Iltalehti paljasti ”salaliiton”?

Journalistit ovat viime päivinä lukeneet ahkerasti Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toissa keväisestä epäonnistuneesta suojamaskihankinnasta tehtyä esitutkinta-aineistoa. Laajalevikkisin sanomalehtemme Helsingin Sanomat on jo tässä vaiheessa tullut aineiston perusteella siihen tulokseen, että hankinnan yksityiskohtia on selvitettävä opin kannalta[1].

Tänään Iltalehti kertoi, että pääministeri Sanna Marinin hallituksen työministeri Tuula Haataisen erityisavustaja Timo Nevaranta olisi Haataisen läsnä ollessa 26.2.2020 ehdottanut HVK:sta syntipukkia nähtävästi jo tuolloin tiedossa olleesta suojamateriaalihankinnan epäonnistumisesta. HVK:n toimitusjohtaja Timo Louneman sähköpostiviestissä esittämän tulkinnan vahvistaa virastosta myöhemmin pois potkittu johtaja Jyrki Hakola[2].

Ilta-Sanomat puolestaan on ”onkinut” sähköpostijakelussa ja niin ikään palaverissa mukana olleelta hallitusneuvos Kari Klemmiltä toteamuksen, ”ettei hän lähde kiistämään, mitä Lounema tai Hakola ovat sanoneet”. Ministeri Haatainen puolestaan on asiasta huonomuistinen ja korostaa, että asia olisi loppuunkäsitelty:

”Mulla ei ole ylipäätänsäkään tähän asiaan, kokonaisuuteen ministerinä enempää kommentoitavaa, koska se on nyt ollut siellä poliisitutkinnassa ja käyty läpi ja rikossyytettä ei ole nostettu ja se on minusta hyvä asia, että tämä on nyt selvyys siltä osin tähän asiaan. Mutta ministerinä minulla ei ole sen enempää tähän lisättävää. Eli nuo materiaalit mitä siellä on, niin siellä on asianomaisten ihmisten lausuntoja puolin ja toisin.”[3]

Huhtikuun alussa 2020 tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti julkaisemassaan tiedotteessa yhteistyön merkitystä suojavälineiden hankinnassa. Lisäksi hän toivoi keskinäisen syyllistämisen lopettamista.[4] Vielä samana päivänä pääministeri Marin tosiasiallisesti kiitti Niinistöä avusta suojamateriaalihankinnoissa[5]. Kuten tunnettua, Marinille toivomus keskinäisen syyllistämisen lopettamisesta ei kuitenkaan käynyt, ja niinpä HVK:n toimitusjohtaja Lounema ymmärsi lopettaa tehtävässään muodollisesti omasta aloitteestaan[6].

Jään kiinnostuneena odottamaan lisää yksityiskohtia, joita tiedotusvälineiden edustajat todennäköisesti saavat tietoonsa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

[1] https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008406804.html

[2] https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/25a4d6fe-dc60-46af-b305-9a8a5122eca9

[3] https://www.is.fi/politiikka/art-2000008412613.html

[4] https://www.presidentti.fi/uutinen/presidentti-niinisto-yhteistyo-on-tarpeen-suojavalineiden-hankinnassa/

[5] https://www.is.fi/politiikka/art-2000006468704.html

[6] https://yle.fi/uutiset/3-11302597

 

+6
kalevikamarainen
Sitoutumaton Nurmes

Varavaltuutettu Nurmeksessa 2017 - 2021 (Kesk, sit.)
Junista ja juridiikasta jotain tajuan, muu ymmärrys on satunnaista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu