Tutkimustieto ja koronapassi – faktaa vai harhaa?

Brittitutkimuksen tulosten mukaan kaksi koronarokotetta saaneet ihmiset tartuttavat tehokkaasti virusta. Deltavariantti leviää myös rokotetussa väestössä. Tulokset osoittavat, etteivät rokottamattomat ihmiset voi turvautua siihen, että tartunnat eivät leviä rokotetuilta rokottamattomiin. Myös kahdesti rokotetuilla ihmisillä on riski saada tartunta virusta kantavalta ihmiseltä. Noin 38 prosenttia rokottamattomista ja 25 prosenttia rokotetuista sai tartunnan kahdesti rokotettuilta. Kahdesti rokotetut tartuttavat virusta eteenpäin yhtä lailla kuin rokottamattomat, vaikka heidän tartuttavuusaikansa on lyhyempi kuin rokottamattomien. Korkein tartunta-aikana havaittu virusmäärä oli samanlainen niin rokotetuilla kuin rokottamattomilla. (Lancet, 29.10.2021)

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan brittitutkimuksen tulokset merkitsevät sitä, että laumasuoja tuskin on saavutettavissa nykyisillä koronarokotteilla. (HS, 29.10.2021) ”Tiedämme, että koronatartunnan voi saada, vaikka ihminen olisi saanut kolmekin rokotusta” sanoo rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. (HS, 31.10.2021)

Jo nyt tiedetään myös, että ”80 prosentin rokotekattavuus ei riitä pysäyttämään tartuntoja”, vahvistaa evoluutiobiologi Tuomas Aivelo. (MTV, 31.10.2021)
”Tartuntojen totaaliseen pysäyttämiseen ei teoriassa välttämättä riitä edes 100 prosentin rokotekattavuus”, väittää virologian professori Olli Vapalahti. Vapalahti kertoo, että laumaimmuniteetti ei pysy, kun ihmisen immuniteetti hiipuu ja rokotetutkin levittävät tautia. (MTV, 31.10.2021)

Kaikki tämä on ollut tiedossa jo keväästä lähtien, mutta tiedot on leimattu koronakriittisten propagandaksi. Toukokuussa 2021 Kanta-Hämeen keskussairaalassa deltavariantti tarttui kahdesti rokotetun henkilökunnan välityksellä sataan ihmiseen, joista 17 kuoli, muistutti professori Nelli Hankonen. (HS, 29.10.2021) ”Virus tarttui ensin henkilökuntaan, siitä jatkotartuntoina muuhun henkilökuntaan ja sitten hiljalleen sitä kautta potilaisiin” kertoi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen. (Yle, 3.6.2021)

Koronapassin suoja kyseenalainen

Presidentti Niinistö on puolustanut koronapassia turvallisena. ”Minusta passittomien pitää ymmärtää, että passilla on selkeä tavoite – suojata asiakkaita” Niinistö kertoi. (IS, 21.10.2021) Myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi perusteli koronapassin käyttöönottoa sillä, että se suojaa koronalta. ”Passilla Suomi pidetään auki eivätkä ihmiset sairastu. Näin voimme elää viruksen kanssa” kertoi Lohi. Mutta julkaistun tiedon valossa voidaan kysyä, että suojaako taskussa oleva koronapassi asiakkaita?

Ministeri Kurvinen katsoo, että rokotettu on terve eli puhdas. ”Viihdetilaisuuten voidaan asettaa kriteeriksi, että sä olet terve ja luoda sellaista turvallisuuden ilmapiiriä” perustelee Kurvinen näkökantaansa. (KL, 7.8.2021) Mitkä takeet ovat olemassa koronapassin luomalle turvallisuuden ilmapiirille, vai onko se harhainen illuusio? Millä ministeri varmistaa lupaamansa terveystakuun koronapassin omistajille? Tutkimustulokset ja käytännön kokemukset eivät tue ministerin lausuntoa.

Koronapassin sanottiin olevan terveysturvallinen ja sen tarkoitus oli olla passi avautumiseen. Näin ei ole ollutkaan? Sekä ministeri Krista Kiuru (Yle, 1.11.2021) että ylilääkäri Nohynek (KL, 1.11.2021) kertoivat, että koronapassin käyttöä pyritään laajentamaan, koska se on yksi keino siihen, että viimeisetkin saadaan ottamaan rokotteet. (MTV, 1.11.2021) Eli koronapassin tavoitteena on ollutkin painostaa rokotteiden ottamiseen. Tutkimustietoa siitä, että miten koronapassi vaikuttaa yhteiskunnallisesti tai taudin leviämiseen epidemiologiselta kannalta ei ole esitetty.

Kokonaisvaltainen tilannekuva

Kokonaisvaltainen tilannekuva asettaa myös koronan kontekstiinsa. ”Jotta viranomaisten ja median viestinnällä ei aiheutettaisi pelkoa, on tärkeää suhteuttaa koronavirukseen liittyviä riskejä joihinkin muihin elämässä esiintyviin riskeihin”, ohjeistaa Valtakunnan sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta. (ETENE, 11.11.2020) Tämä näkökulma on ollut mediassa heikosti esillä.

Yksi vertailukohta siinä mielessä olisi esimerkiksi influenssa. THL on lausunnossaan Onnettomuustutkintalautakunnalle todennut, että ”koronavirus on aiheuttanut Suomessa vähemmän kuolemantapauksia kuin keskimäärin arvioidaan tapahtuvan influenssakautena vuosittain”. (OTKES, 30.6.2021)

Siitä huolimatta THL antaa ohjeen pikkujoulua juhliville, että ”juhli porukassa vain, jos olet rokotettu”. Vaikka THL myöntää samassa ohjeessa, että ”rokotus ei poista tartunnan saamisen ja levittämisen riskiä”. (THL, 5.11.2021) Ravintoloissa henkilökunnalta ei edellytetä koronapassia tai rokotusta. THL maalittaa, ja jopa kieltää, rokottamattomia juhlimasta pikkujoulua!?

Rajoituksia kevyemmät toimet tarvitaan

Häkellyttävää on, että ”hallitus lähti kuitenkin sille linjalle, että rokotus on lähes ainoa keino rajoittaa epidemiaa”, sanoo professori Nelli Hankonen. (HS, 2021.10.2021) Samalla hän muistuttaa, että myös rokotetut voivat saada tartunnan ja levittää sitä eteenpäin. (HS, 29.10.2021)

Professori Hankonen pitää suomalaisen keskustelun mustavalkoista ajattelua suurena virheenä. ”Siis sellaista kärjistystä, että yhteiskunta olisi joko täysin auki ilmaan mitään torjuntatoimia tai täysin kiinni koronarajoituksilla.” Professori Hankosen tutkijaryhmän tutkimustulosten mukaan suomalaiset ovat hyvin motivoituneita käyttämään maskeja, pitämään turvavälejä ja pesemään käsiään ”vielä kahden rokoteannoksen jälkeen”. (HS, 2021.10.2021)

”Pese kädet, pidä etäisyyttä, yski hihaan, käytä maskia, ota rokote. Tuossa oli vain 65 merkkiä. Lukutaidotonkin leikiten oppisi ulkoa perussäännöt. Montako miljardia mitäänsanomatonta sanaa niistä on sitten tiedoteltu puolessatoista vuodessa ja millä tuloksella” kritisoi historioitsija Teemu Keskisarja vahvasti hallituksen ja virkamiesten viestintälinjaa. (IS, 2.11.2021)

Rokotus on osa keinovalikoimaa kunkin perustuslaillisena valintana. Mutta kevyetkin torjuntatoimet, kuten käsien peseminen, etäisyyksien pitäminen, hihaan yskiminen, sairaana kotona pysyminen, maskien käyttö kunkin oman harkinnan mukaan, viranomaisten suorittama testaus ja jäljitys sekä jopa tilojen ilmanvaihdosta huolehtiminen mahdollistavat sen, että yhteiskunta voidaan pitää auki. Itse asiassa ilman rajoituksia, ilman pelottelua ja hysterian lietsomista, ilman pakkoa, kaikki meidän jokaisen omilla toimenpiteillä.

+7
Kalevi Makinen

Filosofian tohtori, Master of Security ja tutkija.

Strategisen suunnitteluun ja johtamiseen paneutuminen on vienyt kansainvälisissä ja kansallisissa organisaatiossa niin esimies- kuin asiantuntijatehtäviin. Kokemusta on kertynyt niin julkisen sektorin ministeriöiden kuin yksityisen sektorin tehtävistä.

Master of Security on johdattanut syvälliseen turvallisuusasioiden tarkasteluun kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Kokonaisturvallisuuden tutkiminen jatkuu.

Analyytikon ja Senior Strategic Adviser tehtävät kansainvälisissä organisaatioissa muun muassa Euroopassa, Kaukasiassa ja Lähi-idässä ovat syventäneet tutkijan otetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu