Pitääkö hyvinvointialueille antaa aikaa?

THL:n Piia Aarnisalo ja VVM:n Ville-Veikko Ahonen katsovat olevan liian aikaista arvioida onko sote-uudistus epäonnistunut. Hätiköinti vie usein ojasta allikkoon, mutta sote-uudistuksen epäonnistuminen on niin selkeästi nähtävissä, että vetkuttelu tulisi varmuudella aivan liian kalliiksi.

Tässä keskeisimpiä perusteluja:

1) Itse asiassa mitään sote-uudistusta ei edes tehty. Luotiin vain ylimitoitettu hallinto järjestelmälle, jonka olemus oli vielä muotoutumatta. Mentiin latvasta puuhun!

2) Sote-uudistuksen hienot tavoitteet ulkoistettiin hyvinvointialueille ymmärtämättä, etteivät ne kykene polkaisemaan valtakunnallisia linjauksia, jolloin Suomen terveydenhuollon organisointi jää koordinoimattomaksi ja eri suuntiin vieväksi näpertelyksi. Hyvinvointialueiden tehtävät pitää pilkkoa niin, että ylähallinto jää soveltuvin osin Terveyshallitukselle ja operatiivinen toiminta sairaanhoitopiireille.

3) Politiikka on nykyisen järjestelmän syöpä, joka pitää leikata pois. Onko kukaan kaivannut sitä yksityisenkään puolen toimintaa kangistamaan. Riittäisi, että sairaanhoitopiireissä olisi joka kunnasta (ei puolueista) edustus.

4) Poliitikot kuvittelevat, että hyvät käytännöt yhteen kokoamalla ongelmat ratkeavat.
On kuitenkin harhaluulo kuvitella, että osaoptimointien summana muodostuisi optimaalinen kokonaisuus. Ratkaisuissa pitää lähteä liikkeelle ekosysteemiajattelusta, jossa myös mittakaava- ja synergiaedut tulevat huomioiduiksi.

5) Lääkehuolto ja sen huoltovarmuus on kytkettävä sote-uudistukseen. Samalla useimpien lääkkeiden hinta vähintään puolittuu.

6) Terveydenhuolto pitää rahoittaa yksikanavaisesti, mihin verotus on luontevin instrumentti. Valtava määrä rahoitus-, laskutus-, korvaus- ja sääntelybyrokratiaa jäisi pois.

7) Jo edellä mainituilla ehdotuksilla päästäisiin useiden miljardien vuotuisiin säästöihin, mutta monilla muilla toimenpiteillä (mm. omalääkäriperiaate, toiminnanohjausjärjestelmä, ennaltaehkäisy) ne vielä kertautuisivat.

8) Terveydenhuollossa tulee olla sisäänrakennettu kehitys- ja innovaatiojärjestelmä, joka takaa jatkuvan edistyksen. Näin ei enää koskaan voitaisi päätyä nykyisen kaltaiseen kaaokseen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu