Työtaisteluista ja niiden syistä   

5.11.2023

 

Sak siis protestoi ensimmäisen sairaspäivän palkattomuutta ja ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen porrastamista vastaan. Agendalla on ollut myös irtisanomisen helpottaminen niin että sen voisi tehdä asiallisesta syystä. Miten on ensimmäisen sairaspäivän lääkärintodistuksen kanssa, siitä voisi luopua tai jos työntekijä irtisanoutuu asiallisesta syystä onko karenssia työttömyysturvassa?

Ek on huolissaan vientivetoisen palkkamaltin toteutumisesta. Viennin arvo määrittää mahdollisen tuonnin määrän.

Suomessa on liian korkea hintataso ja se johtuu ns. peruskorosta joka johtuu liiasta velasta ja rahan määrästä. Ns. peruskorko on 3-5 % joka nostaa hintatasoa, jossain muualla se voi olla -3-5 % joten takamatka voi olla 6-10 %. Kenelle korko maksetaan? Pahoin pelkään että sen saajana on ns. työnantajat ja omistajat (Suurpääoma).

Suomessa on noin 30 % laillisista asukkaista työvoiman piirissä joista ehkä 75% on työssä ja tästä joukosta suurin osa taitaa tehdä rahoitus- ja hallintotyötä. Suomen bkt on lukema jo noin 270 mrd eur josta vienninosuus ehkä noin 70 mrd eur vuodessa näin ollen tuonnin pitäisi olla myös noin 70 mrd eur.

Suomessa on kaksi ryhmää jotka ovat taakka taloudelle ns. omistajat jotka elävät koroilla ja osingoilla ja tuilla eläjät, nykyään on myös mahdollista elää kummilakin. On vaikea sanoa onko kotimarkkinatuotanto ja kulutus yhteensä 200 mrd eur vai onko siinä ilmaa näyttävyyden takia Eu:hun nähden, tuotantomäärissä bkt:tä ei taideta enää tilastoida vaan vain rahan arvossa.

Minusta Suomen talous sitoo liikaa rahaa euroalueen keskiarvoon nähden. Suomen talouden tulisi pyöriä noin 20 000,00 eurolla asukasta kohden velatonta rahaa (valtionkassa Suomen Pankissa ) josta voisin tehdä yliyön talletuksista noin 50% luottolaajennukset. Tällöin Suomen talous olisi keskimääräistä tehokkaampi euroalueella, kotimarkkina tuotteiden suhteellinen kulutus tuontiin nähden todennäköisesti suurempi ja näin velkaantuminen pienempi tai olematon, tuloerot pienemmät ja työllisyys suurempi. Elämä olisi rehellisempää.

Historiasta pitäisi oppia ei toistaa sitä.

Kalle Paloheimo
Kristillisdemokraatit Helsinki

Ihmiset elävät Jumalan luomakunnassa tehdäkseen hyvää hyvän hyväksi hyvällä, hyvä minulle ensisijaisesti luonto ja eläimet, tavoitteena rehellinen rauha ja tasapaino. Hyvällä hyvän hyväksi hyvää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu