Nostetaan huitomaesperanto kunniaan

Vihapuhe on in, mutta mistä se syntyy? Olemmeko koskaan pohtineet sitä, että SE sosiaalinen media, jossa liikumme, vääristää mielipiteitämme tahdomme sitä taikka ei. Pohjalla on kaksi syytä.

  1. Somessa liikkuu valtava määrä lukutaidottomia ihmisiä eli niitä, jotka irrottavat sanan asiakokonaisuudesta taikka ovat oppineet tavaamaan tekstiä, mutta eivät ymmärrä eivätkä osaa tulkita sitä.
  2. Inhimillisen viestinnän tärkein komponentti eli elekieli puuttuu somesta.

Haluaisin nimenomaan kiinnittää huomiota elekielen merkitykseen ihmisten välisessä kommunikaatiossa. Tutkija nimeltä Albert Mehrabian esitti jo 1960-luvulla teorian, jonka mukaan 55 prosenttia ihmisten välisestä viestinnästä muodostuu elekielestä, ilmeiden osuus on 38 % ja äänensävyn osuus 7 %. Näiden elementtien välittäminen blogien taikka tviittien lukijakunnalle muun tekstin mukana on kirjallisuuden Nobelin arvoinen suoritus. Kuinka moni meistä kykenee siihen? Väitän ettei kukaan! Taso vaihtelee hieman foorumista toiseen, mutta kun keskusteluun usein liittyy oikeus toimia väärällä identiteetillä, niin tietämättömyys on helposti korjattu loan heitolla. Who cares!

Ihmisten välisessä viestinnässä moni (väärin ilmaistu) sana korjautuu elekielellä. Emme välttämättä edes huomaa niitä eleitä, joita käytämme viestinnässä. Viestinnän vastaanottaja tulkitsee kuitenkin sanomamme juuri sillä tavalla kun olemme sen esittäneet – puheella, eleillä ja ilmeillä. Eleet ovat osa ilmausta! Jos nämä elementit puuttuvat, niin tekstiä luetaan kuin piru raamattua.

Somessa viestin välitys tapahtuu kirjoittamalla ja eleet saavat merkityksen korkeintaan videokameran edessä – jos silloinkaan. Harva osaa edes olla luonnollinen silloin, kun hänen pitää keskustella webbikameran kanssa ja useimmat tekevät kameran edessä kaikkensa, jotta meikin kaunein puoli näkyy. Puoleksi ilmaistuna se on myös puoleksi ymmärretty.

Kun sain ensimmäisen sähköpostini vuonna 1982, joka toimi X.25 pakettivälitteisessä verkossa opin, että sähköpostitse pitää lähettää tilaukset, tilausvahvistukset ja pöytäkirjat. Kaikki muu viestintä tapahtuu sitten väärinymmärrysten välttämiseksi puhelimitse taikka palaverissa. Se tieto on kauan sitten unohtunut ja värikäs ilmaisutyylini on saanut monet takajaloilleen. Saa…an pas…puhuja! Monesti on banni tullut, kuten Facebookissa, jossa haukuin itseni ryssäksi, koska minussa on venäläistä verta. Siitä tuli banni alta aikayksikön, koska loukkasin ihmisryhmää  vaikka tein jutun hymyssä suin ja aiheena oli kaalipiirakka, jonka sinä päivänä olin leiponut.

Joskus kuittaan sanomalla, että ymmärsit ajatukseni väärin, mutta useimmiten kohautan hartioita ja totean: ”On hauskaa kun ei tarvitse löytää itsensä tuolta tasolta.”

Toivotaan, että nämä ongelmat korjaantuvat virtuaalimaailman seuraavassa versiossa. Siihen asti saatte ymmärtää minua niin kuin itse haluatte!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu