Tutkimus palvelemaan politiikkaa ?

Joitakin vuosia sitten taistelin Luonnonvarakeskuksen ja Oulun Yliopiston kanssa siitä, saisinko heiltä susien DNA-tutkimuksen aineiston tutkittavaksi. En saanut, joten menin hallinto-oikeuteen ja sitten Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Limbo tuli, koska kyseessä oli tärkestä tutkimuksen perusaineistosta, jota (poliittisista syistä) tuli suojata. Vastineessani KHO:lle kerroin, että tieto on julkista ja löytyy kustannusyhtiö John Wiley & Sons, Inc julkisesta tietokannasta. Ei auttanut itku markkinoilla, vaan minulta kiellettiin aineiston saanti KHO:n päätöksellä.

Joitakin viikkoja sitten istuin iltaa erään henkilön kanssa, jolla oli pääsy Suomen Riistakeskuksen Tassu-tietokantaan. Tähän tietokantaan tuhannet suomalaiset vapaaehtoiset kirjaavat tekemänsä taikka muiden tekemät ja asiantuntijan varmistamat susi-, karhu- ja ilveshavainnot. Keskustelimme siitä, miten talojen pihoilla ja asutusten lähettyvillä tehdyt susihavainnot kasvavat eksponentiaalisesti vaikka Luke koko ajan todistaa susikannan säilyvän tasaisesti 200 yksilön kummallakin puolella.

Meillä oli viime vuonna otettu otos susihavainnoista 2012 – 2018 ja tuttavani otti uuden otoksen Tassusta, jossa oli havainnot 2012 – 2019. Kun tutkimme aineistoa ilmeni, että tänä vuonna (2020) otetut havainnot ajalta 2012 – 2018 eivät pitäneet yhtä vuotta aikaisemmin otettujen havaintojen kanssa. Elämäni nörttinä tehneenä otin aineiston kotiin ja tein ohjelman, joka vertasi näitä kahta tiedostoa toisiinsa.

Tilastoja muokataan toivotun tieteellisen tuloksen saamiseksi!

Ilmeni nimittäin, että vuoden 2019 aikana joku ihminen joko Luonnonvarakeskuksesta taikka Suomen Riistakeskuksesta on poistanut Tassusta 2564 aikuishavaintoa ja 196 pentuhavaintoa. Poistot jakautuvat tasaisesti vuosille 2012 – 2018 ja tietokannasta on poistettu niin jälki- kuin näköhavaintoja sekä pihoilta että metsistä. Monet olemme jo varmistaneet ottamalla yhteyttä asianomaiseen riistanhoitoyhdistykseen. Esimerkiksi Rengon rhy:n tekemistä kirjauksista on poistettu 496 aikuista ja 17 pentuhavaintoa, Kiuruveden rhy:n kirjauksista 216 aikuista ja 4 pentua sekä Mynämäen rhy:n kirjauksista 492 aikuista ja 55 pentua. Kaikki havaitsemani puutteet löytyvät tämän linkin takaa.

Kaikki tehdyt kirjaukset on tehty vaapaaehtoisten työnä ja tarkoitettu tieteelliseen ja tutkimukselliseen käyttöön. Me olemme uskoneet, että tämä tehdään maaseudun olojen edistämiseksi, uuden ja ajantasaisen tiedon saamiseksi sekä kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Tekemämme havainto herättää lukuisia kysymyksia.

Kun tieto on kirjattu eikä sitä ole asianomaisen riistanhoitoyhdistyksen toimesta korjattu, niin millä viisaudella viranomainen taikka valtiollinen laitos väärentää näitä tilastoja? Mitä viranomaisemme tällä tavoittelevat? Mitä tällaisilla toimilla halutaan salata? Onko totuus niin vaikea tuoda julki, vai halutaanko ylläpitää virheellisiä mielikuvia vallitsevasta tilanteesta?

Onko tämä nykyaikaa?

Tieteellisen tiedon väärentäminen haluttujen mielikuvien luomiseksi ei ole poikkeuksellista. Valtamediamme syytää väärennettyä taikka väritettyä tietoa päivittäin ja esimerkiksi NASA:n lämpötiloja kuvaavat käyrät korjataan tukemaan ilmastohysteriaa. Olemme täällä maaseudulla jo tottuneet siihen, että Luonnonvarakeskuksen julkaisemaan tietoon tulee suhtautua varauksella, onko epäilys nyt osoitettu todeksi?

Mikä korvaa tieteen, jos siitä on tulossa valtapolitiikan propagandaväline?

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu