Perustuslakivaliokunta, saamelaislaki ja poissaolojen syyt

Perjantaista lähtien julkisuudessa on kohkattu eduskunnan perustuslakivaliokunnan päätöksestä lopettaa saamelaislakiesityksen käsittely. Syyllisiä on etsitty niin oppositiosta kuin hallituksen sisältä, mutta kovin harvassa uutisjutussa on ymmärretty mainita pääministeri Sanna Marinin hallituksineen olevan suurin syyllinen hankkeen kariutumiseen.

Jos eduskuntaan toimittaa lakiesityksen ”viime tipassa”, riskinä on esityksen raukeaminen. Saamelaislain kohtalo ei tässä suhteessa ole ainutlaatuinen. Joistakin raukeamisista on jopa virallisesti tiedotettu  (valtiovarainministeriön tiedote 24.2.2023 ”Lakiesityksiä digitaalisesta henkilöllisyydestä ja henkilötunnuksen uudistamisesta ei ehditä käsitellä tällä istuntokaudella”[1]).

Tiedotusvälineissä on myös jossiteltu sillä, kuinka saamelaislakiesityksen olisi käynyt, kunhan perustuslakivaliokuntaan olisi kutsuttu ”sopiva” varajäsen (esim. Helsingin Sanomat 25.2.2023 ”Valio­kunta­neuvos: Sijaisten kutsuminen ”on tietysti järkevää” tehdä sijaan­tulo­järjestyksen mukaisesti”) tai varajäsenelle olisi toimitettu oikeata tietoa (esim. Karjalainen 25.2.2023 ”Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja antoi Mäkisalo-Ropposelle virheellisiä ohjeita saamelaiskäräjälain äänestysaikataulusta”[2]).

Vähälle pohdinnalle on jäänyt, miksi perustuslakivaliokunnan varsinainen jäsen Tuula Väätäinen oli ”estynyt” osallistumasta kokoukseen (termi on Eduskunnan työjärjestyksen 35 §:stä[3]). Toissapäiväisen bloginsa mukaan Väätäisen varsinainen työviikko loppui perjantaina tapaamiseen EU-parlamentaarikko Eero Heinäluoman kanssa Kuopiossa[4]. Facebook-päivitykset viittaavat kuitenkin ennemminkin vaalikampanjointiin[5].

Kansanedustajien valiokuntapoissaoloja on jonkin verran ruodittu julkisuudessa (kts. esim. Iltalehti 21.1.2020 ”IL selvitti kansanedustajien valiokuntapoissaolot – yksi nousi ylitse muiden: ”Viime syksy oli ihan hirveä””[6]). Ehkäpä kannattaisi jälleen selvittää, millaisin perustein kansanedustajat jättäytyvät pois valiokuntien kokouksista ja kestävätkö perusteet päivänvaloa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

[1] https://valtioneuvosto.fi/-//10623/lakiesityksia-digitaalisesta-henkilollisyydesta-ja-henkilotunnuksen-uudistamisesta-ei-ehdita-kasitella-talla-istuntokaudella

[2] https://www.karjalainen.fi/kotimaa/bxbjumin5k

[3] https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/20000040#L4P35

[4] https://www.tuulantie.fi/blogi/2023/2/24/kuulumisia-eduskunnasta-vko-82023

[5] Savo-Karjalan Sosialidemokraatit ”Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma vierailee Kuopiossa, Varkaudessa ja Joensuussa perjantaina 24.2. Tervetuloa!”;  https://www.facebook.com/savokarjalansosialidemokraatit/posts/pfbid05WzYrk9NHjGFCFgMUvWczWQjkpSFeey45Xu9thQiuA68iRrNce7vQbJUsZVZyCwFl ja Tuula Väätäinen ” Eero Heinäluoma Kuopiossa ja Varkaudessa”; https://www.facebook.com/vaatainentuula/posts/pfbid02xK3XMvcePrSALYgvw8tXJb6Bwa8p6wT9vVChPBe22QenTgUj1x27TE4aT9oLTSKel

[6] https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4931f1e3-45ba-400e-ad60-1aee1850075b

 

kalevikamarainen
Sitoutumaton Nurmes

Varavaltuutettu Nurmeksessa 2017 - 2021 (Kesk, sit.)
Junista ja juridiikasta jotain tajuan, muu ymmärrys on satunnaista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu