USAn välivaalit olivat republikaanien voitto

Republikaanit ovat olleet tuuliajolla. Trump hävitti puolueesta säädyllisyyden ja toi sisään foliohattuideologian, tavoitteettoman populismin ja ideologiattoman maailmankuvan. Kunniallisten republikaanien (Bush, Reagan jne.) ideologia on saanut väistyä kristillisen fundamentalismin, päättömän salaliittoteorioinnin ja totaalisen oikeistopopulismin tieltä. Pikavoittojen kalastelusta on tullut tärkeämpää kuin tavoitteellisen oikeistopolitiikan tekemisestä.

Trumpin MAGA-ryhmä koki välivaaleissa ison tappion. Trumpin suosimat ehdokkaat kokivat tappioita ja jopa vaa’ankieliosavaltiot menettivät mahdollisuuden konservatiivien nousulle. Nyt nähdyt välivaalit olivat istuvalle presidentille parhaat välivaalit moniin vuosikymmeniin. Istuva presidentti onmitä heikoin presidentti. Hänen henkilökohtainen kannatuksensa on surkein sitten Trumpin, tosin äärimmäisen niukasti (Trump 39% – Biden 40%). Republikaanien oli lupa odottaa suurta voittoa. Lopputulos oli toinen: välivaaleissa siis demokraatit faktisesti pyyhkivät republikaaneilla pöytää. Republikaanit saanevat niukan enemmistön edustajainhuoneessa, ehkä niukin naukin pääsevät tasoihin senaatissakin.

Republikaaniselle puolueelle vaaleissa tapahtui tärkeä voitto: konservatiivit saivat nenilleen, MAGA-ryhmä ei kasvanut edustajainhuoneessa ja senaatissa se jopa supistui. Republikaaniryhmän johtoon nousee maltillisia oikeistopoliitikkoja ja politiikan suunta tulee korjaantumaan. On realistista uskoa, että Trumpin tie uudelleen Valkoisen talon isännäksi kariutui ennen Trumpin tavoitteen julistamista. Monet konservatiivitkin toppuuttelevat ex-presidenttiä, ettei tämä tiistaina ilmoittaisi olevansa käytettävissä. Republikaanien pyykinpesu on alkamassa.

Republikaanit ovat tarjonneet kansalle katteettomia toiveita ja utopioita elämästä, jota kansa ei lopulta halua. Aborttioikeuden kumoaminen saattoi olla konservatiiveilta kohtalokas virhe. Republikaaniäänestäjistä vain kourallinen on aborttioikeuden kaventamisen kannalla. Puolueen on mietittävä, mikä on puolueen visio, strategia ja tavoite. Halvan populismin sisään rakennettu kristillisfundamentalismi ja vapaa aseenkanto-oikeus ei vetoa äänestäjiin kovin pitkään.

Välivaalien surkea lopputulos antaa republikaaneille toivoa. Puolue nousee uudelleen vahvaksi vallanpitäjäksi ja sen luottamus kasvaa, kun puolue pääsee MAGAsta lopullisesti eroon.

 

+4
kainiemelainen
Sitoutumaton Helsinki

Itseään häpeämätön oikeistoliberaali. En halua erotella ja jakaa ihmisiä kelvollisiin ja halveksittaviin, vaan käyn keskustelua kaikkien kanssa, tykkäsivätpä he tai eivät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu