Kuntakentällä epäillään sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumista

Kuntaliiton kyselyn mukaan ”kuntien ja kuntayhtymien johto katsoo, että erityisesti uudistukseen liitetyt taloudelliset tavoitteet ja palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen [oma lisäys: siis uudistuksen keskeisimmät tavoitteet] eivät nykyesityksellä toteudu”.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio toteaa, että ”on muistettava, että sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita kannatetaan kunnissa laajasti. Kysymys on kuitenkin siitä, voidaanko tällä esitetyllä mallilla tavoitteet aidosti saavuttaa.” Tainio on näköjään yksi harvoista vaikuttajista, joka rohkenee todeta asian ytimen näin selkeästi.

Lukuisiin sote-uudistukseen liittyviin kyselyihin sisältyy salakavala, tarkoituksellinen tai tarkoitukseton, piilovaikuttamisen mahdollisuus. Kysymysten asettelulla voidaan vaikuttaa kyselystä syntyviin mielikuviin, jotka eivät välttämättä ole lainkaan objektiivisia. Tainion sanoman ensimmäinen lause on hyvä esimerkki. Hallitus käyttää sote-uudistuksen tavoitteiden kannatusta sumeilematta rinnastukseen, että hallituksen esitystä kannatetaan laajasti. Se on kuitenkin täyttä soopaa, koska vaihtoehtoja ei ole annettu eivätkä toiveet riitä uudistuksen perusteluiksi. Vain vertailujen kautta asiat tulevat ymmärrettäviksi ja niistä voidaan muodostaa objektiivinen kanta. Sokea kana ei löydä parasta jyvää.

Toinen esimerkki näennäismielikuvien muodostuksesta on, että kyselyssä ”44 prosenttia vastaajista antoi positiivisen arvion sille, kuinka digitalisaation mahdollisuuksien laaja hyödyntäminen on otettu uudistuksessa huomioon”. Kysehän on itsestään selvästä suunnasta, johon ollaan koko ajan menossa. Kuitenkaan hallituksen esitys ei anna yhtään mitään eväitä digitalisaation todella pitkälle vietyyn hyödyntämiseen (vrt. esim. Pelkistetyn Soten ehdotukset). Vain tietotekniikkaa puutteellisesti ymmärtävät voivat langeta ansaan pitää hallituksen esitystä digitalisaation osalta ansiokkaana. Se on pelkkää digiloikkahypetystä.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu