Koronarokotettu on puhdas mutta rokottamaton hölmö ja vastuuton

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen antaa ymmärtää, että koronarokotettu on puhdas ja rokottamaton hölmö ja vastuuton (KL, 7.8.2021). ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” -videohaastattelussa Kurvinen pitää koronapassia todisteena siitä, että olet puhdas. ”Sinulla on todiste siitä, että olet puhdas” kertoo koronapassia puoltava tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (KL, 7.8.2021).

Myös rokotetut ovat sairastuneet

Ministeri Kurvinen ohittaa ilman mainintaa muun muassa sellaiset seikat, että myös rokotetut sairastuvat koronaan ja levittävät koronaa. Lontoon Imperial Collegen tutkimustietojen mukaan kahdesti rokotetuilla on vain 49 prosenttia alhaisempi riski saada tartunta kuin rokottamattomilla ihmisillä (Guardian, 10.8.2021). Israelissa myös kolmannen rokotteen saaneita on sairastunut Covid-tautiin, ja joutunut sairaalaan (IS, 12.8.2021).

Oxfordin yliopiston professori Sir Andrew Pollardin mukaan rokote antaa tehokkaan suojan vakavaa korontautia vastaan, mutta se ei estä rokotettua saamasta koronatartuntaa eikä levittämästä sitä (Guardian, 10.8.2021). Eli ei koronarokote, eikä koronapassi, takaa, että olet ”terve koronasta”, niin kuin ministeri väittää. Koronatesti ei myöskään tee sinusta ”puhdasta, tervettä koronasta”, muutoin kuin korkeintaan testaushetkellä. Jos silloinkaan? Koronapassille ei ole epidemiologista perustetta. Päätös on poliittinen, jos koronapassi tulee.

Brittiläiset asiantuntijat sen sijaan esittävät, että lopetetaan massatestaukset, sillä lieväoireisten ihmisten tarkkailusta ei ole enää hyötyä. (Telegraph, 10.8.2021) On siirryttävä tartuntojen raportoinnista siihen, että raportoimme koronan vuoksi lääkärin hoitoa tarvitsevien sairastuneiden ihmisten määristä. Pelottelemme nyt itseämme erittäin korkeilla tartuntaluvuilla, jotka eivät itse asiassa kuvasta tautitaakkaa, toteaa lääketieteen professori Paul Hunter (WN, 10.8.2021). Eli siirrytään kohti kausi-influenssan hallintatapaa, missä riskiryhmät rokotetaan ja sairastuneet hoidetaan. Tätä niin sanottu koronakriittinen koulukunta on esittänyt jo epidemian alusta lähtien.

Rokottamattomuusko määrittää ihmisen hölmöyden?

”Tässä on myös vähän kysymys siitä, että pitääkö yhteiskunnassa aina kaikki säätää niin kuin hölmöimmän mukaan. Että jos joku ei niin kuin kanna vastuuta ja toimi fiksusti.” tuskastelee ministeri Kurvinen rokottamattomia. Poissaolollaan loistaa perustuslain yhdenvertaisuuden vaatimuksen huomioiminen. Häkellyttävintä on, että lakimieskoulutustaan mielellään esille nostava ministeri Kurvinen, ei millään muotoa puheenvuoroissaan nosta esille niiden kansalaisten oikeuksia, jotka syystä tai toisesta eivät esimerkiksi voi ottaa rokotetta. He kuuluvat automaattisesti hölmöjen ja vastuuttomien paria-luokkaan.

Hallituksen rajoitustoimien perustuslain vaatima välttämättömyys ja oikeasuhtaisuus ovat täyttyneet heikosti, jos monin paikoin laisinkaan, esimerkiksi Kurvisen johtamalla taide- ja kulttuurialan kohtelussa (Pauli Rautiainen, US, 16.6.2921). Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristiina Stenman on nostanut esille koronapassiin liittyvät avoimet kysymykset yhdenvertaisuuden näkökulmasta (IS, 10.8.2021). Suomen demokratiassa ovat edelleen voimassa perustuslailliset ihmisoikeudet (731/1999), myös kaikkein hölmöimmille. Määrittääkö ministerin mukaan siis koronarokotteen ottaminen ihmisen hölmöyden? Oma keskustelun aiheensa on vielä sitten se, että mihin hallituksen luokka-ajattelumalliin Kurvinen viittaa määrittämällä ihmiset puhtaisiin, hölmöihin ja vastuuttomiin?

Pelko-kortti toimien oikeutuksena?

Terveystotalitarismin kannattajat ja rokotefetissi –ajattelijat painottavat rokottamista ainoana keinona saada laumaimmuniteetti Suomeen ja siten yhteiskunta auki. Vaikka Oxfordin yliopiston rokotetutkimusryhmän mukaan niin sanottu laumasuoja ei ole saavutettavissa rokottamalla (Guardian, 10.8.2021) Myös Islannin kokemukset todistavat, että rokottamalla, saati koronapassilla, ei saada laumasuojaa (IL, 9.8.2021) Britannia avasi yhteiskuntansa 19.7. poistamalla kaikki koronarajoitukset ja sen jälkeen tartuntamäärät ovat laskeneet puoleen (YLE, 10.8.2021).

Hallituksen esitystä koronapassista ollaan laatimassa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johdolla. Onko koronapassista tulossa jatkumoa sille STM:n toiminnalle, missä se ei ylimmältä laillisuusvalvojalta saamiensa toistuvien moitteiden jälkeenkään ole ryhtynyt toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että sen hallinnonalan toiminta täyttää perustuslain lainmukaisuuden ja lakisidonnaisuuden vaatimukset? (EK OA, dnro 3432/2021) Rikottu on ainakin perustuslakia, syrjintäkieltoa ja potilaslakia. (HS, 23.7.2021)

”Pelon ilmapiiriä tulee saada vähennettyä”

Kurvinen on myös ”huolissaan siitä kesän jäljiltä, että ihmiset aika paljon pelkäävät.” Kyllä, tämä pitää varmasti paikkansa. Mutta lääke siihen ei ole koronapassi, joka jättää ne kansalaiset suojan ulkopuolelle, joilla ei ole muuta suojaa kuin pestä kädet, yskiä ja aivastaa hihaan, pitää etäisyyttä ja pysyä sairaana kotona. Mutta passi sen sijaan pyrkii suojaamaan ne, jotka yhteiskunta on jo kertaalleen rokotuksilla suojannut.

Viittaako Kurvinen kommenteillaan pelosta Sanna Marinin blogissaan (10.8.2020) kuvaamaan pandemian johtamistapaan? Marin toteaa, että ”Päätöksenteosta tulee kiihotetun kansanjoukon lepyttämisen airut.” Hallitus on käyttänyt päätöksentekoa improvisoidusti (Mörttinen, 2021) näyttääkseen johtajuutta ja lepyttääkseen sosiaalisessa mediassa ponnahtelevia pelkoja. Tätähän Kurvisen esiintyminen on – kansaa lepytetään.

Tapahtuma-ala pelkää hallitusta – ei koronaa

SITRA:n tutkimuksen (7.7.2021) mukaan rajoitukset kohdentuvat epätasaisesti niin ihmisten eri ikäryhmiin kuin elinkeinoelämäänkin sekä alueellisesti että toimialoittain ja noin 80 prosenttia suomalaisista tyrmää hallituksen koronarajoitukset epätasapuolisina. Onko koronapassi liittymässä epätasaisesti kohdentuvien rajoitteiden joukkoon?

Tapahtumajärjestäjät eivät pelkää koronaa. He pelkäävät hallituksen ja viranomaisten epäoikeudenmukaisia rajoitustoimenpiteitä. Siksi he haluavat koronapassin, että saisivat edes jotenkin pitää toiminnan käynnissä. Heidän pelkoaan lisää hallituksen epäjohdonmukainen toiminta ja median pelotteluviestintä.

Pari viikkoa sitten järjestettiin 40 000 osanottajan Qstock –musiikkifestivaali Oulussa. Positiivinen koronatulos on todettu vain 60 kävijällä. (Kaleva, 10.8.2021) Mitään rypästä ei ole puhjennut, niin kuin ei muistakaan kesän tapahtumista. Eli tapahtumia osataan Suomessa järjestää terveysturvallisesti.

”Voi tätä käsien pesua” totesi Sanna Marin (8.6.2021)

Yksi pelkoja lietsova tekijä on dis-informaatio eli valheellisen tai epätarkan tiedon levittäminen. Siitä syytetään erityisesti niin sanottuja koronasyntisiä tai –kriittisiä tahoja. Ministeri Kurvinen toteaa, että ”Me ollaan niin kuin opittu paljon, että me tiedämme esimerkiksi se että, maskit suojaa itse asiassa yllättävän hyvin.” Mutta, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL), toteaa Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) koronaepidemian tutkijaryhmälle antamassaan lausunnossa, että ”Kasvomaskien osalta on niin, että epidemiologinen tieteellinen tutkimusnäyttö niiden hyödyistä edelleen puuttuu” (OTKES, 30.6.2021).

Ministeri Kurvinen siirtää hallituksen koronavastuun nuorille ja syyllistää nuoria. ”Nyt se paikka kantaa vastuuta Suomen avoimena pysymisestä ja Suomen pääsemisestä ulos koronasta, nyt se vastuu on nuorilla.” toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen. Hallituksen koronaepidemian johtamisessa niin usein toistunut tuttu vastuunsiirto-ilmiö pulpahtaa jälleen esiin. Vastuunkantaja löytyi taas – mutta se ei ollut hallitus, eikä etenkään ministeri itse.

+8
Kalevi Makinen

Filosofian tohtori, Master of Security ja tutkija.

Strategisen suunnitteluun ja johtamiseen paneutuminen on vienyt kansainvälisissä ja kansallisissa organisaatiossa niin esimies- kuin asiantuntijatehtäviin. Kokemusta on kertynyt niin julkisen sektorin ministeriöiden kuin yksityisen sektorin tehtävistä.

Master of Security on johdattanut syvälliseen turvallisuusasioiden tarkasteluun kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Kokonaisturvallisuuden tutkiminen jatkuu.

Analyytikon ja Senior Strategic Adviser tehtävät kansainvälisissä organisaatioissa muun muassa Euroopassa, Kaukasiassa ja Lähi-idässä ovat syventäneet tutkijan otetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu