Suomeen määritettävä hyväksyttävät tasot koronariskille – Pietarin matkaajien syyllistäminen ja uhkailu ovat tarpeettomia

Huuhkajien kannattajien jalkapallon EM-kilpailujen Pietarin matkalla saamat koronatartunnat ovat nousseet otsikoihin. Mediassa keskustellaan siitä kuka on syyllinen tartuntalukujen kasvuun. Keskustelunaiheena tulisi olla kysymys siitä, että mitkä ovat hyväksyttävän koronariskin rajat Suomessa. Tämä olisi ymmärrettävä viimeistään nyt, kun Eurooppa aukeaa, ja olisi siirryttävä pois viruksen demonisoinnista.

Myös Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (THL) arvostetut koronalääkärit (IL, 8.6.2021) tukevat siirtymistä normaaliin, jossa myös koronan terveysturvallisuus olisi hyväksytyllä riskillä otettu huomioon. Maassamme oli hyväksyttyjä riskejä jo ennen koronaa. Nyt viimeistään hallituksen tulisi määrittää hyväksyttävät koronan riskirajat. Itse asiassa, määrittely olisi tullut tehdä jo vuosi sitten, keväällä 2020.

Pietariin matkustaneita huuhkajien kannattajia ei tule syyllistää

Yksittäisten kansalaisten tai ammatinharjoittajien, kuten kuljetusyrittäjien, syyllistäminen on ollut vallitseva keskustelulinja mediassa. Kun Suomen koronajohtamisessa ja -järjestelmässä on parannettavaa, ei yksilöiden syyllistäminen auta. Järjestelmä tulee laittaa kuntoon alkaen hallitustason strategiasta ja ulottuen viimeiseen virkamieheen kullakin sote-alueella niin, että Pietarin matkalaisten rajanylitysfarssin kaltaiselta toiminnalta vältyttäisiin. Kuten Risto Siilasmaa twiittasi (27.6.2021) :”Minua huolestuttaa kuinka meitä vaivaavat pitkälti samat ongelmat kunkin aallon aikana.” Kaikki epidemia-aallot ovat tulleet rajojen yli.

Ennen kuin kiristetään lisää mitään rajoitustoimia, tulee hallituksen määritellä hyväksyttävät koronariskien tasot. Yhä useampi THL:n korona-asiantuntija on lausunut julkisuudessa, että rajoitukset eivät perustu epidemiologiseen tarpeeseen (YLE, 2.6.2021). Voidaan oikeutetusti kysyä, ovatko perustuneet enää pitkään aikaan, jos ollenkaan.

Delta-variantin oireet muistuttavat flunssaa

Pietarin matkalaisista ei ole raportoitu yhdenkään kuolleen koronatartuntaan. Juhannuksena Suomessa pelkästään hukkui ainakin yhdeksän ihmistä. Liikenteessä juhannuksena kuolee keskimäärin kuusi ihmistä. Juhannukseen liittyvissä kuolemissa ja sairaalahoidoissa eivät painotu selvästi iäkkäät ja muuten perussairaat ihmiset, kuten koronakuolemissa. Me hyväksymme juhannuskuolemien riskit, mutta hurskastelemme tekopyhästi Pietarin matkaajien koronatartunnoilla. Kuten pääministeri Sanna Marin on todennut (8.6.2021), että ”voi tätä käsien pesua”. Myös koronan vaikutukset tulee suhteuttaa yhteiskunnan kokonaisuuteen.

Lähes kaikki, jotka yleensä Pietarin Delta-varianttiin sairastuvat, sairastavat taudin lievänä. Delta-variantin aiheuttama tauti muistuttaa tavallisesti pahaa vilustumista. Yleisin oire on päänsärky, jota seuraavat kipeä kurkku, nuhainen nenä ja kuume. Perinteisemmät koronaoireet, kuten yskä ja hajuaistin katoaminen, ovat nyt paljon harvinaisempia, sanoo asiaa tutkinut epidemiologian brittiprofessori (Tim Spector, IS, 28.6.2021).

Siirryttävä koronaviruksen tasapuoliseen kohteluun muiden riskien kanssa

Koronaan tulee suhtautua kuin influenssan, eli vakavasti, mutta vaarantamatta yhteiskunnan toimintoja. Yhteiskunnan tulee pysyä auki. Edessä oleviin viruskierron ajoittaisiin epidemioihin, kuten Pietarin matkalaisten kotiinpaluuseen, ja paikallisiin ryppäisiin varautumisen tulee olla sellaista, että kokonaishäiriö ja –vahinko yhteiskunnalle on mahdollisimman vähäinen.

Sitä varten hallituksella tulisi olla jo strategia valmiina, mistä ilmenevät selkeät tavoitteet, hyväksyttävät riskitasot, indikaattorit ja toimenpiteet. Strategian tulisi olla julkinen niin, että sitä voidaan seurata. Näin johtamiseen saadaan ennakoitavuutta ja vältetään johtamisen fiaskot. Jo 18 kuukautta epidemiaa mutta, kun huuhkajafanit menevät Pietariin ja tulevat sieltä takaisin, ei järjestelmämme järjestä testejä matkalta palaaville eikä ohjeista heitä kunnolla.

Mitkä ovat viranomaisten todelliset valmiudet?

Ilmenevät epidemiaryppäät saadaan hallittua paikallisviranomaisten toimesta testaa, jäljitä ja eristä -politiikalla sekä ajoittaisilla, paikallisesti rajatuilla toimenpiteillä. Yle uutisoi (26.2.2021) kuinka Helsingin tartunnanjäljitys on ruuhkautunut Pietarin-matkailijoiden koronatartuntojen vuoksi. Helsingin johtajalääkäri Timo Lukkarisen mukaan sekä tartuntojen että altistuneiden määrä on suuri. Altistumisia tartuntaa kohden voi olla jopa 60. Silti valittamatta hyväksymme juhannuksen kuolemantapausten riskitasoille tuhansien ihmisten altistukset.

Yli vuosi koronaepidemian alkamisen jälkeen on erinomaisen vähän perusteita terveysalan vastuullisten ammattilaisten esittää, että testaus tai jäljitys ruuhkautuu. Varsinkin, kun matkanjärjestäjät ovat ilmoittaneet viranomaisille etukäteen matkojen määrät ja aikataulut, sekä lähettäneet matkustajien nimilistat yhteystietoineen. On sitten eri tarkastelun aihe, kuinka viranomaisten erinomaiseksi mainostettu yhteistyö todellisuudessa toimii, jos tieto ei kulje?

Ihmisille koronasietämiseen ohjeeksi riittää: pese kädet, yski ja aivasta hihaan, pidä etäisyyttä ja pysy sairaana kotona. Ne jotka haluavat matkustaa, käyttää maskia tai ottaa rokotteen, voivat näin tehdä. Mihinkään matkustuskieltoon, maskipakkoon tai koronaraivoon ei ole syytä mennä. Suomen demokratiassa ovat voimassa perustuslailliset ihmisoikeudet, joihin kuuluvat myös liikkumisen vapaus, ammatinharjoittamisen oikeus, oikeus käyttää tai olla käyttämättä maskia tai ottaa tai olla ottamatta koronarokotus. Jos joku matkustaa, jättää käyttämättä maskia tai ottamatta rokotusta, sairastuu tai ei, se on hänen henkilökohtainen valintansa. Ja se on hänen perustuslaillinen oikeutensa. Samoin kuin on juhannuksena oikeus lähteä liikenteeseen tai uimaan. Ei muiden ihmisten eikä yhteiskunnan tule ottaa siitä omantunnon tuskia, eikä varsinkaan lähteä oman käden oikeuden tielle uhkailemaan ja häiritsemään toisia.

+2
Kalevi Makinen

Filosofian tohtori, Master of Security ja tutkija.

Strategisen suunnitteluun ja johtamiseen paneutuminen on vienyt kansainvälisissä ja kansallisissa organisaatiossa niin esimies- kuin asiantuntijatehtäviin. Kokemusta on kertynyt niin julkisen sektorin ministeriöiden kuin yksityisen sektorin tehtävistä.

Master of Security on johdattanut syvälliseen turvallisuusasioiden tarkasteluun kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Kokonaisturvallisuuden tutkiminen jatkuu.

Analyytikon ja Senior Strategic Adviser tehtävät kansainvälisissä organisaatioissa muun muassa Euroopassa, Kaukasiassa ja Lähi-idässä ovat syventäneet tutkijan otetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu