Moraalinen paremmuus

En keksinyt blogilleni parempaa otsikkoa. Olen pahoillani.

Avasin tänään Hesarin päivittäiseen uutishetkeeni, ja tartuin väärään uutiseen.

”Ihmisen mielikuvitus ei edes veny siihen”, vaikutusvaltainen YK-asiantuntija kuvaa Hamasin tekemien raiskausten julmuutta

Asiantuntija avaa uutisessa Hamasin hyökkäyksen aikana tekemiä kauheuksia enkä kestänyt lukea kuin muutaman rivin.

Hirvittävin lause nimittäin tuli vastaan tekstin kuudennessa kappaleessa: ”En ole nähnyt koskaan niin paljon vihaa.”

Lopetin lukemisen. Oli pakko ajatella. Sitten halusin kirjoittaa muutaman ajatukseni sanoiksi.

En siis kirjoita raiskauksista, en silvotuista ja poltetuista tai ammutuista ruumiista. Kirjoitan vihasta. Kirjoitan siitä, miten viha otetaan käyttöön ja valjastetaan hyötykäyttöön. Kuinka paljon katkeruutta ja väärinymmärtämistä tarvitaan, jotta ihmisestä saadaan tehtyä raakalainen, joka toteuttaa hirveimmät teot, joita asiantuntija, YK:n pääsihteerin erityisedustaja, Pramila Patten on koskaan nähnyt.

Jos näen Hamasin taistelijan yhtenä taistelun uhreista, onko hän Israelin vai Hamasin uhri? Mikä taho tuottaa tuon vihan, jolla ihminen menee tuolla tavalla tolaltaan?

Ja lopuksi siihen otsikon herättämään kysymykseen: onko meillä varaa moraaliseen paremmuuteen? Olemmeko oikeasti parempia? Pystyttäisiinkö meille luomaan viholliskuva, jolla itse pystyisimme heittämään viimeisenkin inhimillisyyden hippusen syrjään ja alkamaan vihaamaan jotain ihmisjoukkoa tavalla, jolla Hamasin taistelija vihaa israelilaisia? Tehdäänkö meille sellaista, ehkä parasta aikaa?

Lohdullisin kysymys loppuun: Voimmeko oppia tästä jotain?

kainiemelainen
Sitoutumaton Helsinki

Itseään häpeämätön oikeistoliberaali. En halua erotella ja jakaa ihmisiä kelvollisiin ja halveksittaviin, vaan käyn keskustelua kaikkien kanssa, tykkäsivätpä he tai eivät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu