Suomalainen katukuva.
Minä tässä kun katseskelen ikkunan läpi syksyistä katumaisemaa Forssassa.
Näyttää miltei jokaisella kulkijalla kasvaneen tuo ”kännykkä” käteen. Ohitseni kuljetaan noita kevyenliikenteen väyliä, kahtakin; scuuteilla, pyörillä, kävellen ja … lähes kaikilla tuo ”kännykkä” kädessä.
Pari rinnakkain kävelijää ja sama yhtäläisyys kävellessä, polkupyörällä; sama ja päässä ei edes kypärää pyörällä tai scuutilla viilettädessä mutta kädessä … se ”kä…..ä. Pitää olla.
Mistähän johtuu.
Meille kun joku poikkeaa kylään k ……ä; ensimmäiseksi pöydälle ja sitten keskustellaan vilkuillen sitä samaa ”kännykkää”.
Minulla henkilökohtaisesti kulkee tuo rakkine rintataskussa ja jos joku tuttu soittaa, kuulen korvaani; xx soittaa. Siis kuulolaite ilmoittaa. Minulla kun tämä toinen rakkine on pakollinen kuullakseni ympäristöäni.
Toisaalta, jos puhelin soi ja ilmoittaa; tuntematon soittaa; aina en edes välttämättä vastaa, riippuu tilanteesta.
Siis; on meillä nykyihmisillä apujakin mutta lieviä ongelmiakin; ehkä.
Välttämättä en henkilökohtaisesti moista kännykkää ongelmanakaan pidä mutta …?
Kännykkäriippuvuus on sairaus, jota ei vielä tunnisteta kunnolla.
Kuten kaikki narkomaanit, kännykkäriippuvainen kiistää ongelman ja sanoo, että voi lopettaa koska tahansa. Tosin juuri nyt tai kohta on hänelle tulossa tärkeä whatsupp, instagram, facebook, s-posti tms. viesti..
Kännykän viestiääni toimii kuten Pavlovin koirat.
Jos huomaat läheisesi kännykkäriippuvuuden, sano yksinkertaisesti ”Ei kännyköille” ja ota häneltä puhelin pois. Todennäköisesti joudut myös soittamaan 112.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain tämmöistä kännykkäriippuvuutta tavoittelinkin.
Ilmaisit asian mielestäni kuitenkin hyvin paitsi tuo läheisen kännykkä; enpä pois alkaisi ottamaan, ainakaan heti.
Minulla on ollut kännykkä tuolta 1995 lähtien ja aina ja aina pienempi ja monipuolisempi. Minulle vaan viestintäväline, ei elämänkumppani.
Niin ja aivan pakollinen muuten yritystoiminnassanikin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka se NOKIA:n mainoslause kuului: ”Nokia yhdistää ihmisä”. Venäjällä mainos muunnettu paikallisesti sopivammaksi: ”Vodka yhdistää ihmisiä”. Mainoksilla on ihmeellinen voima. Nykyisin: ”Kännykkä yhdistää ihmisiä”. Tehokkaammin kuin Kristinusko. Aikaa myöten muslimit kokevat saman muutoksen, kun Imami huutaa aamu viideltä: ”Rukous on unta parempaa”. Kehottaen uskovaisia aamurukoukseen Moskeijaan. Epäilen että kännykkä voittaa rukouksen aikaa myöten.
Historiallisesti jokin aate on koonnut ihmisiä yhtreen. Uskonnot, Työvänen aatteet, sosialismi, Kommunismi, Kansallissosialismi sodat.
Kännykkä tuntuu paremmalta ja rauhallisemmalta kuin nuo kansoja kiihoittaneet politiset ja uskonnolliset aatteet.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta voi kysyä, miten paljon tilanne olisi sama, vaikkei kännykkää olisi.
Olla uskoton, kännykän takia. Ja ties minkä. Näitä löytyy.
Ongelmallista näissä on analyysivaje, kun tietyt aavistukset menevät heittämällä läpi, etenkin, jos havaintoja on, kun joskus aavistelut vahvistuvat, oli havaintoja tai ei.
Suhtautumistavasta puhutaan paljon, vaikka on mahdollinen de factona.
Ilmapiirinä voi olla esim velvollisuuden tuntoista vetäytymistä ja reagoimista aktiivisesti, ja toisaaalta odotusta siitä, että mitä vain odotettaisiin siedettävän.
Skitsopaketti oikein taida liittyä sopivuuteen, vaikka tuokin kehiin ne ääripäät, joilla voi saada enemmänkin tulosta. Tiedä näistä.
Kenen olemassaolo fefacto,… ehkä ihan reaktiotasoa myöten linjastettua. Onks tää joku borderline-ilmiö? Koko käsite jäänyt vähän hämäräksi, vaikka kuullut juttua jonkin verran.
Ilmoita asiaton viesti