Britannia lähti, saako seuraava lähteä?

Belgian ex. pääministeri Guy Verhofstadt vaatii, että EU:ta on uudistettava siten, ettei unionista olisi mahdollista erota, koska ”Euroopan maat ovat menettäneet suvereniteettinsa kauan sitten”. Tämä vie ajatukseni Vladimir Bukovskin videoon, jossa hän vertailee EU:ta Neuvostoliittoon. Video on katsomisen arvoinen yksinkertaisesti siksi, että EU:n ja Neuvostoliiton väliset yhtäläisyydet esittelee mies, joka on elänyt molempien järjestelmien alla.

Verhofstadt haluaa siis rakentaa yhteisön, jota pidetään koossa sotavoimin. En näet näe hänen skenaariossa muunlaisia vaihtoehtoja silloin, kun joku kansakunta saa tarpeekseen EU:sta, vaan jäljelle jäävät sotatoimet. Nämä kuuluivat myös Neuvostoliiton arsenaaliin, jolla liittovaltio pidettiin koossa. Olemme jo saaneet esimakua siitä, miten Kataloniaa ja sen johtajia kohdeltiin, kun halusivat itsenäistyä ja rautaesiripun takaa muistamme (minä muistan hyvin) Unkarin 1956 ja Tsekkoslovakiasn 1968.

Kun äänestimme liittymisestä Euroopan Unioniin hyväksyin ajatuksen tavaroiden, rahojen ja ihmisten vapaasta liikkuvuudesta. Kun tänään katselen EU:n komissiota (parlamentti on vain kumileimaisin), joka toimii kaiken lain ja demokratian yläpuolella en voi kuin ihmetellä sitä intoa, jolla unionia ja liittovaltiokehitystä puolustetaan. Alkuaikoina puhuttiin subsidariteettiperiaatteesta, mutta tänään komissio ja tuhatpäinen lain yläpuolella toimiva virkamieseliitti puuhastelee karjalanpiirakoiden kanssa, kun se Strasbourgin ja Brysseilin muuttosirkuksilta ehtii.

Pidän lähes varmana, että EU hajoaa mutta en tiedä miten. Syitä on monia. Mikään kulttuuri tai kansakunta ei ole pysynyt koossa, kun uskonnot ja kulttuurit törmäävät. Jugoslavia oli tästä oivallinen ja tuorein esimerkki, mutta veikkaan, että jotkut EU-maat hyvinkin pian alkavat natista liitoksistaan.

Epäilen myös euron toimivuutta pitkällä tähtäimellä. Kun EKP vielä korkeasuhdanteen aikana ”painaa rahaa” kuin WC-paperia ja sallii kansakuntien ylivelkaantumisen niin mikään talous ei kestä loputonta miinuskorkolinjaa ellei EKP:n nimenomaisena tarkoituksena ole ajaa alas nykyinen pankkijärjestelmä, ja keskipitkällä tähtäimellä ”sosialisoida” pankkitoiminta. Aivan yhtä käsittömättömältä tuntuu se, että EKP ei ole säilyttänyt ainuttakaan rahapolitiikan välinettä käytettäväksi silloin kun lama iskee.

Lama tulee yhtä varmasti kuin aurinko Venäjän takaa. Ei tarvitse kuin seurata osakekurssien yliarvostusta (korkea P/E-luku), niin ymmärtää, että tulossa on valtava korjausliike, joka hyydyttää talouden vuosiksi.

Kuinka hyvin EU selviää seuraavasta lamasta, kun jäsenvaltiot ja etenkin euromaat jäävät ilman EKP:n tukea? Seuraako tästä uusi maailmansota? Kaksi edellistä on alkanut Keski-Euroopasta, mutta mistä seuraava alkaa?

Onnittelen Britanniaa hyvästä päätöksestä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu