Saksassa ydinvoima nousemassa ylös haudastaan.

Ydinvoiman kieltäneessä Saksassa aletaan herätä todellisuuteen. Baijerin kristillissosiaalinen unioni julkaisee näinä päivinä uuden energiapoliittisen konseptin, jossa se esittää ydinvoimaa takaisin Saksan pitkän aikavälin energiastrategiaan, mutta kokonaisohjelmaan sovitettaviksi myös muita energiamuotoja.

Konseptia selostaa Die Welt-lehti 31.12.2022.

Saksan on siirryttävä ideologisesta vältettäviä moraalienergioita koskevasta väittelystä aitojen järkienergiamuotojen (uusi termi) edistämiseen. Näin estetään blackoutit ja lopetetaan greenout (uusi nimi vihersiirtymälle).

Välittömästi on sallittava vielä käytössä olevien kolmen ydinvoimalaitoksen toiminta ja rakennettava ainakin yksi uusi ydinvoimala. Tämän uuden ydinvoimalan tarkoitus on toimia osana ydinteknologian kehitystä. Liittovaltion tuella ryhdytään ennakkoluulottomasti tutkimaan uusia energiakonsepteja muun muassa ydinvoiman potentiaalin hyödyntämiseksi myös Saksassa. Tulokset hyödynnetään uusissa reaktoreissa.

Ydinvoiman ohella ohjelma edistäisi myös muita ”järkienergiamuotoja”. Vetyteknologia tuulienergioineen kuuluu niihin, mutta myös kotimaisten kaasuesiintymien käyttöönotto.  Maakaasuvarastot, joista tärkeimmät otettiin Gaspromilta väliaikaisesti liittovaltion haltuun, olisi pidettävä liittovaltiolla eikä niitä ulkoistettaisi.

Uusi varovaisesti muotoiltu ohjelma merkitsee asennemuutosta myös Baijerin puolueessa. Esimerkiksi pääministeri Markus Söder, joka ajoi aikaisemmin erittäin voimakkaasti ydinvoimalaitosten sulkemista, on nyt uuden strategian takana.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu