Yläluokan ympyröistä

Luin Voima lehdestä Laura Kolben kirjasta kertovan artikkelin ja se oli minusta hyvin kuvaava nyky-yhteiskunnan ajattelumallista. Siinä puhutaan yläluokasta, eliitistä ja luokkayhteiskunnasta. Tämä ajattelu herättää kysymyksiä henkilölle kuten minä, joka ajattelen kaikkien olevan saman arvoisia mutta erilaisia ja elämää ohjaavan lain joka Suomessa perustuu Suomen Perustuslakiin. Miten määritellään eliitti? Mikä on yläluokka ja miksi on luokkayhteiskunta? Mitä yläluokka ja eliitti tekee ja onko sillä oikeasti enemmän valtaa edustuksellisessa demokratiassa kuin tavallisella ihmisellä? Miksi raha ja vauraus on yläluokan ja eliitin tunnusmerkki? Miksi heillä olisi valta? Vanha suku jne. Edellä mainittu kertoo vain kertojan omista arvoista ja arvotuksista. Rikkaus on sitä mitä arvostaa, valta on sillä jolle sen antaa jne.

Enemmän on kysymys vastuusta ja vastuuttomuudesta. Vastuulliset ihmiset arvostavat järjestystä ja rauhaa ja tämän takia heillä on halu omistaa se, mitä he siihen tarvitsevat. Osalle omaisuudesta on tullut itsetarkoitus, mutta sitä se ei alun perin ole ollut. Sukuyrityksissä on joku perustanut yrityksen ja pitänyt siitä työstä ja se on ainakin siihen aikaan ollut tarpeellista ja toiminta on jatkunut osassa tavalla tai toisella.

Kaikki edellä viittaa siihen että elämän peruskysymyksiä pitäisi käsitellä myös yliopistossa, eikä pitää rikastumista ja vaurastumista itsestään selvänä elämän tarkoituksena. Minusta ihmiset elävät maapallosta, elämästä, ympäristöstä ja ehkä koko maailmankaikkeudesta huolehtimista varten. On olemassa kadotus jossa peruskysymykset unohtuu lähtee epäjumalan perään ja kuluttaa enemmän kuin tekee hyvää, mutta on myös pelastus ja koko loppuelämä aikaa tehdä oikein.

Kalle Paloheimo
Kristillisdemokraatit Helsinki

Ihmiset elävät Jumalan luomakunnassa tehdäkseen hyvää hyvän hyväksi hyvällä, hyvä minulle ensisijaisesti luonto ja eläimet, tavoitteena rehellinen rauha ja tasapaino. Hyvällä hyvän hyväksi hyvää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu