Kiinan ja Venäjän suhteet

Kiinan presidentti  Xi Jinping teki ensimmäisen korona-epidemian jälkeisen ulkomaan matkansa Kazakstanin pääkaupunkiin Nur-Sultaniin (entinen Astana) 14.9.2022.  Vierailu oli lyhyt, vain osan päivää, mutta Kazakstanin presidentti Kassym-Zomart Tokayev oli järjestänyt maksimaaliset juhlallisuudet ja seremoniat.  Xi:n seuraava etappi oli Samarkand,  jossa Venäjän presidentti Putin joutui lähes nöyristelemään Xi:n edessä.

Merkittävintä Nur-Sultanin juhlallisessa tilaisuudessa oli Xi:n puhe. Hän julisti, että Kiina arvostaa korkealle suhteet Kazakstaniin ja tukee lujasti Kazakstanin kansallista itsenäisyyttä, itsemääräämisoikeutta ja alueellista yhtenäisyyttä sekä uudistustoimia kansallisen vakauden ja kehityksen turvaamiseksi.  Koska ainut taho, joka saattaisi olla tässä uhkana on Venäjä, olivat nämä sanat selvästikin osoitettu Putinille varoitukseksi.

Puheen merkittävyyttä lisää Kiinan talousmaantieteellinen asema. Korostin kartalle Kazakstanin-Kiinan ja Venäjän välisen rajan. Rajan pohjoispuolella on Siperian mittaamattomat luonnonvarat, joita Kiina tarvitsee.  Kazakstanilla on samoin suuret raaka-ainevarat, joita se ei itse kaikkia käytä. Presidentti Tokayev on aika-ajoin ilmaissut Putinia vähemmän miellyttäviä kannanottoja ja Kiinan tuki on kallisarvoista.

Kiinan ja Venäjän välinen suhde on muuttumassa Kiinan johdolla toimivaksi. Kiinan pitkän aikavälin etuihin kuuluu Siperian kehittyminen osaksi Kiinan raaka-ainehuoltoa ja  Venäjän pitäminen Kazakstanin rajojen ulkopuolella. Miten nopeasti ja millä keinoin presidentti Xi ajaa näitä pyrkimyksiä, jää nähtäväksi. Hänellä ei kuitenkaan ole mitään kiirettä.  Venäjä on heikentymässä ja Kiina vahvistumassa.

 

Kiinalaisen Guangming Online uutinen 15.9.2022:

Xi pays state visit to Kazakhstan _Guangming Online (gmw.cn)

 

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu