STM:n toiminta vahvistaa, että Pelkistetyn Soten Terveyshallitus on tarpeen

On selvää, ettei hallituksen sote-uudistusesitys toisi minkäänlaista sisältöä terveydenhuoltoon vaan se olisi pelkkä hallintouudistus. Voi vain ihmetellä miten tilanne voi olla tällainen, sillä hallinnolla ei ketään hoideta eikä kyetä toteuttamaan ainuttakaan terveydenhuoltouudistuksen tavoitetta. Päinvastoin, politiikan roolin kasvun myötä kustannustehokkuus heikkenisi kuten sote-uudistuksen etenemisestä on vuosien mittaan voitu nähdä. Jo pelkät muutoskustannukset ovat miljardin luokkaa ja jatkuvat lisäkustannuksetkin jopa 0.5 miljardia vuodessa. Karmeaa, kun samalla vielä kehdataan puhua kustannussäästöistä.

Aiemmin on jo tullut selväksi, että hallitus on ulkoistanut sote-uudistuksen sisällön tuottamisen kehityshankkeille ymmärtämättä, ettei sote-uudistuksen kokonaisuutta voida hallita hankkeiden tuottamilla sirpaloituneilla ja laajemmin testaamattomilla kokemuksilla. Nyt hallitus on ehkä itsekin huomannut suunnitelmiensa onttouden (tai lukaissut Pelkistetyn Soten suunnitelman) ja on solminut pitkäaikaisen yhteistyökumppanuuden NHG Finlandin kanssa Sote-uudistuksen kansallisen tason ohjauksesta, alueellisesta valmistelusta ja toimeenpanosta. NHG tuottaisi myös reaaliaikaista tilannekuvaa valmistelun ja toimeenpanon etenemisestä eri ministeriöissä ja hyvinvointialueilla.

Kovasti outoa, että nyt siis konsultti lopulta määrittelisi  sote-uudistuksen varsinaisen ytimen luonteen. Viiden vuoden sopimus antaa myös viitteen, että konsultista tulisi pitkäaikaisempikin osa Suomen terveydenhuoltoa. Mihin STM:ää sitten tarvitaan, jos sen tehtäviä sotessa ulkoistetaan? Konsulttiratkaisun hinta ei varmasti ole pieni, mutta sitä ei paljastettu. Lieneekin liikesalaisuus. Tätä sitten lopulta oli Rinteen lupaama parlamentaarinen valmistelu. Nyt on kortit katsottu, ja toivottavasti hallituksen esitys saadaan tavalla tai toisella nurin, jotta sodan jälkeen suurin hallinnollinen virheliike saataisiin estettyä.

Menettelyllään ministeriö nyt siis käytännössä myöntää, että ehdottamani Pelkistetyn Soten Terveyshallitus on välttämätön ratkaisu. Vielä pitäisi saada hallitus ymmärtämään, ettei sen ohella tarvittaisi yhtään maakuntaa. Sairaanhoitopiirit (tai mieluummin terveydenhoitopiirit) voisivat hoitaa asiat kentällä pelkällä asiantuntijamiehityksellä ilman poliitikkojen sotkeutumista.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu