Hallituksen koronpassi veitsenterällä

Hallituksen ministereiden kesälomat on pidetty, koronatilanteesta piittaamatta. Hallitus on tomerasti päättänyt selvittää koronapassin käyttöönottoa. Määräaika on syyskuun loppuun. Uutissuomalaisen väliaikatiedot kertovat sekasotkusta.

Yhteiskunnan kestokyky on nyt veitsenterällä, jos se ei sitä vielä aiemmin ollut. Ei Suomessa pelätä koronaa. Hallituksen epäoikeudenmukaisia rajoitustoimenpiteitä pelätään, kyllä, ja syystä. (SITRA, 7.7.2021)

Avin viesti: tapahtumia pystytään järjestämään

Ooppera avasi kautensa, terveysturvallisesti. Varsinais-Suomi siirtyi elokuun alussa koronaviruksen leviämisvaiheeseen. Siitä huolimatta järjestettiin Kesärauha-festivaali, terveysturvallisesti. Ja muualla Suomessa monia muita, kuten Oulussa Qstock – festivaali. Festivaalin 40 000 kävijästä tartunta on todettu vain 60 osanottajalla, ei levinneitä ryppäitä.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston (avi) johtajan Heikki Mäen mukaan vastuu ja asiantuntemus terveysturvallisen festivaalin ja konserttien järjestämisestä on tapahtuman järjestäjällä.” Tapahtumien järjestäjät ovat tapahtumansa osaajia. Viesti avin suunnalta on se, että tapahtumia pystytään järjestämään”, sanoo Mäki. (HS, 4.8.2021)

Suomessakin olisi ollut syytä luottaa alusta alkaen niin tapahtumien järjestäjien kuin yrittäjien ammattitaitoon. Tällaista luottamusta tapahtumien järjestäjiin on maailmalla todistettu koko epidemian ajan. Erityisesti tautitilanteessa, missä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lausunnossa todennut, että ”koronavirus on aiheuttanut Suomessa vähemmän kuolemantapauksia kuin keskimäärin arvioidaan tapahtuvan influenssakautena vuosittain”. (OTKES, 30.6.2021)

Vääristynyttä koronapassikeskustelua

Koronapassilla on tarkoitus rajoitettaa koronaviruksen leviämistä ja mahdollistaa rokotettujen ”normaali elämä”. Eli tarkoitus on suojata jo suojatut rokottamattomilta.

Keskustelu pyörii väärien asioiden ympärillä. Rajoitukset pitää tehdä perustuslain (731/1999) mukaisesti kaikkien kansalaisten suojaamiseksi – ja erityisesti suojaamattomien suojaamiseksi. Rajoitusten on oltava yhdenvertaisia, oikeasuhtaisia ja välttämättömiä (OA, 23.7.2021) Keskustelussa ja päätöksenteossa tulisi pohtia, mitkä ovat ne syyt, millä kaikkien kansalaisten asemaa voidaan edistää ja voidaanko heidän oikeuksiaan terveydellisin perustein rajoittaa?

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen koettelee keskustelun asiallisuuden rajoja, vastoin epidemiologista ja lääketieteellistä näyttöä. Ministeri antaa ymmärtää, että koronarokotettu on puhdas ja rokottamaton hölmö, vastuuton ja itsekäs. ”Sinulla on todiste siitä, että olet puhdas” kertoo koronapassia puoltava Kurvinen (KL, 7.8.2021).

Mitä koronapassilla ollaan suojaamassa?

Hyvin vähän keskustelussa on kysytty, mitä koronapassilla ollaan suojaamassa? Tuntuu erikoiselta ajatukselta, että henkilön, joka on jättänyt ottamatta vapaaehtoisen rokotteen, ei ole sairastanut yleisvaarallista tartuntatautia tai käynyt maksullisessa koronatestissä, perusoikeuksia rajoitettaisiin koronapassilla.

Rokotetut yhteiskunta on jo suojannut. Sairastaneet ovat saaneet suojan, immuniteetin. Testatut on jäljitetty ja suojaustoimenpiteet käynnistetty. Miksi vain heitä pitää suojata lisää? Nurinkurista.

Koronapassin puuttuminen ei voi olla syy valita asiakkaita

Koronapassi itsessään ei ole syrjivä, mutta sen käyttö saattaa synnyttää syrjivän jaon kasteihin. Liikkeenharjoittaja saa valita asiakkaansa, kyllä. Mutta valinnan perusteet eivät saa rikkoa perustus- ja yhdenvertaisuuslakeja. Ja niitä esitetyt koronapassin perusteet rikkovat. ”Koronapassin puuttuminen ei voi olla palvelun tarjoajalle syy valita asiakkaita”, katsoo Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen (IL, 1.8.2021).

Suomen lainsäädäntö, mukaan lukien perustuslain henkilön oikeus ja vapaus säädökset, koskee kaikkia suomalaisia, ei vain rokotettuja, yleisvaarallisen taudin sairastaneita tai testattuja henkilöitä. Hallituksen hybridistrategian (VN, 25.1.2021) mukaiset tavoitteet on saavutettu jo aiemmin kesällä.

Englanti luopui rajoituksista, tartuntaluvut romahtivat

Englannissa tartuntamäärät ovat olleet jyrkässä laskussa sen jälkeen, kun maa poisti kaikki koronarajoituksensa yli kuukausi sitten. Sairaanhoitoa tarvitsevien suhde tartunnan saaneisiin on pienempi kuin aiemmin, vaikka tartuntaluvut ovat hieman nousseet (IS, 20.8.2021)

Deltavariantille on tyypillistä levitä aluksi hyvinkin nopeasti, mutta toistaiseksi tunnistamattomista syistä hiipua ennen kuin yhteiskunta on saavuttanut laumaimmuniteetin. Tartuntojen nousulla näyttää olevan vähän tekemistä sen kanssa, mitä ihmiset tekevät, kertoo Minnesotan yliopiston tartuntatautien tutkimuskeskuksen johtaja Michael Osterholm taudin mysteeristä (NYT, 30.7.2021)

Suomessa neljännen aallon tartunnat ovat laskemassa ilman laajaa rokotekattavuutta tai merkittäviä muutoksia kansalaisten suhtautumisessa virukseen (STM ja THL, 19.8.2021). Mutta, koronaministeri Krista Kiurun mukaan ollaan veitsenterällä (HS, 19.8.2021)? Outoa.

Yhteiskunta on avattava, ihan oikeasti

Suomessa rokotteen ottaminen on vapaaehtoista (STM, 19.8.2021), mutta se on asetettu yhteiskunnan avaamisen kriteeriksi? Hallituksen strategisen johtamisen välineitä ovat lainsäädäntö ja ohjaava strategia, eivät ministerien ristiriitaiset poliittiset puheet.

Pääministeri Marinin hallituksen improvisaatiojohtaminen (Mörttinen, 14.1.2021) on lisännyt ihmisten huolta, altistanut ihmisiä synkkiin koronaemootioihin ja eettiseen stressiin (ETENE, 11.11.2020) sekä johtanut yhteiskunnan sekavaan tilaan.

Koronapassi ei myöskään ole epidemiologinen ratkaisu. Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan 25 prosenttia HUS:n sairaalassa olevista sairastuneista ovat sairastuneet rokotteen läpi (HS, 4.8.2021).

Suomalainen yhteiskunta, ja erityisesti ravintola ja tapahtuma-ala, tarvitsee nopeasti koronapassin. Ei koronaa, vaan hallitusta ja sen sekasotkuisia toimia vastaan!

+4
Kalevi Makinen

Filosofian tohtori, Master of Security ja tutkija.

Strategisen suunnitteluun ja johtamiseen paneutuminen on vienyt kansainvälisissä ja kansallisissa organisaatiossa niin esimies- kuin asiantuntijatehtäviin. Kokemusta on kertynyt niin julkisen sektorin ministeriöiden kuin yksityisen sektorin tehtävistä.

Master of Security on johdattanut syvälliseen turvallisuusasioiden tarkasteluun kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Kokonaisturvallisuuden tutkiminen jatkuu.

Analyytikon ja Senior Strategic Adviser tehtävät kansainvälisissä organisaatioissa muun muassa Euroopassa, Kaukasiassa ja Lähi-idässä ovat syventäneet tutkijan otetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu