Juhannuskalaa.

Viime torstaina sain tuolta Kuhalankoskesta pohjaongella kolme melkoista ahventa. Yhteispaiuno 1,2kg; avattuna ja kidukset poistettuna.

Savustin juhannusherkuksi ja herkullista kyllä tulikin.

Meillä kun ei grillata, ei makkaroita jos ei muutakaan lihajalostetta. Joskus teen avotulella myöskin halstarikalaa tai sitten loimukalaa.

Melko harva osaakaan loimukalaa valmistaa; hidasta ja jonkin verran taitoakin vaativaa. Eräreissuillani sitä kun turisteille vuosikausia valmistelin.

No, se savukala ja varsinkin ahvenesta valmistettuna, se vaan on huippuherkkua.

Sitten tässä pyhinä ei muuta oikein ole syötykään kuin varhaisperunaa, savuahventa ja kylkiäiseksi salaattia ja juomaksi minulle olutta, vaimoni on maidonjuoja.

Kyllä se vaan tuo itsepyydetty villikala, oikein valmistettuna; verestys heti pyynnin jälkeen ja sitten kalan avaus ja heti kylmäsäilytykseen. Toutaintakin tuolta koskesta joskus saan ja sen graavaan ja poistan selkäruodot ruotopihdeillä; sitä ruisleivän päälle ja mitään leikkeleitä en kaipaa, vain juustonsiivu ja päälle graavikalaa; ah, niin maukasta.

Meillä ei mitään norjalaista, ei kirjolohta ja jos ei kyllä muutakaan kassikalaa, edes hätätapauksessa, tarvita.

Olen vuosien myötä kaikesta särkikalastakin opetellut tekemään mm ruodottomia fileitä, ruotopihti ja oikea tekniikka; hyvää tulee.

Kala on meillä kaikki kaikessa, leikkeleitä emme harrasta, juustoja kyllä, kaikenlaisia. Sopivat monet muuten kalan kanssa erinomaisesti.

Kalle
Muut Forssa

Eläkkeellä; n 30 v yrittäjänä, sitä ennen n 25 v ammattisotilaana, opetusupseerina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu