Kuin narua työntäisi

Hallitus uskoo, että narun työntäminen on helpompaa, kuin narun vetäminen. Se johtuu varmaan siitä, että meillä on viherkommunistihallitus. Josta syystä hallitus ei kykenemään tunnustamaan niinkään yksinkertaista asiaa, että työttömyys johtuu siitä, etteivät yksityisen sektorin yritykset kasva sellaista vauhtia, että niillä olisi tarvetta palkata lisää työntekijöitä. Eikä sitäkään tosiasiaa, että jos ihmisiä palkataan nykyistä enemmän kuntiin tai valtiolle, se vain lisää verokuormaa ja heikentää yksityisten yritysten kasvumahdollisuuksia.

Mutta täysin syyttömiä eivät ole myöskään yrityksemme. Ei ainakaan, jos kuuntelee Etelärannan Jyri Häkämiehen puheita. Hänellä on sellainen käsitys, että työpaikkoja syntyy, jos valtio tukee verovaroin yrityksiä. Minulla on taas sellainen käsitys, että jos yritykset kehittävät itselleen teknologisesti ja tuotannollisesti kilpailukykyisiä tuotteita, ne menestyvät. Vaarallisinta työllisyyspolitiikkaa edustaa kuitenkin pääministeri Marin, joka on sitä mieltä, että jos yritys tuotti viime vuonna voittoa, se ei saa tänä vuonna parantaa kilpailukykyään.

Meillä on tarve himan yli sadalletuhannelle uudelle yksityiselle työpaikalle. Sen verran nimittäin tarvitaan uusia yksityisiä veronmaksajia, jotta pystymme rahoittamaan nykyiseen kokoon paisuttamamme hyvinvointivaltion. Selvyyden vuoksi kerrottakoon, että Kone Osakeyhtiöllä on palveluksessaan 60 000 henkeä, eli hallitus ilmoittaa ohimennen ”päätösperusteisesti” luovansa muutamassa vuodessa maahan kaksi Koneen kokoista yritystä. Enpä taida uskoa. Varsinkaan, kun noista Koneen 60 000 työntekijäistä alle 10 000 on Suomessa. Eli tarkemmin perattuna hallitus ilmoittaa luovansa maahan muutamassa vuodessa kymmenen Koneen kokoista yritystä.

Ammattiyhdistysten ekonomistit selittävät naama vakavana, että palkankorotuksilla ylläpidetään kotimaista kysyntää ja työllisyyttä. Väite pitää osittain paikkansa. Palkankorotuksilla lisätään nimittäin kysyntää giganteissa ja muissa tuontitavaroita myyvissä liikkeissä ja ylläpidetään työllisyyttä Kiinassa. Suomen vientiteollisuuden yrityksiä palkankorotukset eivät auta.

Mutta eipä tilannetta auta myöskään työttömien kurittaminen. Mitä heitä ruoskimaan, ellei heille ole työpaikkoja tarjolla?

Yksinkertaisin ja pitkävaikutteinen tapa, jolla hallitus voi auttaa suomalaisia yrityksiä olisi pitkäjänteinen palkka- ja kulutusverojen alentaminen. Sillä tavalla voitaisiin korvata palkankorotuksia ja parantaa yritystemme kilpailukykyä. Vastavuoroisesti yritykset voisivat sitoutua siihen, että ne kasvattavat tuotekehityspanoksiaan ja pyrkivät sillä tavalla itsekin parantamaan kilpailukykyään.

Julkisen sektorin talouden tasapainoon saattamien vaatii siis uudenlaista ajattelua ja sen tunnustamista, että yksityiset yritykset ovat hyvinvoinnin kivijalka, ei maan hallitus. Saksassa ja Ruotsissa asia on ymmärretty. Siksi niissä julkinen velka, työttömyys ja elintaso ovat meitä paremmalla tasolla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu