Hallituskriisi tästä vielä puuttuukin…

Vihreät alkaa järjestäytyä puheenjohtajan jättäessä pelikentän äitiysloman ajaksi. Helsingin sanomat uutisoi kiivaasti Vihreiden taiteilusta. Tämän päivän uutisoinnissa on kaksi otsikkoa: Maria Ohisalo yrittää taiteilla Emma Karista ympäristöministeriä ja toisessa kerrotaan puoluejohtajaksi siirtyvän Iiris Suomelan toivovan hallitukselta feministipolitiikkaa ja ilmastonmuutosasioiden edistämistä. Iiris Suomela uhoaa jo, että Vihreät lähtee hallituksesta, jollei saa tahtoaan läpi.

Ympäristöministeriö on ollut Vihreiden hallinnassa tähänkin asti. HS:n tietojen mukaan Ohisalo haluaa palata äityislomaltaan ympäristöministeriksi. Sisäministerin pesti tuntuu käyneen Ohisalolle raskaaksi. Sinällään tämä ei ole ihme: Ohisalo ei ole kyllä pestissään juurikaan loistanut. Poliisiministerinä hänellä on ollut kovin vaikeaa lausua ministeripestinsä vaatimia lauseita ääneen. Viherradikaalit ovat olleet vastakkain poliisin kanssa ja Ohisalolle on ollut huomattavan vaikeaa lausua, että poliisille kaivataan lisäresursseja ja että virkavallan kunnioitus on yhteiskunnan peruspilareita.

Ympäristöministeriössä ei ole sujunut yhtään sen paremmin. Vihreät puhkuu Krista Mikkosen onnistuneen ympäristöministerinä ja saaneen asioita aikaiseksi, mutta samaan hengenvetoon todetaan, että hän on jäänyt näkymättömäksi. Tämä on totta. Vihreillä ei tunnu olevan minkäänlaista mielikuvaa siitä, mitä ympäristöministeriössä tehdään ja mitkä ovat ministeriön tehtävät. Emma Kari ei ole rakentamisen tai maankäytön suunnittelun asiantuntija yhtään sen enempää kuin Mikkonenkaan. Ohisalo köyhyystutkijana istuu ministeriöön yhtä huonosti, jollei huonommin kuin sisäministeriöön, jolle sentään kuuluu ihmisoikeuksien kannalta merkittävät maahanmuuton kysymykset.

Ympäristöministeriön suurin ponnistus on vuosia kestänyt maankäytön ja rakentamislain kokonaisuudistus. Uudistettu lakipaketti lähti lausuntokierrokselle kaavoitus- ja rakentamislain nimellä. Ministeriö teki hartiavoimin töitä, että laki lopulta lausuntokierrokselle lähti hallituksen esityksenä. Oli nimittäin melko pitkään epäselvää, saadaanko lain taakse valtioneuvoston hyväksyntää edes esitysvaiheessa. Laki oli lähdössä vielä edellisviikon tietojen mukaan virkamiesehdotuksena hallituksen esityksen sijaan.

On täysin selvää, että lakia yritetään vielä kammeta hallituksen sisällä. Keskustalaiset kunnat ja maanomistajat tulevat lausuntokierroksella tekemään isoja muutosesityksiä ja nämä tahot käyttävät varmasti voimavaroja esityksessä olevien epämieluisten asioiden muuttamiseksi. Keskustalle on tärkeää, että maanomistajat saavat hyödyn kaavoituksen aiheuttamasta maan arvonoususta ja että maanomistajien oikeus kaavavalmisteluun säilyy entisellään. Varsinkin ranta-asemakaavavalmistelussa maanomistajilla on ollut vahva ote.

Vihreiden ilmastonmuutospolitiikka on keskeisessä asemassa ministeriön lain lausuntokierrokselle lähettämisen julkistuksessa. Toki rakennetun ympäristön ilmastovaikutukset ovat suuret, mutteivät lain muutokset ole ilmastopolitiikkaa eikä edes ympäristönsuojelupolitiikkaa. Rakennetun ympäristön vaikutukset vaikuttavat kaikkien meidän elinympäristöön ja elämään kokonaisvaltaisesti. Lain valmistelussa on tarvittu osaamista ja kokonaisuuksien ymmärtämistä. Ministeriöllä on käytössään alan huippuasiantuntijoita, joita ministerit näyttävät nyt pompottelevan oman agendansa esittämiseen ja näyttelemiseen. Arvostusta varsinaisista osaamisalueistaan nämä asiantuntijat eivät ole julkisuudessa saaneet.

Feminismi ei hallituksessa ole Suomelan mielestä ollut tarpeeksi esillä. Jos tämä ei nouse keskiöön, Suomela uhkaa että Vihreät hylkää hallitusvastuun. Suomela on lehden mukaan profiloitunut eduskunnassa ja sosiaalisessa mediassa esimerkiksi tasa-arvoa painottavilla puheenvuoroillaan. Verkkosivuillaan Suomela peräänkuuluttaa paitsi edelläkävijyyttä ilmastopolitiikassa myös rohkeasti feminististä politiikkaa. Kaupunkilaisnaiset ovat hallituksen selkärankana. Minun on vaikea ymmärtää, miten feminismi tai ilmastonmuutoksen vastustaminen olisi hallitustyössä jäänyt tähän mennessä paitsioon.

Hallitus on ollut jo nyt vaikeuksissa, kun Vihreät ei ole kunnioittanut toisiksi suurimman hallituspuolueen, Keskustan, tavoitteita. Vihreät on ajautunut kerta toisensa jälkeen Keskustan kanssa vääntämään yksityiskohdista ja jäänyt aina jyrän alle. Olisiko syytä muuttaa linjaa ja toimia yhteistyössä vääntämisen sijaan. Tosin yhteistyössäkin olisi olennaista, että ymmärrettäisiin asiat, joita käsitellään.

”Hallituksessa ei olla, jos ei tehdä, mitä on sovittu” – Vihreät saa Iiris Suomelasta johtajan, joka vaatii feminististä politiikkaa ja edellä­kävijyyttä ilmasto­asioissa

HS:n tiedot: Ohisalo esittänyt Emma Karia ympäristö­ministeriksi, palaisi itse tälle paikalle vanhempain­vapaalta

+9
kainiemelainen
Sitoutumaton Helsinki

Punavihreä oikeistopopulisti, joka pysyy tiukasti keskustassa. En halua erotella ja jakaa ihmisiä kuplallisiin ja kuplattomiin, vaan käyn keskustelua kaikkien kanssa, tykkäsivät tai eivät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu