Kaikuja 40 vuoden takaa

Suvussani on ilmailusta kiinnostuneista ja siitä elantonsa saaneita henkilöitä, josta johtuen sain käsiini Finnairin Äänivalli-lehtiä muutaman numeron. Julkaisut ovat 70-luvulta ja yhdessä niistä sen aikainen yhtiön pääjohtaja Gunnar Korhonen esitti maamme sen hetkisestä tilasta seuraavaa;

Suora lainaus seuraa;

”Kulunut vuosi ei ole tuonut toivottua kevennystä maamme taloudelliseen tilanteeseen. Päävientimme puunjalostuksen menekki on edelleen huono ja viejien taloutta rasittavat ylisuuret varastot. Myös metallin tilauskanta on siinä määrin heikentynyt, että piirustuslaudat alkavat tammikuusta  lähtien tyhjentyä. Inflaatio sen sijaan on korkealla tasolla, kuin huippusuhdanteen aikaan ikään. Seuraukset ovat jokaisen nähtävissä. Työttömyys kasvaa ennätyslukemiin. Lomautukset ja vajaavikot ovat jokapäiväistä luettavaa. Rahat ovat lopussa ja rahoitusmahdollisuudet niin ulkomailta kuin kotimaasta ovat tyrehtyneet. Valtakunnan johtajat kilpailevat itsensä ruoskinnassa ja toistensa syyttelyssä. Ulkomailla jo reivataan purjeita laantuvan nousun ja mahdollisen uuden lamakauden varalta.

Suoemn historiassa saa sota-aikoja lukuunottamatta mennä viisi vuosikymmentä ajassa taaksepäin, ennenkuin löytyy yhtä paha kriisi. Nyt kuilu saavutetun ja mahdollisuuksien rajoissa olevan elintason välillä on tosiasiassa vielä suurempi kuin silloin. Sama koskee tuottavuutta. Sen suhteen on kiitos verotuksen ym. vajottu tasolle, jolla ei enää menestytä kansainvälisessä kilpailussa. ”

 

Tarina jatkuu vielä, mutta loput enempi Finnairin tulevaisuuden näkymiä jne.

 

Kun luin tämän Äänivallin numeron (16/1976), ja varsinkin tämän ”Pääjohtajan puheenvuoron”, tuli mieleeni tunne että ikäänkuin olisin elänyt tuon ajan. Toki -57 syntyneenä olen elänyt tuon 70-luvunkin, mutta jotain tuttua oli ihan tähän hetkeen.

Verotusta syytettiin jo tuolloin, ymmärtääkseni se ei ole muuttunut. Työttömyys jo tuolloin.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu