VR:n Sipponen – tyhjänpuhuja vaiko ei?

VR-Yhtymä Oy:n tuore toimitusjohtaja Lauri Sipponen oli parisen tuntia sitten Yleisradion konkaritoimittaja Juho-Pekka Rantalan haastateltavana ohjelmasarjassa Mikä maksaa?[1]. Ohjelman aikana käsiteltiin myös junaliikenteen kalustokysymyksiä.

Sipponen pääsi muun muassa kehumaan ulkomaisen vanhan kaluston kunnostamistoimintaa yhtiön uutena ja laajentuvana liiketoiminta-alueena[2]. Sen toimitusjohtaja tosin jätti mainitsematta, että oma yhtiö on romuttanut paljon uudempaakin kalustoa yrittämättä sitä modernisoida ja että ulkomainen kunnostettava kalusto on vaihtanut omistajaa elinkaarensa varrella.

Vanhan kaluston ongelmista mainittiin muun muassa esteettömyyskysymykset, varaosien saantiongelmat ja kunnostuksen kalleus. Mainitsematta puolestaan taas jäi, että VR on itsekin ratkaissut varaosaongelmia aloittamalla tuotannon uudelleen itse ja että kaluston kunto ja kunnostuksen hinta ovat uuden omistajan ongelmia, sikäli mikäli kalustoa vain suostuttaisiin myymään ulkopuolisille kuten yhtiölle tarpeettomaksi tulleita autoja.

Ohjelman loppupuolella Sipponen lupasi yleisökysymyksen perusteella, että VR on nyt valmis myymään vanhaa rautatiekalustoaan ulkopuolisille ja että asiassa ei ole mitään ”salattavaa”. Voidaan siis päätellä, että tähän asti on ollut ”salattavaa” eli kaluston tuhoamisen tarkoituksena on ollut kilpailun estäminen. Varsin hyvin tarkoitus onkin toteutunut, sillä valtaosa myytävissä olevasta matkustajavaunukalustosta on jo ehditty tuhota (paraikaakin kalustoyksiköitä viedään Hyvinkäälle romutettavaksi[3]).

Sipposen mainitsematta jättämiin seikkoihin kuuluu myös, onko hän valmis keskeyttämään romutukset. Voihan toki käydä niin, että vanhan kaluston myyntiorganisaatio ”ehditään” saada pystyyn vasta, kun kaikki mahdollinen on jo ehditty tuhota[4].

Nähtäväksi siis jää, onko VR:n uusi toimitusjohtaja Sipponen häikäilemätön tyhjänjauhaja vaiko sanojensa mittainen mies.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

[1] https://yle.fi/aihe/a/20-10001631

[2] https://www.vrgroup.fi/fi/vrgroup/uutiset/vr-fleetcarelle-ensimmainen-sopimus-norjasta-vy-togin-8-makuuvaunun-modernisointi-060420211007/

[3] https://twitter.com/kestinen/status/1457833981592936448

[4] https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a1c0b425-7d05-4281-ba3b-01a6f14daae5

 

0
kalevikamarainen
Sitoutumaton Nurmes

Varavaltuutettu Nurmeksessa 2017 - 2021 (Kesk, sit.)
Junista ja juridiikasta jotain tajuan, muu ymmärrys on satunnaista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu