykkänen on tämän ymmärtänyt, mutta sukkahousuhallitus ei näytä tajuavan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Kai taustoittaa ajatuksiaan hyvin.
Tätä lausetta vähän ihmettelen:
”Tukimuutoksia tärkeämpää on antaa tasavertaiset työpaikkasopimisen mahdollisuudet myös työnantajaliittoon kuuluville yrityksille, joita on selvä enemmistö kaikista yrityksistä.”
Jos vaihdat sanan ”kuuluville” -> ”kuulumattomille” niin ymmärrän paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo lienee ollut avauksen keskeinen sisältö. Kyllä Mykkänen tarkoittaa nimenomaan, että työnantajaliittoon kuuluville yrityksille tulisi antaa mahdollisuus alentaa palkkoja ja lopettaa sopimusten noudattaminen.
Nykyäänhän kerrassaan mikään ei estä sen kummemmin liittoon kuulumattomia kuin siihen kuuluviakaan sopimasta paikallisesti mistä hyvänsä työehtosopimuksen vaatimattoman minimin lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Todellakin näin se kokoomuslainen linja menee. Kokoomuslainen näkee taas yhä useammin duunarin välttämättömänä riesana kuin resurssina. Arvot kovenevat työnantajapolitiikassa kuten olemme julkisessa keskustelussa huomanneet tänä keväänä.
Ilmoita asiaton viesti
Vuorela ei taida olla kartalla. Selvä enemmistö yrittäjistä ei kuulu työnantajaliittoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten juuri sanoin, on Mykkäsen viestin kannalta samantekevää, onko kyseessä enemmistö vai vähemmistö. Näin päin kirjoittaen ei kuitenkaan jää epäselvyyttä yleissitovuuden vastustamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan siinä työnantajana oikeassa asemassa-ja tilanteessa, kun työntekijä seisoo, tai joskus jopa istuu yksinään pöydän toisella puolella, eikä ”nojaa” luottamushenkilöihin, ammattiosastoon, liittoon ja liikkeeseen.
– Hyvälle ja joustavalle pärställe lisää-jopa bonustakin.
Huonommalle ja joustamattomalle vain mikä on pakko. Minimi.
( Irtisanomissuojankin tulee olla joustavampi ja väljempi, jotta epäonnistuneista rekryistä pääsee nopeasti eroon!)
Ilmoita asiaton viesti
Näytti vähän verokeskeiseltä ajattelulta, enemmän kuin tarpeen, ja tarve tässä on nolla, tai ei yhtään. Jokin tällainen järjestely, voisi tuntua tolkullisemmalta, ihan heittotason lähtönä teemaan.
Kun ajatellaan esim verotusta, joka kohdistuu hoivatyöhön, niin mitä haittaa toiminta tuottaa, josta täytyy rokottaa?
Ehkä jotain, ja jos vaihtoehtoja löytyy, yleishaitallisuuteen liittyen, sen mukaista kannustavuuslisää, sille toimintapolulle, jossa yleishaitat minimoituu. Hoitaja win, muut win.
Jos rokottaa täytyy, niin tosiaan hoitajan yleishaittaa tuovasta osuudesta.
Mitä tämä osuus voisi olla kaikessa laajuudessaan, esim hoitajan tapauksessa, ja millä nimityksellä sopivaa korvausta haitasta, on osuvaa nimittää?
Hoitaja voi käyttää esim yleiskuormittavaa liikkumistapaa työmatkoihin, eikä ja jos tällaisen hinta ei vertaudu kilpailukykyisesti suhteessa yleishaitattomampaan, on jotain pielessä.
Terveen linjan suunta on noin yksinkertaisesti ilmaistu. Asia laajennettuna, kaikkeen yleisvaikuttavaan, siten kuin vaikutukset näyttävät olevan, positiivisina, ja kielteisinä.
Siinä on kohtuus, yleisellä tasolla.
Mitä yksityiseen tulee, niin jos ei yllä muita vaikuttavaksi, jääköön hoitajan omaksi asiakseen, tällaisen ajanjakson ajaksi.
Kun asiaa laajentaa kohden muita merkityksellisiä toimia, joihin hoitaja kytkeytyy, kenties ison toimijaryhmän, merkittävyysalueita voi tarkastella, saman mallin kautta.
Jos hoitaja asuu omakotilossa, kaupunkialueella, on resussivaltaus yhteisöltä, ja niinikään muulta luonnon elinvoimaisuudelta pois, melko pysyväluontoisesti.
Pinta-alatehokkuus voisi olla palkittua.
Kerrostaloasumiseen nähden, yleishaitallisuus on ehkä merkittävämpi, joten jotain painotusta, yleisparemman hyväksi. Joissakin tilanteissa, päätöksiä syntyy näissä, yleishyödyllisen asumisen suuntaan.
Näitä tulee olla konkreettisina, että idea on selkeä, ja hyvin mitattavissa.
Kattavasti koottuna, erilaisia painotukseen liittyviä päätöshaaroja, koskien yleisvaikuttavuuteen, voisi listailla. Samalla selviäisi, miten helposti painotus on laitettavissa tukemaan sitä, mikä tuottaa, ja on edullista toteuttajalle.
Nykyään hyvä on eniten sanktioitu. Tämän voi todeta monessa asemassa, tai yhteiskuntaroolissa oleva.
Malli, josta puhuin, tuskin on uusi, ja tälle voi olla nimi.
Joskus puhutaan resurssipohjaisesta ohjaamisesta. Miten järkevä lähestymistapa, en tiedä. Helposti menee ideologiseksi, ohi arjen.
Jos isot ideologiat sotkee, tällaisia järjestelyjä, tulisi puitteissa käyttää selkeitä resurssinimikkeitä, kuten vaikka tuo pinta-ala, jne.
Ongelma tässä, ei ole esim se, että jos hiilidioksidi sattuisi joskus olemaan se kaivattu, ilmakehässä, ja tarvitsisi lähteä siitä, ettei sitä voisikaan tuottaa ilmaan palkkiollisesti, niin … ei tosiaan käy malliin.
Selkeä valmius tulee olla siihen, että muutoksiin on valmius reagoida. Epäselvyystilanteissa, päättämättömyyskannustimena selkeä alasajo, yhteistuotto-odotusten osalta, ja kitkan aiheuttama sosialisointikärksimys vaikka tasaisesti kaikille.
Mitä tulee eri tuotantoaloihin, niin puiden poisto voisi tämän käsityksn mukaan olla aika paljon painatusta vaativa, vaihtoehtoisten hyväksi. Tai sitten ei, riippuen vaihtoehdosta.
Sama teollisuudelle, esim ydinvoimalle, jne. Muutosturva ja takuu selkeänä, poikkeusmenoissa, ovat luonnon ja hetken vaatimia, tai päätöksellisiä. Näinhän joka tapauksessa tehdään, pankkiongelmakompensaatioista lähtien.
Tuottavuuspuhe on paljolti etupuhetta, ei tervettä rakennelmaa, ja sen luontiin tähtäävää.
Nykyisiä järjestelyjä kokonaisuudessaan, voi katsoa yleishaitallisuuden vinkkelistä. Miten systeemihaittoista suoritetaan korvausta, yleishaitallisuuteen perustuen, tai miten vaihtoehtoisemmat, yleishaitattomammat linjat saavat elinmahdolllisuutensa?
Miten on se yleishaitallisuutta koskeva painotus, joka säätää erilaisten vaihtoehtoisten elinmahdollisuuslinjojen kokeilemisen kynnystä?
Idea käy tosiaan, hyvin moneen, ja monelle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
”Tästä huolimatta yksityisen sektorin tuottavuuden kasvu valuu ennen pitkää kaikkien suomalaisten palkkoihin,”
Tuottavuuden kasvu on OK. Innovointi, tuotekehitys ostavan asiakkaan hyväksi on yritystoiminna perusjuttuja. Katteen uudelleen sijoittamista. Toimii useimmilla aloilla mutta ei hoivapalveluissa.
En ymmärrä kokoomuksen vinkumista. Hoivapalvelujen alalla toimiva yritys ei voi innovoida tuotettaan, koska sen kehitysmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Ainoa keino katteen tekemiselle on pienentää kuluja. Silloin tulee rumaa jälkeä joka nähtiin kun skandaali hoivapalveluista puhkesi.
Helkkari kun meidä ihmisten muisti on lyhyt. Koska oikein opimme.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Koska kulujen pieneneminen, ja tehokkuuden toteaminen yleensäkin johtaa ongelmiin tuotannossa, nämä tehtävä jollain keinoilla epähavaittaviksi. Näin yritys selviää paremmin, ja samalla yhteiskunta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka on ajatellut, että tuottavuus pelastaisi, ja ketä? Ei kai nämä näin mene.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti muutamilla poliitikoilla tai virkahenkilöillä ei ole tajua eikä ymmärrystä, siitä miten yritykset toimivat. Tämänkin blogin anti on….. tarkemmin ajateltuna aika vaarallinen. Osa yhteiskunnan tuottamista palveluista ei yksinkertaisesti sovi tai niitä ei voi toteuttaa yrityspohjalta.
Jostain syystä kokoomus, joka on jo kerran saanut turpaansa näissä yksityistämishankkeissaan, on taas ajamassa sijoittajien etu ensin periaatteella vanhusten hoivan laatua kivikaudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Orpo ainakin halusi ”valinnanvapauden” nimissä ”pihtiputaan mummollekin” valinnavapauden -ja itsemääräämisoikeuden nimissä mahdollisuuden käskyttää Kela-taxia kulloinkin valitsemansa sote-palvelun suuntaan…?!
– Sipilä halusi sotella keskustan iki-agendan: MAAKUNTAUUDISTUKSEN!
Ilmoita asiaton viesti
Ei yllättävää, että tuottavuussiivun kasvusta ei ole odotettavaa, oli siivu miten iso tahansa.
Odotettavaa voi vielä olla jonkinlaisena. Jossain vaiheessa odotusta ei ole. Tähän voidaan joskus viitata, ihan suoraankin.
Heikommassa asemassa olevan, on relevanttia yrittää tehdä jotain ennustetta siitä, mitä tulevaisuus mahdollisena, voisi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, että heikompien ei kannata elätellä toivetta eettisyydestä, ja oikeudenmukaisuudesta. Vaikka sitä voi näyttää toteen, tolkun viittauksin, ei tulevaisuus siitä muutu.
Noin mielenterveyden kannalta, ja jaksamista ajatellen, on kuitenkin hyvä osata tulkita maailmaa, oli miten tahansa säädetty.
Toimeentulemisen eväitä, todellisuuden hahmottamista,… tarvitaan ihan tavan arjen toimeentulossa. Ehkä jopa aiempaa enemmän.
Maailman siedettävyys vaatii selkeytensä, ja siitä tinkiminen ei auta, päinvastoin. Tietämys tuskallisenakin, on parempi kuin nuukahdus.
Ilmoita asiaton viesti
Ketään ei Suomeen tarvitse houkutella. Täällä asuu jo pirusti niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia osaajia joihin työnantajat eivät osaa lähestyä.
Mistään työvoimapulasta ei voida puhua niin kauan kuin työnantajilla on varaa karsiaa periaatekysymyksenä tiedyt työnhakijaryhmät (viisikympiset, maahanmuuttajat, työttömät, jne.) pois pelistä.
Työllisyyden ratkaisu on työttömyysturvan sanktioiden poistamisessa, työvoimahalinnon vallan kumoamisessa ja työllisyyspalveluiden alistumisessa työnhakijoiden tarpeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Työtä ja kovaakin sellaista on poliittisen päättäjänkin työ kun pitää näyttää kannattajille ja tausta-ja sidosryhmille ja järjestöille että on aktiivinen ja toimii. – Esim. hallitusvastuussa takoo silloin kun rauta on vielä kuuma!
– Esim. kannustinkeppiä ja aktivointitoimia työttömille, säästöjä ja leikkauksia tulonsiirtoihin ja verohelpotuksia omille ja niille jotka eniten kansantulon kakkua leipovat!
Ilmoita asiaton viesti