Pitääkö hyvinvointialueille antaa aikaa?
THL:n Piia Aarnisalo ja VVM:n Ville-Veikko Ahonen katsovat olevan liian aikaista arvioida onko sote-uudistus epäonnistunut. Hätiköinti vie usein ojasta allikkoon, mutta sote-uudistuksen epäonnistuminen on niin selkeästi nähtävissä, että vetkuttelu tulisi varmuudella aivan liian kalliiksi.
Tässä keskeisimpiä perusteluja:
1) Itse asiassa mitään sote-uudistusta ei edes tehty. Luotiin vain ylimitoitettu hallinto järjestelmälle, jonka olemus oli vielä muotoutumatta. Mentiin latvasta puuhun!
2) Sote-uudistuksen hienot tavoitteet ulkoistettiin hyvinvointialueille ymmärtämättä, etteivät ne kykene polkaisemaan valtakunnallisia linjauksia, jolloin Suomen terveydenhuollon organisointi jää koordinoimattomaksi ja eri suuntiin vieväksi näpertelyksi. Hyvinvointialueiden tehtävät pitää pilkkoa niin, että ylähallinto jää soveltuvin osin Terveyshallitukselle ja operatiivinen toiminta sairaanhoitopiireille.
3) Politiikka on nykyisen järjestelmän syöpä, joka pitää leikata pois. Onko kukaan kaivannut sitä yksityisenkään puolen toimintaa kangistamaan. Riittäisi, että sairaanhoitopiireissä olisi joka kunnasta (ei puolueista) edustus.
4) Poliitikot kuvittelevat, että hyvät käytännöt yhteen kokoamalla ongelmat ratkeavat.
On kuitenkin harhaluulo kuvitella, että osaoptimointien summana muodostuisi optimaalinen kokonaisuus. Ratkaisuissa pitää lähteä liikkeelle ekosysteemiajattelusta, jossa myös mittakaava- ja synergiaedut tulevat huomioiduiksi.
5) Lääkehuolto ja sen huoltovarmuus on kytkettävä sote-uudistukseen. Samalla useimpien lääkkeiden hinta vähintään puolittuu.
6) Terveydenhuolto pitää rahoittaa yksikanavaisesti, mihin verotus on luontevin instrumentti. Valtava määrä rahoitus-, laskutus-, korvaus- ja sääntelybyrokratiaa jäisi pois.
7) Jo edellä mainituilla ehdotuksilla päästäisiin useiden miljardien vuotuisiin säästöihin, mutta monilla muilla toimenpiteillä (mm. omalääkäriperiaate, toiminnanohjausjärjestelmä, ennaltaehkäisy) ne vielä kertautuisivat.
8) Terveydenhuollossa tulee olla sisäänrakennettu kehitys- ja innovaatiojärjestelmä, joka takaa jatkuvan edistyksen. Näin ei enää koskaan voitaisi päätyä nykyisen kaltaiseen kaaokseen.
Kalevi on kirjoituksessaan kiinittänyt huomiotan aivan oikeisiin asioihin. Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Ei – kun purkaa koko järjestelmä
Ilmoita asiaton viesti
Asioiden muuttumattomuudesta tulee mieleeni vuosikymmenten takainen keskustelu valtiovarainministerin sekä sosiaali- ja terveysministerin välillä. Viime mainittu ruikutti tehtävänsä mukaisesti lisää rahaa vastuualueelleen, johon kirstunvartija: ’Olen kanssasi täysin samaa mieltä ja annan sinulle kaiken tukeni, mutta rahaa en minä sinulle anna.’
Ilmoita asiaton viesti
Viinanen?
Ilmoita asiaton viesti
Ei,
mutta taisin juuri unohtaa oikeat nimet – dementia nääs’
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä mutta mitenkäs sitten kävisi niille poliittisten kellokkaiden suojatyöpaikoille joiden mahdollistajaksi koko sote-uudistus tehtiin? Joten ehdotuksesi jäänee teoriaksi. Mikään ei etene tässä maassa ellei puolueet hyödy siitä jotenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Olet valitettavan oikeassa. Tuskin järki voittaa, vaikka millaiseen holhoukseen Suomi joutuisi. Siitä huolimatta oikeaksi kokemani asian takana seison, vaikka välillä turhauttaakin. Kaikista asioista ei voida edes keskustella, koska keskustelun avaaminen voisi merkitä lumipallon lähtöä vyörymään ”väärään” suuntaan. Hyväksyn kuitenkin mielestäni väärätkin demokraattiset päätökset, jos kaikki taustatekijät on avoimesti esitelty. Maan tapa on kuitenkin nyt toinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi kirjoitti yllä ”Olet valitettavan oikeassa”. Noin se menee, järjellä ei ole tämän asian kanssa näköjään mitään tekemistä.
Olen monesti ihmetellyt kun Kalevin aiempiin, timantti ajatuksiin Sotesta ei tule Puheenvuoron aktiiveilta kommentteja. Ei tule kokoomuslaisilta, ei demareilta eika vassareilta ml vihreät jne.
Jokainenhan näkee ettei tässä Sotessa ole järjenhäivää. Lukijat ovat varmaan samaa mieltä mutteivät kommentoi.. kun se oma puolue on tätä mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos mieltä ylentävästä kommentistasi. Voit olla oikeassa, etteivät kaikki todellakaan uskalla ottaa kantaa ajattelivatpa mielessään mitä tahansa. Minua on koko sote-väännön ajan ihmetyttänyt miksi mielestäni ihan tavallisella maalaisjärjellä pääteltävissä olevat näkökohdat eivät pääse keskusteluun, vaikka ne ovat äärimmäisen tärkeitä. Toki monessa kohtaa Pelkistetyn Soten ehdotukset poikkeavat suuresti totutuista käytännöistä, jolloin kaavoihin kangistunutta ajattelua ei käden käänteessä kyetä muuttamaan. Siinä kuitenkin nimenomaan keskustelu auttaisi kirkastamaan ajatuksia. Aluksi ”mahdoton” ajatus voikin lopulta näyttäytyä itsestään selvänä. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan päde politiikkaan, josta puuttuu rehellisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
> Jokainenhan näkee ettei tässä Sotessa ole järjenhäivää.
On vaikea löytää mitään selvää syytä sille, miksi toteutetun kaltainen muutos soteen piti toteuttaa. Rahaa tuo ei synnytä lisää. Tehokkuuden paraneminen on vain unelma. Perushoidon ja erikoistuneen hoidon Integroituminen ei tuo yhtälöön mitään merkittävää, ja kuntatasolla integroituminen muihin palveluihin vähenee. Väestön ikääntymistä tuo ei pysäytä. Verotuloja syöviä väliportaan virkoja tuli lisää, ja yksi kokonainen uusi kerros hallintobyrokratiaan. Lastentauteja on oletettavasti pitkään. Lisää poliittista vääntöä aluevaltuustoissa. Kuntien palveluita ajetaan jo monin paikoin alas. Jos nyt jotain positiivista, niin ehkä se, että valtion rahoitus on aiempaa kuntavetoista mallia tasapuolisempi ja suoraviivaisempi rahoitustapa. Mikähän asia on paranunut uudistuksen kannattajien mielestä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tosiaan tule kommentteja kokoomukselta, vaikka Pelkistetty Sote antaisi valinnanvapauden ja vapaan kilpailun; eikä demareilta tai edes kommunisteilta, vaikka rahoituksen yksikanavaisuus (sisältää terveydenhoidon maksuttomuuden) on ainoa tie täyteen tasa-arvoon.
Puolueiden keskeiset arvot eivät näy missään. Ymmärrän, että kokoomuksella valinnanvapaus on pelkkä yksityistämisen keppihevonen, mutta vasemmiston motiivi jää epäselväksi. Ei kai nyt sentään ole kysymys siitä, ettei haluttaisi luopua aiheesta, jossa vähäosaisia voidaan ”puolustaa” tuomatta peliin yhtään mitään panosta?
Ilmoita asiaton viesti