Äänestäjien Nato-kannatus eri puolueiden välillä

Näitä Nato bloggauksia alkaa olla jo pilvin pimein täällä puheenvuorossa, mutta koska tuolla V-M.Louekosken blogissa esitettiin M.Kauppalan humoristiseen tyyliin näitä prosentteja, eikä niistä mielestäni näkynyt selkeästi kuka mitenkin, niin laitan tähän oman listan missä laittanut nuo prosenttiluvut allekkain ja ”järjestykseen”.
Tutkimuksen on tehnyt Taloustutkimus Oy Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) toimeksiannosta. Tutkimuksen otos on 1001 henkilöä, joten mielestäni melko suppea. Kysymyksiä esitettiin kaikkiaan 23, joista tähän olen ottanut vain muutaman eniten itseäni kiinnostavan. Halukkaat pääsevät lukemaan koko tutkimuksen täältä.

Jotain näistä tuloksista. Sotilaallisen liittoutumattomuuden kannatus näyttäisi vähentyneen, paitsi Sdpn, Vihreiden ja Vasemmistoliiton osalta. Liittoutumisen kannatus vastaavasti nousussa, kaikkien muiden paitsi Sdpn äänestäjien osalta.
Nato-jäsenyyteen eniten kielteisesti suhtautuvat Vasemmistoliiton kannattajat ja tuo kielteinen kannatus voimistunut edelliseltä vuodelta Sdpn, Vihreiden ja Kokoomuksen osalta. Myönteinen suhtautuminen taas kasvussa kaikissa muissa puolueissa, paitsi Vihreiden ja Sdpn osalta.

Kaiken kaikkiaan havaittavissa että pääministeripuolueen jäsenten kannattajilla vähiten intoa liittoutua sotilaallisesti, eikä Nato-jäsenyyskään saa suurta suosiota. Ehkä tämän kautta voi helposti ymmärtää, miksi meidän ”nato-optio” on jotain sellaista missä vain ”pidämme yllä myös mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä”, kuten myös hieman räväkämmin ”meidän on syytä vahvistaa Nato-optiota”, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.

PS ja vaikka tätä itseäni ehkä eniten lähellä olevaa PS-puoluetta haukutaan putinismista sun muusta, niin näyttäisi että tämän tutkimuksen tulosten osalta se pärjää aika mukavasti. Jos siis positiivinen tulos katsotaan siitä miten halutaan liittoutua, tahi kuulua Natoon.

Sotilaallinen liittoutumattomuus

Sdp 69%(68%)
Vasemmistoliitto 65%(79%)
Keskusta 63%(71%)
Perussuomalaiset 48%(60%)
Vihreät 45%(38%)
Kokoomus 36%(34%)

Sotilaallinen liittoutuminen

Kokoomus 53%(45%)
Perussuomalaiset 40%(26%)
Vihreät 33%(32%)
Keskusta 28%(13%)
Vasemmistoliitto 20%(10%)
Sdp 18%(22%)

Nato-jäsenyys kielteinen kanta

Vasemmistoliitto 67%(86%)
Sdp 62%(60%)
Perussuomalaiset 51%(53%)
Keskusta 51%(64%)
Vihreät 49%(39%)
Kokoomus 32%(31%)

Nato-jäsenyys myönteinen kanta

Kokoomus 52%(46%)
Perussuomalaiset 37%(26%)
Keskusta 20%(10%)
Vihreät 17%(27%)
Sdp 16%(23%)
Vasemmistoliitto 9%( 5%)

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu