Wille Rydman ja demari

Luin Hesarin jutun kansanedustaja Rydmanista aamulla ja uskon, ettei vesihöyryä ilman lämmintä kohdetta ja vettä. En pidä Rydmania lukemani perusteella rikollisena enkä kovinkaan pahana ihmisenä. Suurin osa hänen nyt kuvatuista tekemisistään on sattunut hänen ollessaan parikymppinen. Rydmanin seikkaperäinen selittely kuitenkin osoittaa, ettei Rydman itse pidä toimintaansa puhtoisena eikä hyväksyttävänä. Suurieleiseen ilmoitukseen rikosilmoituksesta en saata uskoa. Oikeudessahan kaikesta, jonka Rydman nyt pystyy kieltämään selittelemällä, tulee julkista ja kiistatonta. Toki kaikki, minä mukaan lukien, vesi kielellä odotamme, josko asiassa syntyisi jotain, mitä julkisesti paheksuisimme: joko kuvottavaa Hesarin aloittamaa poliittista ajojahtia, henkilöitä jahdin käynnistäjinä tai uusia paljastuksia ja Rydmanin anteeksipyyntöä ja häpeään nöyrtymistä.

Minusta HS:n kirjoitus oli hyvä ja kannatettava, vaikkakin siitä tulee mieleen poliittinen henkilöön kohdistuva ajojahti. On silti hyvä, että tapauksista puhutaan ja niitä tutkitaan. Mitään sellaista ei jutussa kuitenkaan ollut, etteikö Rydman voisi parantaa menoaan jatkossa ja olemaan huolellisempi. Kähminnän uhreiksi joutuneiden asemaa tämä ei toki paranna, mutta olisi sekin hyvä vaikutus. Antaahan tämä myös suojaa niille, jotka Rydmanin kanssa tekemisissä edelleen ovat ja joutuvat olemaan.

Mutta entäpä se otsikon demari?

Kun luin tuota Hesarin kirjoitusta, pohdin tapausta kymmenien vuosien takaa. Itse olen ollut parikymmentä vuotta sitten ammattikorkeakoulujen rehtoreiden järjestämässä tilaisuudessa Finlandia-talolla. Paikalla oli muutamia satoja ammattikorkeakouluihin liittyneitä henkilöitä: oli rehtoreita , opiskelijoita, opettajia, valtiovallan edustajia. Illat päättyivät illallisiin ja jatkoihin. Opiskelijat suuntasivat illalliselta jatkoille. Tapahtuman ajan mukana oli eräs demarikansanedustaja, joka illallisen lopulla siirtyi kutsuvieraspöydästä opiskelijoiden pöytään keskustelemaan päivien annista.

Ilta jatkui ja demarikansanedustaja, tuolloin yli nelikymppinen mies, kyseli, missä jatkoja oltaisiin pitämässä ja pyysi muutamia tyttöjä kanssaan samalla taksilla jatkopaikalle. Tytöt eivät taksikyytitarjoukseen tarttuneet, vaan jatkoille lopulta lähdettiin jalan. Ilta oli ihan mukava ja rento ja kansanedustajakin riisui kravattinsa ja viihtyi myös tanssilattialla. Pöydässä hänen kätensä kävi illan aikana monen parikymppisen tytön reidellä. Kaikki tämä näytti olleen kaikilla tiedossa aiemmilta kohtaamisilta. SAMOKin edustaja sanoi minulle, että tuollainen tuo edustaja on ”aina”.

Sivustakatsojana edustajan toiminta ei näyttänyt hyvältä eikä korrektilta. Hänen ikäeronsa ja asemansa oli sellainen, ettei kyseistä tekemistä voinut olla paheksumatta. Monet koskettelun kohteiksi joutuneista siirtyivät vaivautuneina kauemmas ja pidättäytyivät poissa. Illan jatkuessa kansanedustajan ympärillä olikin huomattavan paljon tilaa, muttei hän silti kovin kiinnostunut ollut keskustelemaan niiden kanssa, jotka hänen lähelleen jäivät. Hän valikoi keskusteluseuransa hyvin selkein kriteerein. Juomia hän tarjosi myös näille valituilleen.

Rydman ja demari ovat samaa puuta. Voimme ajatella, että he ovat mulkkuja poliitikkoja. Heille on annettu valtaa ja he kiinnostavat ihmisiä, jotka pyrkivät toimimaan joko henkilökohtaisen uran tai muun tavoitteen puolesta. Jos satuit olemaan nuori nainen ja sinulla oli jotain, mitä Rydmanilta ja demarilta halusit, sinun täytyi olla valmis hyväksymään heidän toimintamallinsa tai sitten jäit ilman huomiota ja kaipaamaasi vaikutusmahdollisuutta.

Rydman on tästä eteenpäin vaaraton. Demari on parikymmentä vuotta vanhempi.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008840422.html

https://www.willerydman.fi/blogi/2022/6/17/xt7r3oui5j2wdd275jwi8vf6641k6r

EDIT: korjattu otsikon Ville Willeksi ja paljon myöhemmin linkit linkeiksi

kainiemelainen
Sitoutumaton Helsinki

Itseään häpeämätön oikeistoliberaali. En halua erotella ja jakaa ihmisiä kelvollisiin ja halveksittaviin, vaan käyn keskustelua kaikkien kanssa, tykkäsivätpä he tai eivät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu