Suomen taloudesta

15.3.2024

Talouden missio on tuottaa kohtuullinen toimeentulo jotta voisi tehdä elämän, maapallon ja Jumalan, Jumalan luomakunnan hyväksi. Tämän takia siis talous on olemassa sitä voi ajatella ruokakunnan tasolla tai globaalilla tasolla mutta myös kansantalouden tasolla, yhden valtion osalta. Kohtuullinen toimeentulo on luonnon kannalta kestävä ja riittävä ihmisille työnsä tekemiseen.

Kansantalouden tulisi olla kuin mekaaninen laite joka tuottaa kohtuullisen toimeentulon ja oman käyttövoimansa mekaanisesti. Raha on siinä laitteessa voiteluaine ja rasva nivelissä. Nykytilanteessa Suomessa rasvasta ja voiteluaineesta on tullut tärkeämpiä kuin laitteen tuotteesta ja laitteesta.

Taloudessa pitäisi nostaa puheen kärkeen tuotteet ja tehdyn työ laatu silläkin uhalla että jollekulle tulee paha mieli, silloin hän oppii. Käyttökelpoinen työ ja sen tulos tarpeeseen on aina rahaa arvokkaampaa mutta rahaa ei pidä ottaa enempää kuin tarvitsee, koska se tekee tyhmäksi.

Suomen talouden velkaantumisen perussyy on tuonnin suurempi arvo suhteessa vienninarvoon sekä Suomen talouden toimiakseen vaatima rahamäärä joka on syynä ns. ”kilpailukyvyn” puutteeseen ja myös liian suureen tuontiin, suomalaisilla on varaa ostaa ei tarvitse tehdä. Syyllisenä pidetään julkisensektorin velkaantumista joka euroalueen jäsenmaalle on osittain väärä puu haukuttavaksi. Julkinen velka on oikeastaan Suomen kansantalouden kassa ekp:stä joka tosin on tällä hetkellä Suomessa asukasta kohden hieman liian suuri verrattuna muihin euromaihin.

Suomen liittyessä euroon Suomi talletti Suomen markan ja valtion valuuttakorin ekp:hen ja sai euronsa. Tämän jälkeen raha on tuonnin myötä siirtynyt nettotuojille ja sitten kassa on täytetty lainoilla markkinoilta ja Suomi valtiona velkaantunut siis koska tuonti on ollut arvoltaan suurempaa kuin vienti. Tuonnin ja viennin erotus siis maksetaan velkarahalla tuonnin ollessa suurempaa kuin viennin. Jos vienti olisi suurempaa tulisi rahaa ulkomaankaupan nettotulona Suomeen. Tasapaino jollain aikavälillä olisi paras tilanne ja sen pitäisi olla tavoite.

EK haluaa investointeja Suomeen, miksi? Se sanoo Suomi ei ole ”kilpailukykyinen”. Siitä syystä että rahan merkitys on liian suuri suhteessa tekemiseen ja tehtyihin tuotteisiin nähden, rahaa arvostetaan enemmän varsinkin vastikkeetonta rahaa mikä hienoita ja parasta mitä suomalainen tietää. Tosiasia on se että täällä ei tarvita mitään lisää. Mutta jos investointeja halutaan niin silloin pitäisi lopettaa rahasta puhuminen ja keskittyä työhön ja sen laatuun sekä pyrkiä vähentämään tarvittavaa rahanmäärää asukasta kohden vähän alle euroalueen keskiarvon.

Työn laatu Suomessa on heikko ainakin asiakaspalvelussa ja taloushallinnossa. Jos julkisenpörssiyhtiön tilipäätöstiedotteesta annetaan väärää tietoa esim. liitetiedoista jota ei löydy tai vastataan kysymykseen mitä on käyttöoikeusomaisuuserät, että ne ovat IFRS taseen vaatimia kirjauksia, niin ei taida investointipäätöstä tehdä kukaan kyseiseen yhtiöön. Tuntuu kuin työpaikan saaneet olisivat huijanneet työhaastattelussa ja saaneet korkeapalkkaisen työpaikan ja käyttäisivät aikansa ja energiansa paikkansa pitämiseen ja ammattitaidottomuutensa peittämiseen, tämän lisäksi heidän kannattaisi opetella työnsä jotta ei tarvitsisi huijata.

Ongelma Suomen taloudessa siis on liika raha ja raha keskeisyys. Pitäisi keskittyä tuotteeseen ja tekemiseen. Kansantalouden siis valtiotalouden tasolla pitäisi velka syytösten sijaan puhua työn laadusta ja tarpeellisuudesta. Mikä on työtä joka tuottaa toimeentuloa, mikä on työtä joka palauttaa tilanteen miinuksesta lähtötasoon virheiden korjauksen jälkeen ja mikä on turhaa työtä kummastakin edellä mainitusta näkökulmasta. Vaihto-ja kauppataseen siis viennin ja tuonnin tasapainon voi jokainen pyrkiä hoitamaan omilla ostopäätöksillä kuntoon esim. 75% suomessa tuotettua tai jo maksettua (käytettyä) ja 25% tuontia maksuista. Jokaisen tulisi tehdä parhaansa jos on saanut työpaikan.

Suomen talous voisi olla hyvin huollettu sähköpolkupyörä jonka dynamo lataisi ja se tuottaisi huollon ja toimeentulon taloutta tärkeämpiä tehtäviä varten. Se ei saisi olla polttomoottori jonka polttoaine on kalliimpaa kuin tuote ja tärkeimpänä pidetään liian suurta voiteluaineen määrää. Ehkä hypridipyörä, joka lataa akkua polkiessa?

Kalle Paloheimo
Kristillisdemokraatit Helsinki

Ihmiset elävät Jumalan luomakunnassa tehdäkseen hyvää hyvän hyväksi hyvällä, hyvä minulle ensisijaisesti luonto ja eläimet, tavoitteena rehellinen rauha ja tasapaino. Hyvällä hyvän hyväksi hyvää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu