Imatralta oppia Helsingille?

Vuonna 1876 rakennettu Vanhankaupunginkosken pato Helsingissä lähialueineen ja rakennuksineen on suojeltu asemakaavassa. Maakuntakaavassa alue on puolestaan määritelty kulttuuriympäristön kannalta tärkeäksi ja kaupungin yleiskaavassa valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, jonka suunnittelussa on sovitettava yhteen kaavassa osoitettu maankäyttö sekä maisema- ja kulttuuriympäristöarvot.

Kaikista suojelullisista näkökohdista huolimatta Helsingin kaupunginvaltuusto päätti kesäkuussa 2022, että pato puretaan. Ennen purkuun ryhtymistä tarkoitus on kuitenkin tehdä tarkat arviot muun muassa vaikutuksista eri kalakantoihin. Padon purkua haluavien tahojen perusteluna onkin enimmäkseen ollut Vantaanjoen kalakantojen elvyttäminen.

Imatralla rakennettiin äskettäin vajaan kilometrin pituinen kaupunkipuro, joka on osoittautunut taimenten oivaksi lisääntymispaikaksi. Äärimmäisenä vaihtoehtona olisi ollut Imatrankosken padon ja voimalaitoksen purkaminen, mikä lähinnä tärvelisi taloudellisia ja matkailullisia arvoja, muttei kaiketi maisema- ja kulttuuriympäristöarvoja. Kukaan ei kuitenkaan liene tosissaan tällaista vaihtoehtoa esittänytkään.

Olisikohan liikaa vaadittu, että Helsingin kaupunki selvittäisi vastaavanlaisen kaupunkipuron rakentamista Vantaankosken läntiseltä haaralta Kuninkaankartanonsaaren lävitse kosken niskalle? Imatralla tarkoitus ei ollut, että kalat nousisivat puroa pitkin Vuokseen, mutta kun eläimet eivät noudata suunnittelijoiden ideoita, kulkijoita on havaittu yhdysputkessakin (näkyy heikosti kuvasarjan ensimmäisessä kuvassa). Vantaanjoen puro pitäisi rakentaa kalojen kannalta rehellisesti ”läpiajettavaksi”.

Helsingin kaupunkipuro olisi imatralaista selvästi lyhyempi, mutta nähdäkseni kuitenkin mahdollinen toteuttaa. Kysymykseksi jääkin, onko arvokohteeksi määritellyn padon tuhoaminen helsinkiläispäättäjien nimenomainen tahto vai käykö sekä kaloille että padolle sopiva kompromissi ratkaisuksi.

Blogiin liittyvät kuvat näkyvät

täällä

https://www.facebook.com/yrjo.kamarainen/posts/pfbid0toTMDavoeVma51RkSorDyp7cp6ds9u3c1tqqV2dFkndkAedetdB3b98kE9u8Jc9ol

ja täällä (sama kuvasarja).

https://www.facebook.com/groups/helsinkilaistenhelsinki/posts/3204330179809255/

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Lisätietoja:

Wikipedia Vanhankaupunginkoski

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vanhankaupunginkoski

YLE 1.2.2022 ” Vanhankaupunginkosken pato aiotaan purkaa Helsingissä – vastakkain ovat vaelluskalat ja juridiset pykälät”

https://yle.fi/uutiset/3-12297113

Helsingin vihreät 20.1.2022: ”Vanhankaupunginkosken pato on purettava”

https://www.helsinginvihreat.fi/ajankohtaista/2022/01/20/vanhankaupunginkosken-pato-on-purettava/

Museovirasto 15.2.2022 ” Luonto, kulttuuriperintö ja Vanhankaupunginkoski”

https://museovirasto.fi/fi/blogi/luonto-kulttuuriperinto-ja-vanhankaupunginkoski

YLE 20.5.2022 ”Taimenet alkoivat lisääntyä villisti keskellä kaupunkia, ja lopputulos yllätti kaikki – kapea puro pursuaa nyt kaloja: ”Voi puhua ihmeestä””

https://yle.fi/uutiset/3-12450841

Luonnonmukainen elinympäristö ekologisena kompensaationa virtavesissä Imatran kaupunkipuron suunnittelu, toteutus ja seuranta (Suomen ympäristökeskuksen raportteja 19 / 2022)

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/343599/SYKEra_19-2022_Imatran-kaupunkipuro.pdf?sequence=1&isAllowed=y

+1
kalevikamarainen
Sitoutumaton Nurmes

Varavaltuutettu Nurmeksessa 2017 - 2021 (Kesk, sit.)
Junista ja juridiikasta jotain tajuan, muu ymmärrys on satunnaista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu